ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό κατοχή η πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης
  • Νάμπλους, Τζενίν, Τουλκαρέμ, Καλκίλια, μέρος της Ραμάλα, Βηθλεέμ κάτω από τον ισραηλινό στρατό
  • Αυξάνουν οι νεκροί και οι τραυματίες σε Δ. Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στο σχέδιο ανακατάληψης

Παντού τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού βρίσκεται η πλειοψηφία της Δ. Οχθης, με μόνο τις Ιεριχώ και Χεβρώνα να μην έχουν ανακαταληφθεί ακόμη. Τη συνέχιση του «Αποφασιστικού Μονοπατιού», έτσι ονομάστηκε η νέα ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, την ώρα που το αίμα έρεε στην Τζενίν, στη Νάμπλους και στη Λωρίδα της Γάζας.

Με οβίδες από τανκς έπληξε ο ισραηλινός στρατός την υπαίθρια λαχαναγορά της Τζενίν, νωρίς χθες το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 παιδιά ηλικίας 6 - 8 χρόνων, και μία 50χρονη δασκάλα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, που επιβεβαιώνονται από Αμερικανούς φιλειρηνιστές που βρίσκονται στην πόλη, κυκλοφόρησε η είδηση ότι άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά από τρία 24ωρα, και πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στην αγορά για να προμηθευτούν τρόφιμα.

Αντίθετα, με τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι οι δρόμοι ήταν έρημοι και μία ομάδα κινήθηκε απειλητικά, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι εκείνη την ώρα στην αγορά βρισκόταν πλήθος κόσμου. Αργότερα, με ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός παραδεχόταν ότι «έγινε λάθος» και ότι γίνεται έρευνα για το περιστατικό, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει υπό ποιες συνθήκες οι οβίδες στόχευσαν την αγορά. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε με δυναμίτη άδειο κτίριο, στην Τζενίν, προκαλώντας, όμως, έτσι την κατάρρευση γειτονικού κτιρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 13χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 7.

Χθες τα ξημερώματα, 50 ισραηλινά τανκς, με την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν και στη Νάμπλους, που ήταν περικυκλωμένη από την Πέμπτη. Η εντολή δόθηκε μετά από την εισβολή Παλαιστινίων ενόπλων στο γειτονικό εποικισμό Ιταμάρ, όπου κατέλαβαν ένα σπίτι και σκότωσαν μία έποικο, 3 από τα 6 παιδιά της, και ένα φρουρό. Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν ένοπλο, ενώ ένας δεύτερος φέρεται να διέφυγε. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Θρήνος για το 10χρονο νεκρό Παλαιστίνιο

Associated Press

Θρήνος για το 10χρονο νεκρό Παλαιστίνιο
Ωρες, αργότερα, ένοπλοι έποικοι εισέβαλαν στην παλαιστινιακή πόλη Χαουάρα, έκαψαν αυτοκίνητα και σπίτια, σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «ερευνά την είδηση πως βρέθηκε ένας Παλαιστίνιος νεκρός». Αργά το βράδυ, καταλήφθηκε και η πόλη Μπίρκιν, όπου συνελήφθησαν 400 άνδρες, από 15 - 45 χρόνων, και μεταφέρθηκαν σε κοντινή ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας. Βόρεια, κοντά στο βιομηχανικό πάρκο του Ερετζ, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά μετά από επίθεση του ενός με χειροβομβίδα στον εποικισμό Νετζαρίμ, όπου τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Οι δύο άλλοι ήταν εργάτες. Στην πόλη της Γάζας, ένα 10χρονο αγόρι σκοτώθηκε, όταν ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ κατά γειτονικού αστυνομικού τμήματος. Παρόντες ήταν δημοσιογράφος και φωτογράφος του «Ασοσιέιτεντ Πρες», που ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν ήταν στόχος.

Ειρήνη «βλέπει» ο Αραφάτ, ανακατάληψη επιμένει ο Σαρόν

Στην επανεπιβεβαίωση της απόφασης για ανακατάληψη της Δ. Οχθης κατέληξε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από διαφωνίες, καθώς ορισμένοι υπουργοί (Πέρες, Μπεν Ελιέζερ) τάχθηκαν ενάντια στη μακρόχρονη παραμονή του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι «ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε ολόκληρη την περιοχή».

Associated Press

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, οι Πέρες και Ούζι Λαντάου (υπουργός Τουρισμού), είχαν διαφωνήσει έντονα. Ο πρώτος τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να χτυπήσει σκληρά τους Παλαιστινίους, να ανατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή, να εκδιώξει τον Αραφάτ και τους συνεργάτες του από την περιοχή». Ο δεύτερος διαφώνησε «κάθετα» υποστηρίζοντας ότι χωρίς τον Αραφάτ δεν υπάρχει συνομιλητής. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του, στη «Χααρέτζ», ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ, παραδεχόταν ότι «το Ισραήλ φέρει μέρος της ευθύνης για την εκκόλαψη καμικάζι αυτοκτονίας γιατί με τις αναγκαίες επιχειρήσεις του οξύνει την απόγνωση».

Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενείται συνέντευξη και του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο Αραφάτ επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στις επιθέσεις αυτοκτονίας τονίζοντας ότι «δε χρειάζεται πια πόλεμος» και υποστηρίζει ότι οι καμικάζι «υποκινούνται από ξένες δυνάμεις που δίνουν πολλά λεφτά στις οικογένειές τους», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται. Επίσης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για «προσωρινό» κράτος, ερχόμενος, ουσιαστικά, σε αντίθεση με την αιγυπτο-ιορδανική απόρριψη. Τέλος, δήλωνε ότι «μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ειρήνη» και εμφανίστηκε έτοιμος «να δεχτεί το σχέδιο που ο Κλίντον διατύπωσε το Δεκέμβριο του 2000», το οποίο δε λαμβάνει πρόνοια για την επιστροφή των προσφύγων.

Πολλά κοινά με το σχέδιο Κλίντον, όμως, φέρεται να έχει, σύμφωνα με διαρροές, και η πρόταση που απεργάζεται ο Πρόεδρος Μπους, που, όπως υποστηρίζεται, προβλέπει «προσωρινό» κράτος και συνομιλίες για οριστικά σύνορα μέχρι το 2007. Την πρόταση φέρονται να έχουν εγκρίνει Ισραήλ και Σ. Αραβία. Την ίδια στιγμή, μοιάζουν να διαφωνούν άλλες αραβικές χώρες, με τον Ιορδανό μονάρχη να επαναλαμβάνει, σε συνέντευξη στη βελγική «Le Vif/L' Express», ότι μοναδική λύση για κατάπαυση της βίας είναι μια γρήγορη ανακήρυξη πραγματικά κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους και παράλληλα εκτιμά ότι, «στην παρούσα φάση, ο Αραφάτ δε νομίζω ότι μπορεί να ελέγξει τα εξτρεμιστικά στοιχεία».

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ενιαία καμπάνια στα ΜΜΕ

ΚΑΪΡΟ.-

Ενιαία πολιτική και στρατηγική στα ΜΜΕ αποφάσισαν να υιοθετήσουν οι υπουργοί Πληροφοριών του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου «να διορθώσουν την εικόνα των Αράβων ως τρομοκρατών που επικρατεί στο δυτικό κόσμο και να διασπάσουν τη μονόπλευρη φιλο-ισραηλινή ενημέρωση που διαχέεται παγκοσμίως σχετικά με το Παλαιστινιακό». Ως ενδεικτικό στοιχείο, αναφέρεται το γεγονός ότι «η παλαιστινιακή αντίσταση στην 35χρονη ισραηλινή κατοχή παρουσιάζεται ως τρομοκρατία».

Αυτό αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, όπου αποφασίστηκε να δαπανηθούν, συνολικά, 225 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό, να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο ΜΜΕ» στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, όπου θα συγκεντρώνονται στοιχεία για τη δράση του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, για τα πλήγματα κατά αμάχων, κατά της γης τους και των σπιτιών τους. Επίσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί δορυφορικό αγγλόφωνο δίκτυο, προκειμένου να διοχετεύονται όλες αυτές οι πληροφορίες και στη δυτική κοινή γνώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ