ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ
Δίωξη για τον ξυλοδαρμό των Ελλήνων στην Αγκόνα

Εναν μήνα μετά την εγκληματική επίθεση της ιταλικής αστυνομίας εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στη Γένοβα, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, παρεμβαίνει η ελληνική Δικαιοσύνη, ασκώντας ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρεις αξιόποινες πράξεις, μετά από μήνυση του 53χρονου Θεόδωρου Δρίτσα, μέλους της ελληνικής αποστολής.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Παν. Αγγελόπουλος, άσκησε ποινική δίωξη κατ' αγνώστων δραστών για «παράνομη κατακράτηση από κοινού επί μακρό χρονικό διάστημα, επικίνδυνη σωματική βλάβη εντελώς απρόκλητη από κοινού κατά συρροή και ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές». Ανέθεσε δε την προανάκριση στον λιμενάρχη Πατρών με κατεπείγουσα παραγγελία του, με την οποία ζητά να εντοπιστούν και να κληθούν να λογοδοτήσουν οι Ιταλοί αστυνομικοί, οι οποίοι στο λιμάνι της Αγκόνας ανάγκασαν, με τη βία και χτυπώντας τους, 140 Ελληνες διαδηλωτές, επιβάτες του πλοίου «Μπλου Σταρ», να επιστρέψουν σ' αυτό και να γυρίσουν στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί αστυνομικοί σταμάτησαν αρχικά τους επιβάτες τριών από τα 18 ελληνικά πούλμαν που κατευθύνονταν στον τόπο της διαδήλωσης και τους οδήγησαν πίσω στο πλοίο, βιαιοπραγώντας σε βάρος τους ακόμα και από τον καταπέλτη, όπου είχαν ανέβει παράνομα, αφού σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ποινικού Κώδικα «πλοία ή αεροσκάφη ελληνικά θεωρούνται έδαφος της επικράτειας οπουδήποτε και αν βρίσκονται». Υστερα κράτησαν παράνομα τους διαδηλωτές αυτούς επί οχτώ ώρες, απαγορεύοντάς τους να αποβιβαστούν και, τελικά, έδωσαν εντολή να αποπλεύσει το πλοίο από το λιμάνι και να επιστρέψει στην Πάτρα.

Ο εισαγγελέας ζητά επίσης από τον λιμενάρχη να μάθει πόσοι ακριβώς επιβάτες υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω, ποιοι ανώτεροι αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας διέταξαν τους υφισταμένους τους να τους βάλουν χτυπώντας τους στο πλοίο, αν όλα αυτά έγιναν παρουσία Ιταλού εισαγγελικού λειτουργού, αν ζητήθηκε η άδεια του πλοιάρχου για την εισβολή των αστυνομικών στο πλοίο, για ποιο λόγο αυτοί βιαιοπράγησαν και ποια είναι τα στοιχεία των υπόλοιπων τραυματιών.

ΖΗΤΗΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σκόπιμη τάση να μειωθούν οι αντιστάσεις της κοινωνίας

Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά - μεταξύ άλλων - τον καθορισμό των ποινών και τη χορήγηση αδειών στους εμπόρους ναρκωτικών, ασχολήθηκε χτες η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ επιφυλάχτηκε για την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει μεν τις διατάξεις που αφορούν την «αυστηροποίηση των ποινών», σημειώνοντας όμως ότι εξαιτίας της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για το θέμα πρόκειται για ένα «αποσπασματικό μέτρο που δε θα φέρει αποτέλεσμα». Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «πρόληψη μηδέν από την πλευρά της κυβέρνησης», ενώ «όσον αφορά στην αποκατάσταση, οι κοινότητες κινδυνεύουν να κλείσουν», ενώ ταυτόχρονα «προχωρείτε σε προγράμματα για υποκατάστατα χωρίς έστω υποχρεωτικά στη συνέχεια να πηγαίνει ο χρήστης στη θεραπευτική κοινότητα». Κάνοντας μια συνολικότερη εκτίμηση ο Αντώνης Σκυλλάκος, μίλησε για «τάση να μειωθούν οι ηθικές και πολιτικές αντιστάσεις της κοινωνίας στο ζήτημα των ναρκωτικών», η οποία στηρίζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των 5 βουλευτών υπέρ της νόμιμης χορήγησης ναρκωτικών ουσιών από το κράτος. Κατέληξε λέγοντας ότι με αυτή τη λογική «φτάνουμε ακόμα και στις προτάσεις για αποποινικοποίηση, όπου πρωτοστατεί ο υπουργός Εξωτερικών».

Μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σκυλλάκου, η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, με περίσσιο θράσος, παριστάνοντας πως δεν γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει την τοποθέτηση του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι όσοι εναντιώνονται στην πρωτοβουλία των 5 βουλευτών «δεν έχουν κάτι να αντιπροτείνουν»!!! Ταυτόχρονα, για να επιβεβαιώσει ακριβώς τη συνυπευθυνότητά της για την τάση μείωσης των αντιστάσεων στην κοινωνία, έσπευσε να καλύψει το «έργο» της κυβέρνησης, αφού δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «δε συμφωνώ ότι στο θέμα της πρόληψης η κυβέρνηση παίρνει μηδέν», αφού - όπως είπε - «έχει δαπανήσει τεράστια ποσά»!

Επέστρεψε η αποστολή της ΚΝΕ

Με πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις γύρισαν από το Αλγέρι και συνεχίζουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Με τις «βαλίτσες» τους γεμάτες από εμπειρίες, επέστρεψαν αργά προχτές το βράδυ, στο αεροδρόμιο των Σπάτων, οι τελευταίοι αντιπρόσωποι της ΚΝΕ στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ιδιαίτερης ικανοποίησης, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ δεν έπαψαν στιγμή να μιλούν για τις εντυπώσεις που τους προκάλεσε τόσο το Φεστιβάλ, όσο και η ίδια η Αλγερία, η χώρα στην οποία διεξήχθη το Φεστιβάλ.

Η κούραση των Κνιτών, αν και ήταν μεγάλη, δεν τους εμπόδισε να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία, να γελάσουν και να διηγηθούν τα «ευτράπελα» που τους έτυχαν στη διάρκεια του 15ήμερου ταξιδιού τους στη μακρινή Αλγερία.

Οι Κνίτες, για μια ακόμη φορά, έκαναν πράξη το διεθνιστικό καθήκον τους, συμμετέχοντας, για άλλη μια φορά, με δυναμική παρουσία σε ένα ακόμη Φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς. Συγκέντρωσαν πολύτιμες γνώσεις για τη διεθνή κατάσταση, ενώ παράλληλα μετέδωσαν και τις εμπειρίες από την Ελλάδα στους αντιπροσώπους των υπόλοιπων χωρών.

Ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε: «Το 15ο ΠΦΝΦ έγινε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, σε μια περίοδο που αυξάνεται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Πιστεύουμε ότι η αποστολή της ΚΝΕ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για τη συνέχεια του θεσμού και για την αντιμετώπιση προσπαθειών που θα ήθελαν την υπονόμευση του ίδιου του Φεστιβάλ ή την υποχώρηση του ρόλου των κομμουνιστικών νεολαιών στα πλαίσια του Φεστιβάλ». Αναφορικά με τον ίδιο το θεσμό, σημείωσε: «Είναι ένας ζωντανός θεσμός που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα του νεολαιίστικου κινήματος».

Οσον αφορά τις «βαλίτσες» των αντιπροσώπων, αυτές πλέον «είναι γεμάτες από εμπειρίες, πρωτόγνωρες θα έλεγα για τους περισσότερους και ελπίζουμε ότι αυτό θα εκφραστεί και μπροστά στην κορύφωση του φετινού 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που ήδη "ταξιδεύει" σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σερετάκης.

Στις 8 ή 9 του Σεπτέμβρη η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Στην Κύπρο θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη 29 του Αυγούστου ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Το γεγονός ότι η αποστολή του Ντε Σότο θα διαρκέσει έως τις 5 του Σεπτέμβρη έδωσε λαβή για εκτιμήσεις πως θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες, ενόψει μάλιστα και του νέου γύρου συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι στις 28 του Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα συναντηθεί με τον Ρ. Ντενκτάς στην Αυστρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις 8 ή 9 του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να βρίσκεται στην Κύπρο για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε δηλώσεις του στην Πάφο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς ο ΓΓ θα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα τα ζητήματα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν είναι αρκετά έμπειρος όσον αφορά στα ζητήματα του Κυπριακού ώστε να προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς έναντι της τακτικής Ντενκτάς στις επικείμενες συνομιλίες, αλλά και την περίοδο πριν από την έναρξή τους. Σε ερώτηση αν θα θέσει συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση στον Αλβαρο Ντε Σότο κατά τη συνάντησή τους πριν τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα ζητήσει οτιδήποτε πέραν των παλιών αιτημάτων της.

Αυτό που ζητούμε πάντοτε, τόνισε, είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ