Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για τον Ευρωστρατό, με τον πρωθυπουργό να μιλά για «ικανοποιητική» διαβούλευση, αλλά κρατώντας το κείμενο αυτής ...εφτασφράγιστο μυστικό
Παρά το κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» που καλλιεργούσε μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση για έναν «έντιμο συμβιβασμό» (σ.σ.: που βεβαίως στο εσωτερικό θα βαφτιζόταν «θρίαμβος») τελικά η χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής των «15» διαπίστωσε «εμπλοκή» γύρω από το θέμα του ευρωστρατού.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το «ιδιαίτερα και απόλυτα ικανοποιητικό» κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ισπανική προεδρία και στο οποίο, όπως είπε, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι «εταίροι» δεν έγινε αποδεκτό, καθώς η Τουρκία διατύπωσε την καθολική της άρνηση... Με αυτό τον τρόπο θέλησε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται πια στην «απομόνωση» και πως το πρόβλημα αφορά πλέον αμιγώς στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν οι διαβουλεύσεις αυτή τη φορά μεταξύ του Χ. Μ. Αθνάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τζεμ να συνεχίζονται μέχρι αργά χτες το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα το θέμα θα επανέλθει στη σημερινή συνεδρίαση.
Το ποιες είναι οι πιθανότητες να επιτευχτεί «λύση» απαντάται ίσως από τη φράση του Ζ. Σιράκ, ο οποίος (όπως μετέφερε ο Κ. Σημίτης) χαρακτήρισε «άθλο» ισάξιο εκείνων του Ηρακλή την περίπτωση που ο Αθνάρ θα έπειθε τους Τούρκους συνομιλητές του να δεχτούν το κείμενο...
Σε ό,τι αφορά στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί το «βελτιωμένο» κείμενο, ο πρωθυπουργός υπενόησε στις δηλώσεις του ότι αποτελεί ένα τέχνασμα, ώστε η Αγκυρα να καταφέρει να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ για ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, κάτι που, συμπλήρωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, η ισπανική προεδρία δεν το δέχτηκε.
Ερωτηθείς ο Κ. Σημίτης αν οι «αλλαγές» στο κείμενο της Κωνσταντινούπολης τελούν υπό την έγκριση των ΗΠΑ (δεδομένου ότι είχαν μαζί με την Αγγλία συμπράξει στην κατασκευή του κειμένου της Κωνσταντινούπολης) ο πρωθυπουργός απάντησε ότι από τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν με τις «αλλαγές» σημαίνει ότι είχαν την έγκριση των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από το αν είναι έτσι τα πράγματα, η απάντηση αυτή από μόνη της δείχνει και το βαθμό της ...«αυτοτέλειας» της ΕΕ από τις επιλογές των ΗΠΑ.
Το σημαντικότερο, πάντως, της χτεσινής μέρας είναι ότι τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού όσο και οι αναφορές του περί «επιτυχούς διαπραγμάτευσης» που κατέληξαν «ικανοποιητικά» για την Ελλάδα αφορούν ένα κείμενο ...άγνωστο! Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε χτες να δώσει στους δημοσιογράφους το τελικό κείμενο, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει τη συμφωνία των «15», επομένως ουδείς μπορεί να το συγκρίνει με το προηγούμενο της Κωνσταντινούπολης (με το οποίο μεταφέρεται το ΝΑΤΟικό καθεστώς αδιαφορίας για το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας και την Κύπρο και στην ΕΕ) για να διασταυρώσει την αλήθεια... Επιπλέον, ακόμα κι όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν το καταληκτικό κείμενο --από τη στιγμή που όπως ισχυρίστηκε έχει τη σύμφωνη γνώμη των «15»-- θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου, ώστε να κατοχυρωθεί ως τέτοιο, η απάντηση που έδωσε εξελήφθη ως αρνητική...
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει μόνη της σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα με αποφάσεις «ad hoc» για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή των Σκοπίων. Δείχνοντας να βιάζεται, δε, να στείλει η ΕΕ στρατό στα Σκόπια είπε ότι «τα μέσα είναι έτοιμα, τα όπλα είναι έτοιμα, δεν μπορούν να περιμένουν»! Απόφαση η οποία θέτει σε λειτουργία τον ιμπεριαλιστικό ευρωστρατό, με την Τουρκία να διατηρεί τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη βάση των δικών της συμφερόντων, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι οποιουδήποτε κειμένου.
Σε ό,τι αφορά την κατάληξη του ζητήματος ουδείς μπορούσε να προβλέψει χτες αν το θέμα τελικά θα λήξει στη Σεβίλλη ή θα παραπεμφθεί στην προεδρία της Δανίας ή ακόμα και στην ελληνική. Πάντως, ο πρωθυπουργός που ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση του ιδίου ή του Γ. Παπανδρέου με την τουρκική πλευρά, ερωτηθείς αν η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί απάντησε ότι «δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το μέλλον»...
Αφ' ενός συνεργασία για φύλαξη εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μακροπρόθεσμα σύσταση ευρωαστυνομίας συνόρων, αφ' ετέρου συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και «χρονοδιαγράμματα με μετρήσιμους στόχους» στις επόμενες συνόδους της Κοπεγχάγης και της Θεσσαλονίκης, είναι οι αποφάσεις που λήφθηκαν χτες από τους «15», τις οποίες υπερασπίστηκε και χειροκρότησε ο πρωθυπουργός με πάθος...
Ο Κ. Σημίτης μάλιστα τάχτηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά των τρίτων χωρών που δεν παίρνουν μέτρα κατά της μετανάστευσης από το έδαφός τους, ενώ ζήτησε η χρηματοδότηση της δαπάνης για την απώθηση των μεταναστών να κατανέμεται ισοβαρώς σε όλα τα κράτη - μέλη.
Ανέφερε ότι στην Ελλάδα εμποδίζονται ετησίως 250.000 λαθρομετανάστες να εισέλθουν στη χώρα (έναντι 15.000 στην Αυστρία) και τάχτηκε κατά των προτάσεων να έχουν το κύριο βάρος χορήγησης ασύλου οι πρώτες χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία.
Οι τοποθετήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις προηγούμενες δηλώσεις Αθνάρ ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με την ιδέα ότι χωρούν όλοι» στην ΕΕ, δίνουν το στίγμα των κατευθύνσεων που θα κινηθούν οι «15» στην πορεία συγκρότησης ενός αδιαπέραστου τείχους για τους «απέξω» σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός ιδιότυπου ευρωπαϊκού FBI για την καταδίωξη των...«μικροβίων» που θα παρεισφρήσουν στις «καθαρές» κοινωνίες τους.
Την εικόνα του - μοναδικού - «μαχητή» των εθνικών συμφερόντων, ανεξάρτητα από τη μικρόψυχη συμπεριφορά του πρωθυπουργού απέναντί του, προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά την άφιξή του από τη Μαδρίτη.
«Για μία ακόμα φορά δώσαμε τη μάχη για τα μείζονα εθνικά μας θέματα, όπως είναι ο ευρωστρατός», δήλωσε χαρακτηριστικά σπεύδοντας να επισημάνει ότι τη μάχη αυτή «τη δίνουμε έναν ολόκληρο χρόνο τώρα, υπό δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας της γνωστής ολιγωρίας της κυβέρνησης».
Ανέφερε ότι τόσο στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στη συνάντησή του με τον Χ. Μ. Αθνάρ ζήτησε να αλλάξουν τα σημεία του κειμένου της Αγκυρας «που θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα». Δεν παρέλειψε να αναφέρει τη μάχη που είχε δώσει και στις ΗΠΑ όπου μάλιστα διαπίστωσε «κατανόηση για τις θέσεις μας, αρκεί να τις υπερασπιζόμαστε έγκαιρα και αποφασιστικά».
Η προσήλωσή του στην εθνική ομοψυχία δεν τον εμπόδισε να κατηγορήσει τον Κ. Σημίτη για αναξιοπιστία, επειδή δεν τον ενημέρωσε, όπως του είχε υποσχεθεί, για τις θέσεις που κατέθεσε στην ισπανική προεδρία για τον ευρωστρατό. «Είναι αδιανόητο να μαθαίνω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις και, βέβαια, να αγνοώ το περιεχόμενό τους», τόνισε και διαπίστωσε ότι «προκύπτει σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως» καθώς και ότι «ο κ. Σημίτης είναι αναξιόπιστος». Προσπερνώντας όμως το θέμα κατέληξε: «Είναι βέβαιο ότι ο καλύτερος συντονισμός και η ουσιαστική συνεννόηση θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ισπανικών συνδικάτων η συμμετοχή στην προχτεσινή απεργία στη Βαρκελώνη ξεπέρασε τους 600.000 διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακόμα και αυτής της ισπανικής αστυνομίας, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000. Η εφημερίδα «Ελ Παΐς» δε, στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της μιλά για 1 εκατομμύριο διαδηλωτές - απεργούς σε όλη την Ισπανία.
Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά; Διότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αθνάρ ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη (επαναλαμβάνουμε 600.000 κατά τα συνδικάτα ή 400.000 κατά την αστυνομία) δεν ξεπέρασαν τις... 15.000!!! Είναι προφανές ότι μετά τη μεγαλειώδη απεργία έπαθαν παράκρουση...
Εγινε κι αυτό. Οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό είχαν πρόβλημα χτες με τις συνδέσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και επικοινώνησαν από την Ισπανία με τον ΟΤΕ στην Αθήνα για να μάθουν το τηλέφωνο της υπηρεσίας ΟΤΕ-net ώστε να επικοινωνήσουν για να λυθεί το πρόβλημα. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση από την Ελλάδα; «Να πάρετε τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της... Ισπανίας (!) για να σας δώσουν την πληροφορία»!!! Απίθανα πράγματα και προπαντός... «εκσυγχρονιστικά».
Διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων και υπουργού χτες στη Σεβίλλη: «Τι θα γίνει με τον ευρωστρατό»; «Θρίαμβος»! «Δηλαδή»; «Θα δούμε μετά το γεύμα των "15"». «Δηλαδή»; «Δηλαδή, εμείς ό,τι και να γίνει για "θρίαμβο" θα μιλάμε»!
Δεν είναι ειλικρινέστατοι οι κυβερνώντες μας; Σίγουρα. Μόνο που τους συμβαίνει μόνο όταν μιλούν «κατ' ιδίαν» και ποτέ δημοσίως...
Λόγω της γενικής απεργίας στην Ισπανία, που έθεσε εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια, οι ξένες αντιπροσωπείες που πήραν μέρος στη Σύνοδο της ΕΕ προσγειώθηκαν στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Μορόν. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, δηλαδή ότι ακόμα και σημειολογικά όλα παραπέμπουν στο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».