ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΟ

1882 Γεννιέται ο Δημήτρης Γληνός. Από τις φωτεινότερες μορφές της ελληνικής διανόησης του 20ού αιώνα. Δάσκαλος και αγωνιστής, υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία που άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό, δημοκρατικό και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

Το 1913, μαζί με τον Δελμούζο και τον Τριανταφυλλίδη αποτελούν την καρδιά του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που στάθηκε στην πρωτοπορία των προοδευτικών αναζητήσεων. Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί το 1927 στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου. Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος, είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει την περίφημη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή του, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

1642: Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία

Δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στον εμφύλιο πόλεμο της Αγγλίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Α` (δεξιά) και ο Ολιβερ Κρόμβελ
Δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στον εμφύλιο πόλεμο της Αγγλίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Α` (δεξιά) και ο Ολιβερ Κρόμβελ
Στις 22 Αυγούστου 1642, με τη μάχη του Εντχιλ, αρχίζει ουσιαστικά ο αγγλικός εμφύλιος πόλεμος. Στη μάχη αυτή αντιπαρατέθηκαν οι δυνάμεις του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Α` και οι δυνάμεις των επαναστατών με επικεφαλής τον κόμη του Εσεξ και τον Ολιβερ Κρόμβελ. Η αντιπαράθεση άρχισε το 1641 όταν ο βασιλιάς κατάργησε το Κοινοβούλιο, συλλαμβάνοντας πολλούς βουλευτές. Το Κοινοβούλιο ζητούσε συστηματικά τον περιορισμό των βασιλικών εξουσιών.

Χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου που έγινε σε δύο στάδια (το πρώτο από το 1642 ως το 1646 και το δεύτερο το 1648) ήταν ο ιδιόμορφος συσχετισμός των ταξικών δυνάμεων: η αστική τάξη προσχώρησε στην επανάσταση μαζί με τη νέα αριστοκρατία εναντίον της φεουδαρχικής αριστοκρατίας και της κυρίαρχης εκκλησίας. Στον πόλεμο που εξαπολύθηκε από το βασιλιά Κάρολο Α`, ο επαναστατικός στρατός που το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του αποτελούσαν οι λαϊκές μάζες, νίκησε τις βασιλικές δυνάμεις. Ο Κάρολος Α`εκτελέστηκε στις 30 Γενάρη του 1649 και στην Αγγλία εγκαθιδρύθηκε δημοκρατία.

Η εξουσία πέρασε στα χέρια των Ανεξαρτήτων (τη ριζοσπαστική πτέρυγα της αστικής τάξης και της νέας αριστοκρατίας), που, μολονότι κατάργησαν τη φεουδαρχική γαιοκτησία, αντιτάχθηκαν αδιάλλακτα στις μάζες, οι οποίες προσπαθούσαν να διευρύνουν την επανάσταση και κυρίως να δώσουν δημοκρατική λύση στο αγροτικό ζήτημα. Η αστική δημοκρατία πήρε σύντομα τη μορφή της στρατιωτικής δικτατορίας με επικεφαλής τον Ολιβερ Κρόμβελ και άρχισε να λεηλατεί τις αποικίες. Η Ιρλανδία υποτάχθηκε το 1651 και η Σκοτία προσαρτήθηκε με τη βία το 1652. Τα αποτελέσματα της επανάστασης που κερδήθηκε από το λαό, τα εκμεταλλεύτηκαν η αστική τάξη και η νέα αριστοκρατία, που πήραν πολλές γαίες των φεουδαρχών, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει το βασιλιά. Η φεουδαρχική γαιοκτησία μετατράπηκε σε αστική ατομική ιδιοκτησία. Εξάλλου, οι αγρότες δεν απέκτησαν κανένα δικαίωμα πάνω στη γη. Οι αδιάκοπες εξεγέρσεις των μαζών φόβισαν την αστική τάξη και τη νέα αριστοκρατία, που φρόντισαν να αποκαταστήσουν, το 1660, τη μοναρχία στο πρόσωπο του Καρόλου Β` Στιούαρτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ μετά την εγκληματική επίθεση της ιταλικής αστυνομίας εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στη Γένοβα, η ελληνική Δικαιοσύνη ασκεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρεις αξιόποινες πράξεις, μετά από μήνυση του 53χρονου Θεόδωρου Δρίτσα, μέλους της ελληνικής αποστολής (Σελίδα 3)

«ΤΟ ΤΡΙΤΟ στρώμα: Ανοιχτή ρήξη με το λενινισμό στην εξωτερική πολιτική - "για τη σωτηρία της ειρήνης", φυσικά!». Αυτός είναι ο εύγλωττος τίτλος του 3ου μέρους του άρθρου του Γερμανού ιστορικού Κουρτ Γκοσβάιλερ, που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης» (Σελίδα 8)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και πολυσχιδές παιγνίδι παίζουν στην περιοχή οι Βρετανοί την περίοδο πριν την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, γράφει στο σημερινό 2ο μέρος του ιστορικού του άρθρου ο Θ. Παπαρήγας (Σελίδα 10)

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ρυθμούς ετοιμάζονται από τα κυβερνητικά επιτελεία τα επόμενα βήματα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τα θέματα προγραμματισμού για την Παιδεία μέχρι και το 2004 θα απασχολήσουν το πρώτο μετά τις διακοπές Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει αύριο Πέμπτη (Σελίδα 12)

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ηγέτες έχουν δώσει σαφείς εντολές στις αστυνομικές αρχές και στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται οι αντικαπιταλιστές διαδηλωτές. Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να τερματιστούν οι βίαιες διαδηλώσεις, όπως αυτές στις πρόσφατες διεθνείς διασκέψεις κορυφής. Αναδημοσίευση άρθρου από την «Ιντιμπέντεντ» (Σελίδα 16)

ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΗ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών κυβερνητική πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την απασχόληση, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση της ματαίωσης της προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή (Σελίδα 18)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, αλλά αργά τη νύχτα στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18-34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20-36, στα νησιά από 22-32 και στη Θεσσαλονίκη από 21-34 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρέξει κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τη νύχτα βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-36 βαθμούς.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης.

1945 Διήμερο μαχητικών διαδηλώσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1962 Τη στρατιωτική εκμετάλλευση του διαστήματος μελετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατά τις προβλέψεις του Προέδρου Κένεντι θα προηγούνται το 1970 της Σοβιετικής Ενωσης στην κούρσα του διαστήματος.

1966 Το Κυπριακό θεωρεί ως το πλέον περίπλοκο και επικίνδυνο πρόβλημα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ου Θαντ, στην ετήσια έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.

1971 Πραξικόπημα ακροδεξιών στρατιωτικών ανατρέπει τον Πρόεδρο της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ