Στην "Κουμαντάρειο Πινακοθήκη", παράρτημα της "Εθνικής Πινακοθήκης" στη Σπάρτη, παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση της σειράς "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής" με τίτλο "Η ελληνική ζωγραφική στις αρχές του 20ού αιώνα".Εκτίθενται έργα των Παρθένη, Παπαλουκά, Μαλέα, Ροϊλού, Φλωρά - Καβαδία κ. ά., τα οποία συνθέτουν σε γενικές γραμμές αυτό που θα αποκαλούσαμε ελληνικός "υπαιθρισμός".
Μέσα από την έκθεση επιχειρείται η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού με σημαντικότατα έργα, προϊόντα των πιο ώριμων στιγμών της δημιουργικής τους πορείας. Ετσι, ο θεατής της έκθεσης, αλλά και ο αναγνώστης του καταλόγου που τη συνοδεύει, θα μπορέσει να διαμορφώσει μια εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους η ζωγραφική, στη στροφή του 19ου προς τον 20ό αιώνα, πέρασε από την παραδοσιακή αντικειμενική αναπαράσταση της εξωτερικής πραγματικότητας στην υποκειμενική απόδοση μιας προσωπικής όρασης. Το εκτενές εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο είναι του διευθυντή του Μουσείου Κυριάκου Κουτσομάλλη.
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Κλασικές μορφές του Μοντερνισμού και του Μεταμοντερνισμού στην Τέχνη".
Εκθεση εικαστικών αντικειμένων παρουσιάζεται μέχρι τις 20 Ιουλίου στην γκαλερί "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Εκτίθενται ζωγραφικά κουτιά του Σπύρου Κουρσάρη και μάσκες της Λίλιαν Δεσύπρη.
Η εικαστική δημιουργία κάποιες φορές επεκτείνεται και καλύπτει χώρους που κατά κανόνα ανήκουν σε άλλους. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα αντικείμενα που μας περιτριγυρίζουν, από μια καρέκλα, ένα γραφείο, ή μια πιατέλα και ένα βάζο όλα πριν γίνουν, κάποιοι έχουν ασχοληθεί με αυτά, μελετώντας τα υλικά απ' τα οποία θα κατασκευαστούν, αλλά κυρίως σχεδιάζοντάς τα. Κάποιοι εικαστικοί καλλιτέχνες, ως ανάπαυλα από την κυρίως εικαστική ενασχόλησή τους, γλυπτική ή ζωγραφική, ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη δημιουργία αντικειμένων που έχουν συγκεκριμένο προορισμό. Καλύπτουν δηλαδή χρηστικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα είναι και ολοκληρωμένα έργα τέχνης.
Τα ζωγραφικά κουτιά του Σπ. Κουρσάρη, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "είναι πολυμορφικά αντικείμενα, γλυπτικά, ζωγραφικά, εικαστικά παιχνίδια, με εικόνα χωρίς αρχή και τέλος, που αν τα περιστρέψουμε, ίσως μπορούμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου, με πλοίο ή με αεροπλάνο. Αυτό γιατί έχουν κυλινδρικό σχήμα και διάφορα μεγέθη που προέρχονται από συσκευασίες προϊόντων και στη μετουσιωμένη μορφή τους δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Ο χρόνος τα κάνει πολύ προσωπικά και όταν τα εμπιστευτείτε, θα κρύψετε μέσα τα μυστικά σας, μικρά ή μεγάλα".
Για τις μάσκες η Λ. Δεσύπρη σημειώνει, "το μέσο που μετουσιώνει το συναίσθημα ή το πολλαπλασιάζει, που άλλοτε παίζει με την άκαμπτη αυταρέσκειά της, κι άλλοτε διαχειρίζεται κύματα ενέργειας, που όσο περισσότερο υπονοούνται, τόσο πιο ουδέτερη φαίνεται καμιά φορά. Το ποθούμενο που δεν αποκαλύπτεται, αλλά υπονοείται. Στη μάσκα ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει. Είναι ένα είδος πορτρέτου. Είναι θέμα ταλέντου".
"Κουρδιστάν - Στη σκιά της ιστορίας" είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης που φιλοξενείται μέχρι τις 16 Ιουλίου στην γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22). Πρόκειται για μία έκθεση -ντοκουμέντο, με φωτογραφίες της σημαντικής Αμερικανίδας φωτογράφου Susan Meiselas, γνωστή για τις αποστολές της στη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες εμπόλεμες περιοχές. Η έκθεση δημιουργεί ένα ζωντανό αρχείο από διασπαρμένα αποσπάσματα, συγκεντρώνοντας ανέκδοτες φωτογραφίες, από συλλέκτες, οικογενειακές συλλογές και εθνικά αρχεία. Αντιπαραθέτοντας αξέχαστες εικόνες με κείμενα από ημερολόγια, ιστορίες από εφημερίδες, απομνημονεύματα και τηλεγραφήματα, η έκθεση για το Κουρδιστάν αφήνει την ιστορία να μιλήσει μόνη της.
Φωτογραφίζοντας από το 1991 και εξής τον κουρδικό λαό και κάνοντας σκοπό της ζωής της να συγκεντρώσει και να εκδώσει ένα τεράστιο σχετικό αρχειακό υλικό, η διάσημη φωτογράφος του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου "Μάγκνουμ" έδωσε "σχήμα" στη συλλογική μνήμη του κουρδικού λαού.
Ενενήντα εκδηλώσεις σε Σύμη, Καστελλόριζο,Χάλκη,Ρόδο, Αθήνα, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και στη Φλωρεντία, περιλαμβάνει το "5ο Φεστιβάλ Σύμης - Καστελλόριζου - Χάλκης",που αρχίζει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο.
Το Φεστιβάλ φέτος, φιλοξενεί κλασική, σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική, κινηματογράφο, θέατρο, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδηλώσεις για παιδιά, αλλά και Συμπόσιο για την Παιδεία. Επίσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τους δημοσιογράφους - πολεμικούς ανταποκριτές στη Γιουγκοσλαβία κ. ά.
Συνολικά θα πάρουν μέρος 250 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα, ανάμεσά τους οι: Ελένη Καραϊνδρου, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Φαραντούρη, Ελλη Πασπαλά, Δόμνα Σαμίου κ. ά.
Η αρχή γίνεται στις 29 Ιουλίου, στη Ρόδο, όπου η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο Βασίλης Μούστος θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Στις 30 Ιουλίου, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, στην Πλάκα, ο Αριστείδης Μόσχος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν νησιώτικα τραγούδια.
"Γυμνή γυναίκα με ανασηκωμένα χέρια", έργο του Π. Πικάσο
Δημιουργίες της Λ. Δεσύπρη
Εργο του Σπ. Κουρσάρη
Στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), φιλοξενείται έως τις 8 του Ιούλη, έκθεση έργων ζωγραφικής της Χριστίνας Ζάρπα.Η 68χρονη δημιουργός, που ζει και κατοικεί σε ένα ορεινό χωριό του Δομοκού, παρουσιάζει για πρώτη φορά την εικαστική της εργασία. Εκτίθενται 42 έργα (τέμπερες), έργα εμπνευσμένα από τη ζωή στο χωριό (θερισμός, σπορά, φρούτα του καλοκαιριού, τα χιόνια του χωριού κ.ά.).
Στις 3 του Ιούλη εγκαινιάζεται η πρώτη έκθεση του φετινού καλοκαιριού, στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Σπέτσες" (συγκρότημα Νησιά). Ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης παρουσιάζει την εικαστική του δημιουργία με τίτλο "Τα καλοκαίρια του '97, '98...".Με αφαιρετική γραφή και καθαρό, ατομικό τρόπο έκφρασης, ο καλλιτέχνης καταγράφει μορφές και τοπία, όπως τα αναπλάθει η μνήμη, όπως παρέμειναν σαν καταστάλαγμα των προσωπικών του διεργασιών κι όπως επιθυμεί να τα δώσει, επιδιώκοντας όχι την παραστατικότητα, αλλά τη θέαση - ευαισθητοποίηση - δράση του θεατή. Με χρώματα έντονα, με πινελιά πλατιά και αδρή, ο Δ. Κοκκινίδης δομεί στέρεα όγκους και φιγούρες και με απλά μέσα καταφέρνει να μεταδώσει άμεσα τον προβληματισμό και τη σκέψη του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του Ιούλη.