Στην Αττική απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο «Τιτάνια» και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας
«Είναι μάχη ζωής αυτή που δίνουμε με τα σωματεία μας», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του, σημειώνοντας πως η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστη με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου περιλαμβάνεται η επιδότηση ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στο 80% του μισθού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο είχε προβεί σε μια σειρά κινητοποιήσεις στη ΔΥΠΑ, καθώς πολλοί συνάδελφοι είχαν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα την περίοδο των γιορτών, με το υπουργείο Εργασίας να «κωφεύει».
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική, με συγκεκριμένο σχέδιο που έχουν αποφασίσει μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Ολα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς, επαναφορά των ΒΑΕ όπως προϋπήρχαν και του εφάπαξ στην 20ετία.
Παράλληλα καταγγέλλουν την ομηρία στην οποία βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, δουλεύοντας κάτω από συνθήκες τεράστιας πίεσης και εντατικοποίησης, ενώ αμέσως μετά πετιούνται στην ανεργία. Γι' αυτό και ανάμεσα στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση της εργολαβικής απασχόλησης και κατοχύρωση της εποχικότητας των συμβασιούχων συναδέλφων.
Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), συνεχίζοντας τον αγώνα για καλύτερους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και σταθερή δουλειά. Και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Παράλληλα καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις εργοδοτών στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 25ης και της 28ης Φλεβάρη.
Στο μεταξύ, με επιτυχία ξεκίνησε χθες η νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση ΔΕΔΑΣ Δ. & ΣΙΑ ΟΕ, τη μεγαλύτερη σε απασχόληση εργολαβική εταιρεία στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Μετά την απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου, όπου οι απεργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο και τη συμμετοχή του Σωματείου στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο, στα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη των ΕΛΠΕ. Μοίρασαν πλατιά στους συναδέλφους τους μόνιμους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ την ανακοίνωση με τις διεκδικήσεις τους, ενώ με τα συνθήματά τους σηματοδοτούσαν την απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης τους για αυξήσεις στους μισθούς και πρόσληψή τους απευθείας στα ΕΛΠΕ, όπου για δεκαετίες απασχολούνται μέσω εργολάβου ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους. Εκ μέρους των σωματείων χαιρέτισε ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Hellenic Tain», και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο του Σαββάτου, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Συγκέντρωση στα Δικαστήρια σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ.
Σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, απαιτώντας να αποσυρθεί κάθε κατηγορία και να αθωωθούν οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές Αντώνης Ταβουλάρης (σήμερα πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, προηγούμενα συνδικαλιστής του ΟΣΕ), Βασίλης Νικολακόπουλος και Γιάννης Καρναβάς (συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων), που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συνέβαλαν να αλλάξει «σελίδα» ο συνδικαλιστικός φορέας.
Πρόκειται για στημένες διώξεις από τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της γνωστής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι οποίες στηρίχτηκαν σε ανυπόστατες κατηγορίες και ψευδείς ισχυρισμούς τους.
Το ΕΚ Πάτρας στέκεται στο πλευρό των αγωνιστών συνδικαλιστών που διώκονται και σημειώνει: «Αυτοί που διώκονται, είναι αυτοί που παλεύουν μέσα από τα σωματεία τους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Η δικιά τους δράση, με τη συνεπή, ταξική γραμμή πάλης στο εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, κράτησε όρθια τα συνδικάτα για να πεταχτεί έξω από το ΕΚ Πάτρας ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Για να γίνει το ΕΚΠ πραγματικό αποκούμπι και στήριγμα για τους εργαζόμενους! Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και δεν υποχωρεί!».
Σήμερα Τετάρτη εκδικάζεται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της Ελένης Μπακιρλή, που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ Χ. Κοροξενός.
Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις 9.30 π.μ. έξω από το Δικαστικό Μέγαρο καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η μήνυση και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της Ελ. Μπακιρλή, που σήμερα είναι εκλεγμένη στα Διοικητικά Συμβούλια του σωματείου και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου.
Θυμίζουμε ότι ο Χ. Κοροξενός, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου, συναντήθηκε με το κόμμα «Ελληνες», τους γνωστούς «μπροστινούς» του καταδικασμένου και φυλακισμένου εγκληματία Κασιδιάρη. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε γνωστή από δελτίο Τύπου του φασιστικού μορφώματος, με φωτογραφίες που το συνόδευαν και εμφάνιζαν τον μηνυτή χαμογελαστό δίπλα στους φασίστες, ο ίδιος παρουσιαζόταν με την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, χωρίς να υπάρχει απόφαση ή εξουσιοδότηση από το ΔΣ του Σωματείου.
Για την απαράδεκτη αυτή στάση του τότε προέδρου του Σωματείου, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», ο συνδυασμός με τον οποίο εκλεγόταν η Ελ. Μπακιρλή στο Σωματείο του ΑΧΕΠΑ και στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το «ξέπλυμα» στο φασιστικό μόρφωμα με την παρουσίασή του ως φιλανθρωπικής οργάνωσης. Σ' αυτή την ανακοίνωση ο Χ. Κοροξενός «απάντησε» με μήνυση.
Το επόμενο βήμα στην οργάνωση της πάλης τους κάνουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προχωρώντας στην ίδρυση Σωματείου.
Το Εργατικό Σωματείο Υπαλλήλων Ασφαλείας (ΕΣΥΠΑΣ) καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε οργάνωση και κοινό αγώνα, καθώς «ζούμε καθημερινά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, την άγρια εκμετάλλευση, τις απλήρωτες υπερωρίες, το ανύπαρκτο πρόγραμμα εργασίας, τους άθλιους μισθούς, την τρομοκρατία και τις απειλές, την έκθεση σε κίνδυνο, την κοροϊδία, την απληρωσιά και την απόλυτη ασυδοσία των εργοδοτών στον κλάδο μας, για να θησαυρίζουν αυτοί από τη δική μας δουλειά», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τονίζει πως η λύση δεν έρχεται από την παραίτηση και την εύρεση κάποιου άλλου εργοδότη, αλλά στον συλλογικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας, ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Υπογραμμίζεται με έμφαση ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα σωματείο που θα τους ενώνει στον αγώνα για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους, ένα σωματείο όπου θα συζητούν και θα αποφασίζουν όλοι μαζί, παλεύοντας συλλογικά και οργανωμένα.
Σημειώνουν πως γι' αυτό χρειάζεται ένα πραγματικό σωματείο των εργαζομένων και όχι παραμάγαζο των εργοδοτών, σωματείο που θα συντονίζει τη δράση του με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα σωματεία, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη, στη στήριξη και την αλληλεγγύη. Τέλος, καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 11.20 π.μ. στη στάση «Σύνταγμα» του τραμ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Βέρμιο» εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής για τη συνεχιζόμενη έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των αποζημιώσεων για τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες (κεράσια, μήλα κ.ά.) από τον παγετό που σημειώθηκε στις 19-20/3/2025 και 9-10/4/2025. Οπως αναφέρει, «μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα αποζημίωσης, ποιος μηχανισμός θα εφαρμοστεί, αν έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο και πότε θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πληρωμή. Την ίδια στιγμή διακινούνται πληροφορίες για καταβολές αποζημιώσεων έως το Πάσχα, χωρίς καμία επίσημη επιβεβαίωση». Ζητά άμεση, σαφή και επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια, τη ΔΑΟΚ και το αρμόδιο υπουργείο για όλες τις εκκρεμείς αποζημιώσεις, καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 27/2 (6 μ.μ. - 9 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών η οποία θα συνεχιστεί στις 1 και 5 Μάρτη.
Το θέμα της ψυχικής υγείας και της ασφάλειας στην εργασία βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων «Pfizer Hellas». Ο ειδικός ψυχίατρος Παναγιώτης Γεωργάκας φώτισε πλευρές γύρω από τις ψυχολογικές συνέπειες της τηλεργασίας και τις συνέπειές της στον άνθρωπο, ενώ απασχόλησε και το θέμα του «burnout», που μπορεί να περάσει έως και απαρατήρητο από έναν εργαζόμενο. Ακόμα ανέδειξε τις αιτίες του ζητήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν αρκεί μια «πυροσβεστική» παρακολούθηση από ψυχολόγο αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες.
Η Παναγιώτα Ρόζου, πρόεδρος του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλήλων Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρθηκε στον ρόλο του γιατρού Εργασίας, που πέραν των έκτακτων περιστατικών αποστολή του είναι να παρακολουθεί τους εργαζόμενους ώστε να εντοπίζει κοινές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς και επαγγελματικές ασθένειες. Ειδική αναφορά έγινε στην επέκταση του εργάσιμου χρόνου και στις συνέπειες που αυτή έχει.
Η πρόεδρος του Σωματείου, Λίλη Μαραγκού, εστίασε στις δυνατότητες της εποχής για περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αλλά και συμμετοχή στο σωματείο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ά.
Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα σε συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Φλεβάρη.