Ακόμα ένα 19% του 0ΠΑΠ, που πέρσι είχε τζίρο 613 δισ. δρχ., δίνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες
Μεγάλη αύξηση κερδών, διευρυμένη συμμετοχή στην αγορά των λεγόμενων «τυχερών παιχνιδιών» και μεγάλες μερισματικές αποδόσεις για τους μετόχους του πέτυχε ο ΟΠΑΠ για τη χρήση του 2001. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να παραδώσει, σε πρώτη φάση, ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 19% στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εξέλιξη που θα στερήσει το Δημόσιο από μερίσματα δεκάδων δισ. δρχ. το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και στη χτεσινή συνέλευση τα οικονομικά δεδομένα του ΟΠΑΠ για το 2001 παρουσιάζουν την εξής εικόνα:
Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε ποσοστό 14,45% και έφτασαν σε 127,4 δισ. δρχ. (ή 374 εκατ. ευρώ) από 111,36 δισ. δρχ. (326,8 εκατ. ευρώ) το 2000.
Ο τζίρος από τα λογής τυχερά παιχνίδια εκτινάχτηκε στα 613,1 δισ. δρχ. (1,8 δισ. ευρώ) με αύξηση σε σύγκριση με το 2000 κατά 24,20%.
Το μερίδιο του ΟΠΑΠ στην αγορά των «τυχερών παιχνιδιών» για το 2001 ξεπέρασε το 41%, από 37,6% το 2000 και μόλις 21,7% το 1999.
Τα μερίσματα που θα πάρουν οι μέτοχοι (Δημόσιο και ιδιώτες) φτάνουν σε 80,92 δισ. δρχ. (237,5 εκατ. ευρώ) από τα οποία τα 18,5 δισ. δρχ. έχουν ήδη πληρωθεί σαν «προμέρισμα» στους μετόχους.
Με βάση τα μερίσματα αυτά και τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 7% και είναι ίσως η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο.
Είναι φανερό ότι η «διάθεση», σε πρώτη φάση, ποσοστού 19% που δρομολογεί η κυβέρνηση πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα, το οποίο θα στερήσει το Δημόσιο από ετήσια μερίδια πολλών δεκάδων δισ. δρχ., εξέλιξη που θα έχει αποτέλεσμα το μεγαλύτερο φορολογικό ξεζούμισμα των μισθωτών, συνταξιούχων και των ΕΒΕ.
Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 92,58% των μετοχών του ΟΠΑΠ και η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών το 2% (δηλαδή συνολικά 94,58%). Από τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου προκύπτει ότι το Δημόσιο θα καρπωθεί φέτος μερίσματα από τον ΟΠΑΠ ύψους 76,5 δισ. δρχ., έναντι 3,5 δισ. που θα πάνε σε ιδιώτες. Με βάση τα στοιχεία αυτά και με σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι η διάθεση του 19% των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο σημαίνει ότι το Δημόσιο θα έχει απώλεια από μερίσματα πάνω από 10 δισ. το χρόνο, τα οποία θα πάνε στους διάφορους ιδιώτες «επενδυτές».
Ο ΟΠΑΠ προγραμματίζει για φέτος διεύρυνση της συμμετοχής στην αγορά του τζόγου με την εισαγωγή ακόμη 2 «παιχνιδιών», ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους διερευνούν και την επέκταση των πωλήσεών τους στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτει ότι το μεγαλύτερο τζίρο για το 2001, με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα, είχε το «Στοίχημα» με 1,31 δισ. ευρώ και ακολουθούν: Τζόκερ (291,2 εκατ. ευρώ), Λόττο (76 εκατ.ευρώ), ΠΡΟΠΟ (63,8 εκατ. ευρώ), ΠΡΟΤΟ (52,3 εκατ. ευρώ) και Προπογκόλ (2,3 εκατ. ευρώ).
Παρά τη συνεχιζόμενη καθίζηση του Χρηματιστηρίου, οι εισηγμένες εταιρίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, που αφορούν το α' εξάμηνο του 2002 και τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στην εξαμηνιαία έκθεση την ερχόμενη βδομάδα, ο μεσοσταθμικός συντελεστής «κέρδη εισηγμένων προς πωλήσεις», ανέρχεται στο 10%. Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε ότι ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου όλο το α' εξάμηνο του 2002 κυμάνθηκε μεταξύ 2.400 - 2.200, ενώ τις μέρες αυτές κατρακύλησε και κάτω από τις 2.200. Τα βελτιωμένα επομένως κέρδη δε θα πρέπει να αποδοθούν σε χρηματιστηριακές πράξεις, αλλά στις άλλες δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το 2002 μια σειρά φορολογικά μέτρα ευνοϊκά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τέτοια μέτρα ήταν η μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες επιχειρήσεων που θα συγχωνευτούν μέσα στο 2002, είτε με άλλες επιχειρήσεις είτε ακόμα και με θυγατρικές τους. Επιχειρήσεις επίσης που θα προβούν μέσα στο έτος σε προσλήψεις προσωπικού, να τύχουν μείωση του συντελεστή κερδών μέχρι και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι μια εισηγμένη επιχείρηση που φορολογείται σήμερα για τα κέρδη της με 35%, είναι δυνατό να φορολογηθεί για τα κέρδη του 2002 με συντελεστή 22,5%. Θα υπάρξει δηλαδή μια μείωση φόρου ίση με 36%.
Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης της καταβολής της επιδότησης των...«ασυμβίβαστων» ελαιοπαραγωγών της Λέσβου καταγγέλλει το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Γεωργίας, και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής σημειώνεται:
«Πέρασαν έξι μήνες περίπου από την καταβολή της επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, όμως αυτό το χρονικό διάστημα δε στάθηκε αρκετό για την εξέταση των ενστάσεων που είχαν κάνει οι ελαιοπαραγωγοί εκείνοι που είχαν χαρακτηριστεί σαν «ασυμβίβαστοι».
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση κάνει τους ελαιοπαραγωγούς να ανησυχούν και να φοβούνται ότι θα έχουν την τύχη εκείνη που είχαν οι συνάδελφοί τους, που την ελαιοκομική περίοδο 1998 - 1999 είχαν χαρακτηριστεί σαν «ασυμβίβαστοι» και ακόμα περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να καταβληθεί η επιδότηση σ' αυτούς τους παραγωγούς».
Η νεοεκλεγείσα ηγεσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων, έσπευσε να θέσει τις αξιώσεις της στην κυβέρνηση Σημίτη. Βγήκε λοιπόν προχθές ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕΑ και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι έχει «τελευταία ευκαιρία», να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, τις ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές, τη γραφειοκρατία κλπ. Μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕΑ απαίτησε από την κυβέρνηση να μειώσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 35% σε 25%) τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας κερδών και γενικότερα ενίσχυση των προνομίων και των φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με τη στάση του αυτή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ήρθε να επιβεβαιώσει τη γνωστή λαϊκή ρήση «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη». Και κάτι ακόμη. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρόβαλε τις αξιώσεις του για μεγαλύτερη φορολογική ασυδοσία στο μεγάλο κεφάλαιο, σαν προτάσεις που πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την... ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων! Το θράσος τους, δεν έχει όρια. Ομως «βρίσκουν και κάνουν».
Την πρώτη ετήσια γενική συνέλευση μετά το ξεπούλημά της στην Τράπεζα Πειραιώς του Ομίλου Σάλλα πραγματοποίησε προχτές η, πρώην, κρατική ΕΤΒΑ. Η «λογιστική απεικόνιση» για τη χρήση του 2001 δεν κρύβει τα γεγονότα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία οδήγησαν στις γνωστές μεθοδεύσεις και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» του Ομίλου που έφτασαν να αποτελούν το 20,5% των χορηγήσεων, παρά το γεγονός ότι διαγράφηκαν «μονοκονδυλιά» θαλασσοδάνεια ύψους 20 δισ. δρχ. που πήραν κατά καιρούς οι διάφοροι επιτήδειοι.
Το «φιλέτο» της περιουσίας της ΕΤΒΑ είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) που συνέχισαν να είναι κερδοφόρες, αποδίδοντας για το 2001 καθαρά έσοδα 4 δισ. δρχ. Καταπώς φαίνεται, η κερδοφορία αυτή θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς και στα επόμενα χρόνια. Οπως ανακοινώθηκε στη συνέλευση των μετόχων, με την ολοκλήρωση του 5ετούς προγράμματος 1996-2001 είναι πλέον «εφικτή η άμεση μεταβίβαση βιομηχανικών - βιοτεχνικών οικοπέδων με πλήρη τεχνική υποδομή και ελκυστικούς όρους δόμησης σε 30 βιομηχανικές περιοχές», ενώ η συνολική προς πώληση έκταση, που προήλθε από χρήματα του ελληνικού λαού, και τώρα θα καρπωθούν οι ιδιώτες, φτάνει τα τα 950 στρέμματα...