ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τις «τέσσερις γενιές φοιτητικού κινήματος»

Από την εκδήλωση στο Φυσικομαθηματικό
Από την εκδήλωση στο Φυσικομαθηματικό
Με μια εκδήλωση, με θέμα «Τέσσερις γενιές φοιτητικού κινήματος» σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, αλλά και με πολλά ιστορικά στοιχεία για το νεολαιίστικο κίνημα στην Ελλάδα, τίμησε χτες η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής της ΚΝΕ τα 34 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή ντοκουμέντων και βίντεο, τραγούδια από συγκρότημα και χορωδία των φοιτητών, απαγγελία ποιημάτων, αλλά και ανάγνωση χρονικού με τις λαμπρότερες σελίδες των αγώνων της νεολαίας στο πλευρό του λαού. Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία και η ομιλία του Φοίβου Τσέκερη, επίτιμου γραμματέα της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος μοιράστηκε με τους φοιτητές μαρτυρίες και βιώματα για το πώς οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνέβαλαν μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ και έπειτα της ΕΠΟΝ στην αντιφασιστική πάλη του λαού.

Κεντρικός ομιλητής, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε αναλυτικά και στις τέσσερις γενιές του φοιτητικού κινήματος, παραθέτοντας και ιστορικά στοιχεία, από τη συμβολή του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας μέσα από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, μέσα από τη νεολαία της ΕΔΑ, στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για θέματα Παιδείας, γνώσης, μόρφωσης, πολιτισμού. Αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και στο σημαντικό ρόλο του «ΟΔΗΓΗΤΗ» τα χρόνια της χούντας.

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Στη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δυσκολίες είναι αλλιώτικες. Τότε ήταν κυρίαρχο στοιχείο η βία με πράξεις βίας του αστικού κράτους. Σήμερα, είναι η βία με άλλες μορφές», υπογράμμισε. Μιλώντας στους φοιτητές είπε πως όσοι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο από την επέλαση των αντιδραστικών μέτρων στην Παιδεία, δεν αρκεί να δυσανασχετούν. «Αγώνες, βέβαια, γίνονται για την Παιδεία και μάλιστα με διάρκεια, δυναμισμό, μαζικότητα, και θα συνεχιστούν», σημείωσε, «η αποτελεσματικότητά τους, όμως, θα ενισχύεται μόνο στο βαθμό που θα παίρνουν χαρακτήρα παλλαϊκής αντεπίθεσης».

Οπως είπε, πρώτα από όλους η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν καλούνται να ανοίξουν το δρόμο για πραγματικά λαϊκή Παιδεία, με λαϊκή Οικονομία και Εξουσία. «Ωστε όλα τα κοινωνικά αγαθά, υλικά και πνευματικά, όπως η Παιδεία και η επιστημονική έρευνα, που σήμερα είναι προνόμιο και μονοπώλιο της αστικής τάξης, να περάσουν στον κοινωνικό προγραμματισμό και έλεγχο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και να γίνουν κτήμα όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα σημείωσε: «Χρειαζόμαστε Συλλόγους μαζικούς, αγωνιστικούς, ζωντανούς, όπου θα συμμετέχουν και θα έχουν λόγο όλοι οι φοιτητές! Οργανα και εκπροσώπους μαχητές και μπροστάρηδες στην οργάνωση της πάλης για κάθε πρόβλημα. Να αποκτήσει το κίνημα πανελλαδική οργάνωση και έκφραση, να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ. Χρειαζόμαστε φοιτητικό κίνημα οργανωμένο, ισχυρό και διεκδικητικό, που θα παλεύει με την εργατική τάξη κι όλο το λαό», επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι σημερινές εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποιούν και σήμερα οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ σε διάφορες σχολές:

  • Σήμερα, Πέμπτη, η ΚΟΑ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα 18 στο κτίριο Γκίνη, στο Πολυτεχνείο, στις 5 το απόγευμα, με ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου με εκδήλωση στο μικρό αμφιθέατρο, στις 12 μ., στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλία και προβολές από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που διοργανώνει η ΤΟ ΤΕΙ ΤΕΦΑΑ Σερρών της ΚΝΕ, στο χώρο του ΤΕΙ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γ. Χρυσοστομίδη, γραμματέα της ΤΟ ΤΕΙ ΤΕΦΑΑ Σερρών της ΚΝΕ, και προβολές από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ταινία μικρού μήκους και έκθεση φωτογραφίας.
  • Η ΝΟ Σπουδάζουσας Κομοτηνής της ΚΝΕ πραγματοποιεί τη δεύτερη μέρα αφιερώματος στο «Πολυτεχνείο», στην παλιά Νομική, στις 7 μ.μ.
  • Η ΤΟ Πολυτεχνείου Ξάνθης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα σήμερα στο Πολυτεχνείο, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Κολλάρο, στέλεχος του ΚΚΕ και πανεπιστημιακό δάσκαλο.
  • Η Οργάνωση ΤΕΙ Αρτας στο αμφιθέατρο της Φυτικής Παραγωγής, στις 12 μ., με ομιλητή τον Κώστα Ηλία, μέλος του ΓΠ ΒΔ Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ ΤΕΙ Λευκάδας, στη 1 μ.μ., στο ΤΕΙ της πόλης, με ομιλήτρια την Ηλέκτρα Λάζου, μέλος του ΓΠ ΒΔ Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση πραγματοποιεί στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου η ΠΚΣ, στις 6 μ.μ., με ομιλητές τον Μίλτο Καραγιάννη πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και τον Δημήτρη Βελόνα, μέλος του ΝΓ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.
ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας τιμά τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου με πλούσιο αφιέρωμα και πολύμορφες εκδηλώσεις. Το Στέκι βρίσκεται στην οδό Πατησίων 252, στην πλατεία Κολιάτσου, και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι:

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει εκδήλωση για την Παιδεία, με συμμετοχή εκπροσώπων Ενωσης Γονέων, Καθηγητών, Μαθητικών Κοινοτήτων, Εκπροσώπων Φοιτητικής Εστίας.

Αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει ομιλία και θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο. Επίσης τραγούδια του αγώνα από μαθητικά συγκροτήματα.

Καταθέσεις στεφάνων

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Νοέμβρη. Τόπος συνάντησης ορίστηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων, στις 5.30 μ.μ.

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα καταθέσει στεφάνι αύριο, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ