ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Ξεφτίλισαν το... τζάμπα

Επιδιώκουν να αγοράσουν φέτος τα καπνά με τις πλέον χαμηλές τιμές των τελευταίων χρόνων, οδηγώντας τους παραγωγούς μια ώρα αρχύτερα στη φτώχεια και την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας

«Ξεσάλωσαν» εντελώς οι καπνέμποροι, μετά την ψήφιση των νέων ολέθριων μέτρων για την καπνοκαλλιέργεια, τον Απρίλη που πέρασε. Για τη φετινή σοδειά οι καπνέμποροι, δηλαδή οι μεσίτες των πολυεθνικών, δίνουν τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών και δεκαετιών μπορεί να πει κανείς.

Το εξοργιστικό και υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ για τα μεσογειακά προϊόντα οι καπνέμποροι φώναζαν για να αυξηθεί το αποσυνδεμένο πριμ όσο περισσότερο γίνεται, για να μη σβήσει λέει η ελληνική καπνοκαλλιέργεια... Κι ενώ για τη σοδειά του 2003 οι καπνέμποροι έδωσαν τιμές της ντροπής και της ξεφτίλας, έρχονται τώρα να δώσουν τιμές δυο φορές της ντροπής και της ξεφτίλας! Οι καπνέμποροι, ή με άλλα λόγια τα «τσιράκια» των πολυεθνικών, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταφέρουν να διώξουν τελικά όλους τους καπνοπαραγωγούς μια ώρα αρχύτερα από την καπνοκαλλιέργεια.

Εφτασε το πράγμα να θέλουν να αγοράσουν τα Βιρτζίνια με τη μισή τιμή από ό,τι για την περσινή σοδειά και για ποικιλίες όπως τα Σ-79, Τσεμπέλια και Μαύρα να θέλουν να βάλουν τιμή μέχρι και 1 λεπτό! Οι μέχρι τώρα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών για την υπογραφή των συμβολαίων για τη σοδειά του 2004 ήταν αποκαρδιωτικές και απογοητευτικές. Και μπορεί να δόθηκε ένας μήνας παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων (31/5), αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι καπνοπαραγωγοί έχουν να κερδίσουν και πολλά παραπάνω, αν κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα και περιμένουν να τσιμπήσουν κάτι παραπάνω από τις διαπραγματεύσεις...

Με αφορμή την παράταση που δόθηκε επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας από μηχανισμούς της κυβέρνησης, αλλά κι αυτή η παράταση του ενός μηνός δόθηκε επειδή ζητήθηκε από τους Ιταλούς κατά πρώτο λόγο και τους Ισπανούς κατά δεύτερο. Ομως, ως γνωστόν, το σύστημα δουλεύει για τους καπνεμπόρους - πολυεθνικές και ευνοεί με κάθε μέσο τους εκβιασμούς και την κερδοσκοπία σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τα όσα ψήφισε στο Λουξεμβούργο για τα καπνά, προφανώς «φουσκώνει» ακόμα από καμάρι μετά τα συγχαρητήρια του Συνδέσμου των καπνεμπόρων - μεταποιητών...

Οι μέχρι τώρα προθέσεις των καπνεμπόρων δείχνουν ότι στα συμβόλαια με τις τιμές ποιοτικής κατάταξης θα δοθούν οι ίδιες και μικρότερες τιμές για τους Μπασμάδες. Εδώ για τα μάτια του κόσμου, προτείνονται 10 λεπτά πάνω στην Α΄ και Β΄ ποιότητα και 5 λεπτά πάνω στη Γ΄ ποιότητα για το χειροποίητο αρμάθιασμα. Θεωρούν όμως οι καπνέμποροι ότι αυτό αποτελεί μια καλή τιμή και δέλεαρ για να μη γίνει το αρμάθιασμα με τη μηχανή;.. Κι όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί οι τιμές ποιοτικής κατάταξης να μένουν οι ίδιες, αλλά οι καπνέμποροι μπορούν άνετα να κάνουν «στήσιμο» ένα ευρώ κάτω, όπως ακούγεται εντόνως... Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σοδειά του 2003 οι καπνέμποροι έδωσαν πιο μικρή μέση πανελλαδική τιμή στους Μπασμάδες κι από αυτή του 2001. Για την παραγωγή του 2003 η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώθηκε στα 3,12 ευρώ/κιλό και για την παραγωγή του 2001 ήταν 3,44 ευρώ/κιλό.

Η μεγάλη σφαγή πάντως γίνεται στα Βιρτζίνια, όπου για τη φετινή παραγωγή οι καπνέμποροι πάνε να δώσουν τη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή. Πέρσι τέτοιον καιρό οι καπνέμποροι έδωσαν για τα Βιρτζίνια μια τιμή λίγο πάνω λίγο κάτω σε πανελλαδικό επίπεδο 1,90 ευρώ/κιλό για την Α΄ ποιότητα, 0,80 ευρώ ανά κιλό για τη Β΄ ποιότητα και τιμή 0,30 ευρώ/κιλό για τη Γ΄ ποιότητα. Τώρα, όπως λέγεται από εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, ζητούν 1,10 ευρώ/κιλό για την Α΄ ποιότητα, 0,45 ευρώ για τη Β΄ ποιότητα και 0,10 ευρώ για τη Γ΄ ποιότητα. Δηλαδή, με βάση την ποιοτική κατάταξη της περσινής παραγωγής, το «στήσιμο» δίνει 20 με 30 λεπτά το κιλό! Να σημειωθεί ότι για την περσινή παραγωγή η μέση πανελλαδική τιμή ήταν 0,64 ευρώ/κιλό και για την παραγωγή του 2002 1 ευρώ/κιλό. Δηλαδή από το 2002 και μετά η τιμή στα Βιρτζίνια πέφτει κατά 50% κατ' έτος!

Καταστροφές στις κερασοκαλλιέργειες

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς

Οι σοβαρές καταστροφές που έχουν προκληθεί στις κερασοκαλλιέργειες της χώρας, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αγγ. Τζέκης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή κερασιών. Είναι γνωστό ότι τα κεράσια είναι φρούτα πολύ ευαίσθητα στις άσχημες καιρικές συνθήκες, σαν αυτές που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πάρα πολλά κεράσια να καταστραφούν. Οι αγρότες έκαναν έξοδα και επένδυσαν χρήματα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εργασίες (φυτοφάρμακα, κλαδέματα, καλλιέργεια των χωραφιών, ραντίσματα κλπ.), καθώς και μεροκάματα μέχρι την περίοδο συγκομιδής. Κατά τη συγκομιδή όμως τα περισσότερα κεράσια πετιούνται γιατί έχουν σαπίσει και καταστραφεί. Είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν το γρηγορότερο οι αγρότες που έπαθαν ζημιά;».

Τα δάση στο απόσπασμα

Λίγο αφότου ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα η ΝΔ, ο υφυπουργός Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι βασικός στόχος της περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η λελογισμένη διαχείριση των δασών και των φυσικών πόρων, «κλείνοντας το μάτι» σε όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν «χρυσές δουλιές», σε βάρος του περιβάλλοντος της χώρας.

Στο πλαίσιο της ...«λελογισμένης διαχείρισης» εντάσσεται η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεκάδων δήμων, για την κατασκευή «δασοτεχνικών έργων», με σκοπό την «ανάπτυξη των δασών». Για τη δημιουργία, δηλαδή, μεταμφιεσμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εντός των δασών, που θα κάνουν πιο πλούσιους τους εργολάβους και επιχειρηματίες, αλλά ακόμη πιο φτωχό το φυσικό περιβάλλον. Προχτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προστίμων για τους καταπατητές δασών, μέχρι τη σύνταξη των νέων δασικών χαρτών, στους οποίους βέβαια τα δάση της χώρας θα είναι κατά αρκετά εκατομμύρια στρέμματα λιγότερα, βάσει του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, οπότε και οι περισσότεροι από τους σημερινούς καταπατητές σε λίγο διάστημα θα είναι καθ' όλα νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Βέβαια, η ΝΔ δεν πρωτοτυπεί, όμως συνεχίζει επάξια τη λεηλασία των δασών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, και η κατασκευή των «δασικών χωριών» και το «πάγωμα» των προστίμων δικές του ιδέες είναι. Και επειδή απ' ό,τι φαίνεται το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος από το μαζικό λαϊκό κίνημα γίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Διότι με τη φόρα που έχουν πάρει οι εργολάβοι, οι επενδυτές και φυσικά τα κόμματα που τους εκπροσωπούν, οι επόμενες γενιές θα γνωρίσουν τα δάση μέσα από τα βιβλία της... ιστορίας.


Φ. Κ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΗΤΡΟΥΣΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Τι θα γίνει με το αρδευτικό δίκτυο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Καπετάν Μητρούση του Νομού Σερρών κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν τ' ακόλουθα: «Στο Δήμο Καπετάν Μητρούση του Ν. Σερρών το 99% περίπου των κατοίκων ασχολούνται με τη γεωργία. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο Δήμο, ο κ. Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα της κατασκευής αρδευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή που θα έλυνε σοβαρά προβλήματα άρδευσης των καλλιεργειών. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές υποσχέσεις δε χρηματοδοτείται αφού δεν εντάχθηκε στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εντάξει για χρηματοδότηση στο ΚΠΣ ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού, το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ