ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τα σχέδια επέκτασης των ΣΔΙΤ

Συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή Συμβασιούχων του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια μαζικής σύσκεψης

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συμβασιούχων του νοσοκομείου
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συμβασιούχων του νοσοκομείου
Μαζική ήταν και η χτεσινή σύσκεψη συμβασιούχων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή Συμβασιούχων του νοσοκομείου και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, καθώς επίσης και συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας στις δημόσιες δομές Υγείας που έχει προκηρυχθεί την Τετάρτη 16 Ιούνη.

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στους σχεδιασμούς για επέκταση των ΣΔΙΤ και για νοσοκομεία - επιχειρήσεις.

«Απέναντί μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός. Αγανάκτηση μας προκαλούν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που επιχειρούν να εμφανισθούν "υπερασπιστές" του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μάταια νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε ότι:

  • Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν τον νόμο για διάθεση του 10% των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • Η ΝΔ ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το νοσοκομείο Σαντορίνης
  • ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ ΑΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ και της ανέθεσε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4413/2016 (με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/23/ΕΕ) για την επέκταση των ΣΔΙΤ και στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τον εφαρμόσει άμεσα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά τους "λογαριάζουν" χωρίς τους εργαζομένους και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», διαμηνύει το Σωματείο.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALPHA BANK
Καλεί την τράπεζα να κόψει τον μισθό σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί!

Μια πρωτοφανή πρωτοβουλία πήρε η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank, ζητώντας από τη διοίκηση της τράπεζας να θέσει σε αναγκαστική άδεια και να κόψει τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, που απέστειλε στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, η πλειοψηφία του Συλλόγου, στο όνομα της «απομόνωσης» των αρνητών του εμβολίου, καλεί την τράπεζα «να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών». Μάλιστα, σημειώνει πως «στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων».

Απαντώντας η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank σημειώνει πως πρόκειται για «επιστολή - κόλαφο κατά των εργαζομένων» από την παράταξη της ΝΔ στον Σύλλογο, που «αποκαλύπτει τα βρώμικα σχέδια των εργοδοτών για το μέλλον μας». Φτάνουν στο σημείο, σημειώνει, «να εκλιπαρούν τη διοίκηση να κάνει χρήση του "διευθυντικού της δικαιώματος" και να θέσει σε αναστολή εργαζόμενους, να μην τους πληρώνει καν εφόσον αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ άλλωστε δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλλει αναστολή σύμβασης χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στον εργαζόμενο. Πώς δεν μας είπαν να ανοίξει η Σπιναλόγκα ή να φορούν σε αυτούς τους εργαζόμενους ένα αστέρι στο πέτο για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους!».

«Κρύβουν μέσα από αυτήν την επιστολή», τονίζει η ΕΣΑΚ, «τις παλινωδίες και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας για τη διαχείριση της πανδημίας».

«Αλήθεια, σε όσους τελικά δεν εμβολιαστούν, ποια θα είναι η πρόταση του Συλλόγου; Η απόλυσή τους; Γιατί και με αυτήν την επιστολή η πλειοψηφία του Συλλόγου συνειδητά φτιάχνει προσχήματα για να περάσει το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας!», σημειώνει η ΕΣΑΚ. Και αναδεικνύει ότι «με αφορμή το ευαίσθητο θέμα της υγείας υιοθετούν την άκρως επικίνδυνη θέση για τους εργαζόμενους που ακούει στο όνομα "άσκηση διευθυντικού δικαιώματος". Κι έτσι απλά η τράπεζα θα ασκεί το διευθυντικό της δικαίωμα όταν ο εργαζόμενος δεν θα συμμορφώνεται με τη "νόμιμη" επιβολή της 10ωρης εργασίας, με την επέκταση της τηλεργασίας κ.ά.».

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και Συλλόγου. Καμία σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματά μας, παρά μόνο με την εργοδοσία και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο ρόλος και η θέση των εργαζομένων στην Alpha bank είναι μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση όλων όσα με μανία προσπαθούν να καταστρατηγήσουν, για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας στη δουλειά, στη ζωή».

Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις ευθύνες της για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Πρόκειται άλλωστε για την ίδια πολιτική, που μαζί με τους ανταγωνισμούς για το εμβόλιο - εμπόρευμα, επιδρά καθοριστικά και στους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, φορτώνοντας κι εδώ τις καθυστερήσεις στην ατομική ευθύνη.

Ηδη, όμως, στους έξι μήνες που διαρκούν οι εμβολιασμοί, αναδείχτηκαν σοβαρές πτυχές, που επιβεβαιώνουν ότι δεν αρκεί η ανακάλυψη ενός τέτοιου «όπλου» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά χρειάζονται πολλές ακόμα προϋποθέσεις για να μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Αποδείχτηκε, για παράδειγμα, ότι όσο η έρευνα, η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, όσο το φάρμακο και τα εμβόλια αποτελούν κερδοφόρο εμπόρευμα για μια χούφτα μονοπώλια, γίνονται πεδίο ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, τόσο θα εμποδίζεται ο λαός να απολαμβάνει τα επιτεύγματα της επιστήμης που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του, ή και να σώσουν τη ζωή του.

Οι εμβολιασμοί με το σταγονόμετρο τους πρώτους μήνες, αλλά και οι σημερινοί αργοί ρυθμοί λόγω των ελλείψεων που συνεχίζονται, είναι αποκαλυπτικοί για το πώς ο καπιταλισμός φρενάρει τις παραγωγικές δυνατότητες και πώς οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται κυριολεκτικά στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επαναλαμβάνει μονότονα από τον περασμένο Δεκέμβρη ότι «ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις συμφωνίες με τις εταιρείες για τους χρόνους παράδοσης», αντί όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια να είναι διαθέσιμα για τον λαό έγκαιρα και δωρεάν.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, όπως και για άλλες ασθένειες, είναι αναγκαίος για την προστασία από την πανδημία, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Για να γίνει όμως γρήγορα, δωρεάν και με ασφάλεια για όλους, απαιτείται ένα πλήρως ανεπτυγμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, που θα ενημερώνει για τα οφέλη του εμβολιασμού, θα καθορίζει τις προτεραιότητες, θα διαθέτει σε επάρκεια όλα τα ασφαλή εμβόλια και θα επιλέγει το καταλληλότερο ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των εμβολιασμένων, ώστε να εμπλουτίζεται η επιστημονική γνώση και να υπάρχει έγκαιρη ιατρική παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

Στον αντίποδα όλων αυτών των αναγκαίων όρων, η σημερινή κρατική πολιτική εξαντλείται σε διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, ενώ στο σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ή δυνατότητα για συστηματική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πόσο μάλλον σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η επιλογή του εμβολίου είναι ατομική υπόθεση, με κριτήρια «αυτοδιάγνωσης», ενώ παρουσιάζεται περίπου ως «επίτευγμα» ότι στο ράφι υπάρχουν όλες οι «μάρκες» που προμηθεύεται η ΕΕ, για να διαλέξει ο καθένας ό,τι νομίζει πως του ταιριάζει περισσότερο!

Οι παρενέργειες των εμβολίων, όσο περιορισμένες κι αν είναι, δεν γίνονται αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας, εξήγησης και ενημέρωσης με ευθύνη του κράτους, αλλά προσθέτουν «πολεμοφόδια» στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που τα παράγουν, επιτείνοντας τη δυσπιστία μέρους του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούν αντί να αντιμετωπίζουν και αντιεπιστημονικές ανορθολογικές απόψεις που καλλιεργούνται σε τμήματα του πληθυσμού.

Το δίλημμα λοιπόν που θέτει η κυβέρνηση, «υποχρεωτικός ή προαιρετικός» ο εμβολιασμός, στόχο έχει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, για τις οποίες δεν παίρνει κανένα μέτρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέει απροκάλυπτα τους εμβολιασμούς με τις προσδοκίες των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κερδοφόρο καλοκαίρι, καθιστώντας τον λαό υπεύθυνο για τυχόν «εκτροχιασμό» της οικονομίας!

Οπως και η συζήτηση για τα «κίνητρα» και τις «ανταμοιβές» που λέει ότι θα θεσπίσει, για να δελεάσει όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν (σαν να πρόκειται για ...λοταρία!), ενισχύει την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι ατομικό και όχι κοινωνικό ζήτημα.

Η απάντηση από τη σκοπιά του λαού είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την προστασία της υγείας του. Οπως αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων ασθένησαν, αλλά και όσων παραμένουν αποκλεισμένοι για μήνες από το σύστημα Υγείας μιας νόσου, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Για όλα αυτά δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται μάχες από εργαζόμενους, υγειονομικούς, σωματεία και φορείς, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως «κόστος». Γιατί ακόμα κι ο καθολικός εμβολιασμός δεν μπορεί να «υποκαταστήσει» τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κ. Μ.

Στοιχεία για την πανδημία

Χτες 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.331 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381.

Τα νέα διαπιστωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.339 και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 411.534.

Μέχρι 19 Ιούνη η διανομή self tests από τα φαρμακεία

Μέχρι και τις 19 Ιούνη θα διατίθενται δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ του κορονοϊού από τα φαρμακεία, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στη συνέχεια επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ