ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχείς ισραηλινές επιδρομές

Ισοπεδωμένο σπίτι στην Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Ισοπεδωμένο σπίτι στην Μπέιτ Χανούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του από αέρος αλλά και εδάφους, πλέον, στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός. Χτες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν λίγα χιλιόμετρα εντός της Λωρίδας, με εντολή να εκτελέσουν «επιχειρήσεις ακριβείας», ενώ η αεροπορία επανέλαβε τις επιδρομές της κατά εγκαταστάσεων της «Χαμάς», στην Κχαν Γιούνις. Στο πέρασμα Σούφα, στη νότια Γάζα, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες 2 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» και άλλα 3 συνελήφθησαν.

Σε τρεις διαφορετικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, σκοτώθηκαν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι μαχητές, από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Επίσης, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στον καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Φατάχ», Τζαμάλ αλ Τιράουι, κατηγορώντας τον για «εμπλοκή σε τρομοκρατική δράση». Ο Τιράουι προστίθεται στους, περίπου, 30 συλληφθέντες εκλεγμένους αξιωματούχους της «Χαμάς», την περασμένη βδομάδα, και σε άλλους τόσους, επίσης της «Χαμάς», που κρατούνται από πέρυσι το καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε η εκτόξευση ρουκετών κατά του νότιου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Συνολικά, από τις 16 Μάη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι (μαχητές και άμαχοι) από τις ισραηλινές επιδρομές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 180.

Επιμένει προκλητικά ο Ολμέρτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενόψει και της νέας συνάντησης με τον Αμπάς στις 7 Ιούνη, επανέλαβε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών, και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ακόμη και άμαχοι που στηρίζουν τέτοιου είδους πράξεις».

Η ισραηλινή αδιαλλαξία έχει περιπλέξει περαιτέρω τις ενδοπαλαιστινιακές προσπάθειες επίτευξης εσωτερικής εκεχειρίας. Ο Πρόεδρος Αμπάς ζήτησε πάλι τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, για ένα μήνα, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ, όπου θα περιλαμβάνονται Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Στη συνέχεια, υποστηρίζει ο Αμπάς, θα γίνει ευκολότερη η επίτευξη εσωτερικής συμφωνίας. Η πρότασή του, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που ζητούν να σταματήσουν πρώτα οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιορκία στον παλαιστινιακό καταυλισμό

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση πέριξ του προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο. Ο λιβανικός στρατός πολιορκεί τον καταυλισμό και τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Παρά την ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε η αποχώρηση των αμάχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, από την περασμένη Τρίτη μέχρι χτες, είχαν εγκαταλείψει το Ναχρ αλ Μπάρεντ, με κατεύθυνση κυρίως τον γειτονικό καταυλισμό Μπαντάουι, 25.000 από τους περίπου 32.000 Παλαιστινίους κατοίκους του.

Η λιβανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να έχουν πείσει τους μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» να παραδοθούν. Εντούτοις, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων διαμεσολαβητών υποστήριζαν ότι στόχος τους είναι η επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, η αποχώρηση (χωρίς να διευκρινίζεται πώς ακριβώς) των μαχητών και η ανάληψη της ευθύνης της τάξης στους καταυλισμούς από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Προς το παρόν, η λιβανική ηγεσία, υπό τον Φ. Σινίορα, δε φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής στον καταυλισμό, προοπτική που θα προκαλούσε τεράστια αιματοχυσία και σχεδόν βέβαιη βίαιη αντίδραση των Παλαιστινίων σε όλους τους άλλους καταυλισμούς. Ενάντια σε μια εισβολή στο Ναχρ αλ Μπάρεντ τάχθηκε και ο ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Σαγιάντ Χασάν Νασράλαχ, παρά το ότι οι σιίτες φέρονται να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της δράσης της «Φάταχ αλ Ισλάμ». Ο Νασράλαχ τόνισε ότι δε θα πρέπει ο Λίβανος να γίνει πιόνι στον δήθεν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Επιθετικότερος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της σουνιτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, Σάαντ Χαρίρι, του οποίου βουλευτές φέρονται να εμπλέκονται και στις πιέσεις για αποφυλάκιση μελών της «Φάταχ αλ Ισλάμ», που είχαν συλληφθεί για εγκληματική δράση. Ο Χαρίρι τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, «αλλά μετά ο στρατός να δώσει οριστικές λύσεις».

Χτες σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από το Ναχρ αλ Μπάρεντ άλλος 1 Λιβανέζος στρατιώτης, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες του στρατού σε 34. Επίσης, τα 2 τελευταία 24ωρα, από στρατιωτικά πυρά σκοτώθηκαν 1 γυναίκα και άλλοι 3 άνδρες καθώς αρνήθηκαν να σταματήσουν σε γνωστά σημεία ελέγχου του στρατού στη Βηρυτό.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλα αιματηρά πλήγματα

Χωρίς ιδιαίτερες δηλώσεις, η πρώτη συνάντηση, σε επίπεδο πρέσβεων, μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ για το Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιματηρότατα αποδεικνύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τον ιρακινό λαό και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Βαγδάτης, όπου παρά τα πολυσυζητημένα αλλεπάλληλα σχέδια ασφαλείας, οι βομβιστικές επιθέσεις αιματοκυλούν κυρίως πολίτες. Χτες, στην πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120, σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Ταγιαράν, στο κέντρο της πόλης, και στη σιιτική περιοχή Αμίλ, αντίστοιχα.

Οπως επίσης έγινε γνωστό, ένοπλοι με αστυνομικές στολές απήγαγαν, από το υπουργείο Οικονομικών, 5 Βρετανούς μισθοφόρους, που φέρονται να εργάζονται στην καναδική εταιρεία ασφαλείας «Garda». Επιβεβαιώθηκε η υπηκοότητα των απαχθέντων αλλά όχι ο αριθμός. Ανώνυμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι έριχναν την ευθύνη στο στρατό του Μεχντί, που πρόσκειται στον σιίτη ακραίο ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Κάποιοι άλλοι άγνωστοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα έξω από τη Σαμάρα και απήγαγαν τουλάχιστον 40 Ιρακινούς κυρίως στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωνε ότι σε επίθεση κατά περιπόλου και σε πτώση ελικοπτέρου στην επαρχία Ντιγιάλα, σκοτώθηκαν 10 Αμερικανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών, το Μάη, σε 112.

Ιδιαίτερα αιματηρή ήταν και η Δευτέρα, καθώς συνολικά σκοτώθηκαν 36 Ιρακινοί και εντοπίστηκαν 33 σοροί εξαφανισμένων πολιτών. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε επίσης στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι ειδήσεις συνέπεσαν με την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ ότι, με βάση εκτιμήσεις, το 2006 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Βαγδάτη 16.000 άνθρωποι.

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκε ο αραβικός κόσμος τις συνομιλίες ιρανικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τους πρέσβεις στη Βαγδάτη. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Ιρακινού πρωθυπουργού με αποκλειστικό θέμα το Ιράκ. Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε «θετική» τη συζήτηση, τονίζοντας ότι ζήτησε από την Τεχεράνη να μη στηρίζει ένοπλες ομάδες. Το Ιράν, από την άλλη, επανέλαβε ότι στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση. Για «παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ» μίλησε ο Μουκτάντα Σαντρ.

ΙΤΑΛΙΑ
Νίκη «κεντροδεξιάς»

ΡΩΜΗ.--

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η λεγόμενη «κεντροδεξιά» στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία, ενώ ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» συνασπισμός του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι δε φαίνεται να υπέστη μεγάλες απώλειες, παρ' όλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έξι στους δέκα πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η λεγόμενη «κεντροδεξιά» εδραίωσε και ενίσχυσε τις δυνάμεις της ιδιαίτερα στο βορρά της Ιταλίας, ενώ απέσπασε το δήμο της Βερόνας από τη λεγόμενη «κεντροαριστερά». Η τελευταία έλαβε τη δημαρχία στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, διατήρησε τον έλεγχο στη Γένοβα, ενώ οδήγησε σε επαναληπτικό γύρο στην Πάρμα.

Συνολικά 10 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους δημοτικούς άρχοντές τους σε 860 πόλεις και σε 7 περιφέρειες τον κυβερνήτη τους, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 74%, ελαφρώς χαμηλότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, χωρίς να έχουν καταμετρηθεί όλα τα ψηφοδέλτια, η λεγόμενη «κεντροδεξιά» φαίνεται να κατακτά τις 4 από τις 6 περιφέρειες, ενώ για την 7η περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές μιας και κανένας υποψήφιος δεν κατόρθωσε να αποσπάσει ποσοστό άνω του 50%.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επεκτείνεται ο πόλεμος

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αλλη μια απώλεια προστέθηκε στις δεκάδες φετινές των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν: το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του έχασε τη ζωή του από «ενέργεια του εχθρού» στη νότια επαρχία Χελμάντ. Επίσης στο νότιο Αφγανιστάν, μετά από δεκάωρη μάχη, οι δυνάμεις κατοχής υπό τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «24 μαχητές», ωστόσο χωρικοί είπαν πως ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον επτά άμαχοι. Ενώ ενέδρα των Ταλιμπάν είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι Αφγανοί της (δοσιλογικής) αστυνομίας στην Πάκτικα.

Αλλά και στο συνήθως «ήσυχο» βόρειο Αφγανιστάν, χτες μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του διαβόητου Ουζμπέκου-Αφγανού πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ (στελέχους της κυβέρνησης Καρζάι) και του τοπικού κυβερνήτη-πολέμαρχου Τζούμα Χαν Χαμντάρντ, καθώς και άνδρες της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε σφοδρότατες συγκρούσεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και δεκάδες να τραυματιστούν.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες στην Οτάβα, πάνω από το 50% των Αφγανών του νότου πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θα νικήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, νέος απολογισμός του ΟΗΕ για το 2007 μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 380 άμαχους νεκρούς. Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να προστατεύουν τους αμάχους.

Στο Πακιστάν, όπου διαπιστώνεται μια προϊούσα «ταλιμπανοποίηση» στα αυτόνομα εδάφη των φυλών, ένας αξιωματικός του στρατού και τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ