ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανυπακοή - Ρήξη - Αντεπίθεση για ό,τι μας ανήκει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 34 χρόνια από το Πολυτεχνείο

«1973 - 2007

Τρικάκια της ΚΝΕ που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της δικτατορίας
Τρικάκια της ΚΝΕ που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της δικτατορίας
34 χρόνια από τον ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο.

Μ' αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας τιμάμε τους νεκρούς μας...

Με κομμουνιστική αισιοδοξία που μας δίνει το παράδειγμα της νίκης της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917 και τα 90 χρόνια του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απευθύνεται στους νέους εργάτες, μαθητές, φοιτητές.

Καλούμε όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε οργάνωση του αγώνα και δυνάμωμα της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των μαθητών, υπερασπίζουμε ιδιαίτερα το δικαίωμά τους να αγωνίζονται με τις μορφές που αυτοί επιλέγουν. Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Να μην αφήσουμε να εφαρμοστούν μέτρα τρομοκράτησης του λαού όπως οι χαφιεδοκάμερες.

Θέλουμε όλους τους νέους περήφανους αγωνιστές για τα δικαιώματά τους στη δουλιά, στη μόρφωση, σε όλους τους τομείς της ζωής.

Οι αγώνες την περίοδο της δικτατορίας, όπως και όλη η ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, δείχνει πως για το λαό και τη νεολαία εκτός από τους μονόδρομους των κυρίαρχων κάθε εποχής υπάρχει και άλλος δρόμος.

Τα συμφέροντα των νέων με τα σπαστά ωράρια, των νέων της μαθητείας του ΟΑΕΔ, των νέων που εργάζονται χωρίς ένσημο, δεν είναι ίδια με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

Ο άλλος δρόμος

Ετσι και σήμερα υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης ενάντια στα μέτρα που παίρνουν πίσω κατακτήσεις χρόνων, που δυναμώνουν την καταστολή. Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός δρόμος για τα συμφέροντα των νέων και των εργαζομένων είναι αυτός της ανυπακοής, της ρήξης, της αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει.

Ο δρόμος του σύγχρονου ξεσηκωμού ενάντια στην αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πλουτοκρατίας, ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.

Στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης καλούμε όλους τους νέους να γνωρίσουν την πραγματική ιστορία της πρώτης προσπάθειας της ανθρωπότητας να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τους νέους να γνωρίσουν την επαναστατική ιδεολογία και πολιτική του ΚΚΕ που στα 90 χρόνια ιστορίας και δράσης του βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης και νεολαίας. Που σήμερα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό της δύναμης προβάλλει την επίκαιρη και σύγχρονη ανάγκη της εποχής μας:

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ξεκινάει σήμερα ο τριήμερος εορτασμός

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων ανοίγει σήμερα τις πύλες του, για τον τριήμερο εορτασμό της 34ης επετείου της εξέγερσης. Ο χώρος θα εκκενωθεί το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι, στις 2 θα γίνει η εκδήλωση της Πρυτανείας και στις 4 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιούνται ομιλίες, συζητήσεις, δρώμενα, ενώ λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας, ανάμεσά τους η έκθεση φωτογραφίας της «Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας» (αίθουσα 12 του κτιρίου Γκίνη) και της ΚΝΕ (αίθουσα 13 του κτιρίου Γκίνη).

Αντίσταση κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης

Με τη διακήρυξή της η επιτροπή φορέων για το γιορτασμό σημειώνει ότι παραμένουν επίκαιρα τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία» και «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

«34 χρόνια μετά - σημειώνει- και ο πιο βάρβαρος ιμπεριαλισμός της Νέας Τάξης πραγμάτων εξαπολύει ανηλεείς πολέμους εναντίον λαών και χωρών που βρίσκονται στους δρόμους των στρατηγικών τους συμφερόντων, για τον έλεγχο των πρώτων υλών, της ενέργειας και των αγορών». «Η Παιδεία - συνεχίζει - παραδίνεται στα ιδιωτικά συμφέροντα με την προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που πουλούν τη γνώση, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες απασχόλησης. Το εκπαιδευτικό κίνημα όλων των βαθμίδων αγωνίζεται για δημόσια, δωρεάν και ενιαία εκπαίδευση, για να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η προσπάθεια ισοτίμησης των Πανεπιστημίων με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και η κατάργηση της μονιμότητας, για να μην περάσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις της EE, όπως της Μπολόνια και άλλες, οι οποίες όπου εφαρμόζονται έχουν αρνητικές συνέπειες, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματα όλων των εκπαιδευτικών λειτουργών, για να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί ο νέος νόμος πλαίσιο των ΑΕΙ, να αποτραπεί η εισβολή του κεφαλαίου στην επιστημονική έρευνα. Υπερασπίζεται το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών ως λαϊκή κατάκτηση, αρνείται να συναινέσει και αντιπαλεύει την προωθούμενη κατάργησή του».

Η Πρυτανεία δεν τηρεί τις αποφάσεις της Επιτροπής γιορτασμού

Από εκπροσώπους φορέων που μετέχουν στην Επιτροπή γιορτασμού του Πολυτεχνείου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Κάνουμε γνωστό ότι η Επιτροπή για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 12/11/07 συμφώνησε ομόφωνα τα εξής:

Σχετικά με το ωράριο των εκδηλώσεων:

Το ωράριο που θα αρχίζουν οι γιορταστικές εκδηλώσεις να είναι από τις 9 π.μ. και να τελειώνουν στις 9 μ.μ., όπου και θα κλείνουν οι πύλες του Πολυτεχνείου.

Σχετικά με το άσυλο:

Το άσυλο περιλαμβάνει όλο τον πανεπιστημιακό χώρο, δηλαδή όλα τα κτίρια και τους αύλειους χώρους.

Σχετικά με τη διάταξη των χώρων:

Η Επιτροπή γιορτασμού χρειάζεται να έχει γνώση για όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του Πολυτεχνείου. Γι' αυτό, χρειάζεται να οριστεί από σήμερα ότι μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα αιτήματα των πολιτικών και μαζικών φορέων, που αιτούνται αίθουσες για εκδηλώσεις και τις ώρες που αυτές θα πραγματοποιηθούν. Είναι προφανές ότι οι εκδηλώσεις πρέπει να τελειώνουν 9 το βράδυ, σύμφωνα και με το πρώτο σημείο.

Για τους εξωτερικούς χώρους να τηρηθεί η περσινή διάταξη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς να έχουν το χώρο από το κτίριο Γκίνη μέχρι μπροστά στο κτίριο Αβέρωφ, τα πολιτικά κόμματα από το κτίριο Αβέρωφ ως την πύλη της οδού Πατησίων και το διάδρομο μέχρι το κτίριο Γκίνη, όπως πέρυσι. Η Επιτροπή να ολοκληρώσει τον καταμερισμό των υποδομών που χρειάζονται για τη λειτουργία των χώρων (τραπεζάκια, ταμπλό, καρέκλες) μέχρι την προηγούμενη μέρα της έναρξης των τριήμερων γιορταστικών εκδηλώσεων.

Διάταξη της πορείας:

Ωρα εκκίνησης της πορείας να είναι το Σάββατο 17 Νοέμβρη στις 4 μ.μ. ακριβώς. Οι πύλες του Πολυτεχνείου πρέπει να κλείσουν στις 2 μ.μ., ώστε να συγκροτηθεί η πορεία. Η συγκρότηση της πορείας προτείνεται να είναι ως εξής:

Η σημαία στην οδό Λαδά και Σταδίου. Να ακολουθούν:

Η Επιτροπή γιορτασμού-ΣΦΕΑ

Οι φοιτητικοί σύλλογοι

Οι μαζικοί φορείς

Τα κόμματα με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη

Επίσης, επισημαίνουμε ότι δεν μπορεί να γίνεται όπως τα προηγούμενα χρόνια, που οι συγκεντρώσεις ορισμένων κομμάτων και οργανώσεων καθορίζονται μπροστά από τη σημαία και τους επικεφαλής της πορείας. Γι' αυτό καλούμε τους εκπροσώπους των κομμάτων και των μαζικών οργανώσεων να δεσμευτούν στη διάταξη που συμφωνήσαμε.

Σχετικά με το κτίριο Αβέρωφ (που είναι σε ανακατασκευή) και το εργοτάξιο.

Το κτίριο Αβέρωφ και το εργοτάξιο πρέπει να κλείσουν με τσίγκο, ώστε να μην υπάρχει καμία πρόσβαση. Το εργοτάξιο πρέπει να καθαριστεί και να απομακρυνθούν επικίνδυνα υλικά που υπάρχουν μέσα.

Η Πρυτανεία του ΕΜΠ δεν τηρεί αυτές τις αποφάσεις της Επιτροπής γιορτασμού, γι' αυτό έχει σοβαρές ευθύνες».

Το κείμενο υπογράφουν:

  • Πρωτοψάλτης Δημήτρης, πρόεδρος της Επιτροπής γιορτασμού και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974
  • Πάσουλας Ιωάννης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής γιορτασμού
  • Τασιούλας Ιωάννης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Επιτροπής γιορτασμού
  • Κατσώτης Χρήστος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και μέλος της Επιτροπής γιορτασμού
  • Τόγιας Βασίλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και μέλος της Επιτροπής γιορτασμού
  • Διακονικολάου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας ΕΜΠ και μέλος της Επιτροπής γιορτασμού
Προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Σαββάτου, οι προσυγκεντρώσεις των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα γίνουν στις 3 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου προς Ομόνοια:

-- Εργατικές οργανώσεις Σταδίου και Πεσματζόγλου και ακολουθούν:

-- Σπουδάζουσα - ΤΕΙ

-- Νότιες - Νοτιοανατολικές συνοικίες

-- Ανατολικές - Βορειοανατολικές συνοικίες

-- Δυτικές - Νοτιοδυτικές συνοικίες

-- Βόρειες - Βορειοδυτικές συνοικίες

-- Α' Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ