ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ιδού (και) η Ρόδος...

Τις παλιές καλές μέρες της οθωμανικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, θυμήθηκε το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο, προκαλώντας διαβήματα της Αθήνας

Με διαβήματα διαμαρτυρίας αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στις προκλητικές τοποθετήσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τα Δωδεκάνησα.

Στην ιστοσελίδα του το τουρκικό επιτελείο, επιχειρεί να εξαφανίσει την ελληνική Ιστορία του νησιού και να θεμελιώσει τα δικαιώματα της Αγκυρας που απορρέουν από την άλωση της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1552.

Στα «συμπεράσματα» της τουρκικής ιστοσελίδας, επισημαίνεται ότι με την παράδοση της Ρόδου και των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ύστερα από 390 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, εξοπλίζοντας τα νησιά και επιχειρώντας να εμφανίσει την Τουρκία ως απειλή παρά το γεγονός ότι από το 1850 είχε γεννηθεί στην Ελλάδα η «Μεγάλη Ιδέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω δημοσίευμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θέτει θέμα περιουσιών, αφού υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι της Ρόδου υποχρεώθηκαν να φύγουν, υπό συνθήκες απειλών και πιέσεων, ξεπουλώντας για ελάχιστα χρήματα τις περιουσίες τους.

Τέλος, στο εν λόγω δημοσίευμα, το τουρκικό επιτελείο υπενθυμίζει τις τουρκικές απόψεις για τις γκρίζες ζώνες στην περιοχή, αναφέροντας τις επενειλημμένες ελληνικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στα Kardak (Ιμια).

Η ελληνική απάντηση

Η Αθήνα, καθώς είναι σε προετοιμασία και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, υποχρεώθηκε να αντιδράσει με διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του, επιχείρησε να διαχωρίσει την τουρκική κυβέρνηση από το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο, σημειώνοντας πως η Αθήνα συνομιλεί με τη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι «κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών, έγινε άμεσα έντονο διάβημα από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, βέβαια, να σχολιάσει, ούτε και σχολιάζει κατά πάγια πρακτική, ανακοινώσεις ή θέσεις του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, το ζήτημα των σχέσεων στρατού και πολιτικής στην Τουρκία απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγράφεται με έμφαση σε όλα τα κείμενα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ
  • «Λανθασμένη» η ελληνική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός
  • Απάντηση από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών

Υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της ονομασίας τοποθετήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, προκαλώντας απάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Η «ενοχλητική» για την ελληνική κυβέρνηση τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν έγινε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ελληνική απαίτηση για αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε πως είναι άσχημο να ζητήσουμε από τη «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την υπόσχεση ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Θεωρώ, είπε ο Ερντογάν, την προσέγγισή αυτή λανθασμένη και άσχημη. Η "Μακεδονία" έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της και το όνομά της το έχει επιλέξει το ίδιο το έθνος της. Κάθε χώρα που έχει αναγνωρίσει τη χώρα αυτή ως "Μακεδονία" πρέπει να δείξει σεβασμό σε αυτήν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «άνοιξε την πόρτα» για τουρκικές επενδύσεις στη χώρα του. «Υπάρχουν, είπε, μεγάλες δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Απευθύνω πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι στη χώρα μας».

Η ελληνική αντίδραση

Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, από τη Μόσχα όπου βρισκόταν χτες, σχετικά με την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε τα εξής: «Για το ζήτημα αυτό, η Τουρκία, όπως και όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, έχει ενημερωθεί για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας.

Θα ανέμενε κανείς ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι τα κράτη - μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και τη δυνατότητα να τα ασκούν πλήρως».

ΠΑΣΟΚ
Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις

Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στα βασικά σημεία της πολιτικής τους επαναποδεικνύεται καθημερινά. Χτες, και πέρα από τις φραστικές περικοκλάδες, ξεκαθάρισαν πάλι ότι θέλουν απλά το «δημόσιο έλεγχο» του ΟΤΕ και «διαφανείς διαδικασίες» στην αναζήτηση ιδιωτών «εταίρων» της ΔΕΗ. Για την ιδιωτικοποίησή τους το έχουν λυμένο εδώ και χρόνια...

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του Οργανισμού. Ακολούθως δήλωσε ότι ο ΟΤΕ «πρέπει να παραμείνει βασικό εργαλείο του δημοσίου, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας» και να «παρέχει ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στον Ελληνα καταναλωτή. Ενας οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο σχεδιασμού από το δημόσιο, από την πολιτεία, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτεία και εκάστοτε κυβέρνηση. Γι' αυτό, εμείς έχουμε αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης».

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ξεκίνησε και θέριεψε επί ΟΤΕ, με τους ιδιώτες να του αποσπούν το ένα κομμάτι μετά το άλλο και να επιβάλλουν όλα αυτά τα χρόνα - και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - διαρκώς νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, κύρια τα πάγια, που επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και αυτά με τη χαμηλότερη δυνατή χρήση τηλεφώνου.

Χώρια το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύεται και από την τροπολογία που κατέθεσαν ως ΠΑΣΟΚ πριν περίπου μια βδομάδα στη Βουλή, η μόνη τους διαφωνία με τον έτερο εταίρο του δικομματισμού είναι αν το δημόσιο θα έχει ποσοστό μικρότερο του 28% στις μετοχές. Εξ ου και ψέλλισε χτες ο Παπανδρέου ότι θέλουν «να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα, τουλάχιστον τον δημόσιο έλεγχο αυτού του οργανισμού».

Αλλο ένα απτό δείγμα της ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα βασικά ζητήματα ήταν οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνου Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για τη ΔΕΗ. Αναφερόμενος στην υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» από πλευράς της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης με ξένη εταιρεία, ζητά ως ΠΑΣΟΚ από «την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΝ όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΗ σαφείς απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί η ΔΕΗ επιδιώκει συνεργασία αποκλειστικά με συγκεκριμένη εταιρεία; Γιατί δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρου και επιλέγει τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;» κλπ.

Αυτή είναι η διαφωνία τους. Οχι στο ότι έρχεται άλλος ένας ιδιώτης να βάλει χέρι στο δημόσιο πλούτο. Αλλά στο μέσα από ποιες διαδικασίες («αδιαφανείς» ή «κρυστάλλινες») θα έρθει.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Επισήμως δύο οι διεκδικητές της προεδρίας

Επισημοποιήθηκε χτες η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία του ΣΥΝ, με την κατάθεσή της στην ΠΓ του κόμματος. Οπως δήλωσε ο ίδιος, η πρόταση που του έγινε τον «τιμά ιδιαίτερα» και την αποδέχεται παρά τους «αρχικούς δισταγμούς».

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε την ΠΓ ότι προτίθεται αμέσως μετά την εορταστική περίοδο και πριν την ουσιαστική έναρξη των προσυνεδριακών διεργασιών στις οργανώσεις του ΣΥΝ, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου και θα παρουσιάσει δημόσια τις σκέψεις και τις προτάσεις του σχετικά με την πορεία του κόμματος προς το 5ο Συνέδριο.

Τη στήριξή του στον Αλ. Τσίπρα γνωστοποίησε ο Π. Τριγάζης. Ενώ ο Γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Χουντής, με δήλωσή του τήρησε ίσες αποστάσεις κι από τους δύο υποψηφίους, χαρακτηρίζοντάς τους «δύο θαυμάσιες επιλογές για την προεδρία».

Χτες εξάλλου, ο Φ. Κουβέλης πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ, όπου και παρουσίασε τις πολιτικές και προγραμματικές του θέσεις, που κινούνται στον αστερισμό των «μεταρρυθμίσεων» μέσω «κοινωνικών συνεργασιών και πολιτικών συμμαχιών» χωρίς αποκλεισμούς, όπως ανέφερε. Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε σε πιο έντονους τόνους την κριτική που έχει ασκήσει στον Αλ. Αλαβάνο, λέγοντας: «Σε καμία εκλογή προέδρου μέχρι σήμερα δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια. Ελπίζω τα μέλη του κόμματος να περάσουν πέρα και πάνω από ό,τι θολώνει τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Να περάσουν πέρα και πάνω από την παραπολιτική και να μείνουν στην επί της ουσίας πολιτική» και καλώντας τα μέλη του ΣΥΝ να βάλουν φραγμό «στις προσπάθειες η απλή διαχείριση να υποκαταστήσει την πολιτική». Επέμεινε ακόμα για τον κίνδυνο απορύθμισης του ΣΥΝ στην περίπτωση που ο νέος πρόεδρος δεν είναι βουλευτής.

Τέλος, ο Φ. Κουβέλης κατήγγειλε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης «ακόμα και αυτά που κινούνται φιλικά προς το κόμμα μας, δεν κατοχυρώνουν την εύλογη δημοκρατική διαδικασία της ισηγορίας, της ισότιμης προβολής των απόψεων, κάποια θέλουν να διαμορφώνουν αποφάσεις "πριν από μας για εμάς", δείχνουν μεροληψία υπέρ της μιας άποψης, υπέρ κάποιων προσώπων».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ