ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν το πιστοποιητικό - πολυεργαλείο για την κερδοφορία των ομίλων

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη ρύθμιση

Eurokinissi

Από κοινού και με κοινή έγνοια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού (αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι κ.ο.κ.), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την από 30 Μάη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας από την 1η Ιούνη.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψηφιακό πιστοποιητικό, όπως έπραξε και στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί, όπως ανέδειξαν τόσο ο ειδικός του αγορητής Γιώργος Λαμπρούλης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, το πιστοποιητικό δεν αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της υγείας του λαού και των τουριστών, αλλά αποτελεί πολυεργαλείο για τη διασφάλιση των αναγκών κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό και στις Μεταφορές ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει έναν γιγαντιαίο μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελώματος.

Για «εργαλείο διευκόλυνσης του τουρισμού» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς. Αντίστοιχα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Γκαρά, δείχνοντας την ...καλή διάθεση του κόμματός της να βοηθήσει την κυβέρνηση στο να προωθηθούν οι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ συλλογικά να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία». Ηταν δε τέτοια η αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεύτερου Μ. Κατσής αναγνώρισε στην κυβέρνηση «στροφή σε μια προσπάθεια και σε μια νοοτροπία σεβασμού και όχι υποβάθμισης του θέματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», κάτι που απέδωσε «στις αλλεπάλληλες υποθέσεις που έχουμε αναδείξει ως αξιωματική αντιπολίτευση». Ανταποδίδοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την «ψηφιακή ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «χτίζεις πάνω σε ό,τι καλό έχεις και το κάνεις θαρραλέα». Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Η Ελ. Λύση καταψήφισε, προβάλλοντας διάφορες σκοταδιστικές θεωρίες για τον εμβολιασμό, ενώ κατέθεσε και αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο απορρίφθηκε. Καταψήφισε και το ΜέΡΑ25, που βγήκε μεν να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς όμως να αποκλείει τη δράση των επιχειρηματιών.

Αλλοθι για την ενίσχυση της εγκληματικής πολιτικής

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα αξιοποιηθεί και ως πρόσχημα αφενός μεν για να μη θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν παντού, και στη χώρα μας, αφετέρου δε στη μη τήρηση αντίστοιχα των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, όπως τις παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «προβάλλει ως λύση την ίδια αιτία που προκάλεσε τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας και είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό, όπως είδαμε στη διάρκεια της πανδημίας».

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι όσο κι αν προσπαθεί να θέσει διαχωριστικές γραμμές υποστηρίζει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας ότι «ήδη έχουν καταγραφεί μια σειρά εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης τέτοιων προσωπικών δεδομένων», με πιο χαρακτηριστική αυτή που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με την «Palantir», συμφωνία που χρηματοδοτείται από τη CIA και έχει συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επιπλέον, το πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει «πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, για το ποια εμβόλια θα συμπεριληφθούν σε αυτό και ποια όχι, π.χ. τα κινεζικά εμβόλια και άλλα».

Σχολιάζοντας τα περί δισταγμού μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, που ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που άφησε χώρο και καλλιέργησε τον ανορθολογισμό, «με τις κραυγαλέες κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Τη λογική που εναποθέτει τα πάντα στην ατομική ευθύνη και όχι στη φροντίδα του κράτους». Πολιτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαλύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία και είχε την ευθύνη του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να καταγράφεται επανεμφάνιση μιας σειράς ξεχασμένων ασθενειών.

Και ανέδειξε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απέναντι στην τεχνολογία αλλά από τη στιγμή που αυτή είναι «στα χέρια των καπιταλιστών, αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους. Ενώ αντίθετα θα έπρεπε να γίνει το εξής πολύ απλό, εφόσον αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας: Να δουλεύουν πολύ λιγότερο χρόνο οι εργαζόμενοι, να έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές και να ικανοποιούν περισσότερο τις ανάγκες τις οποίες έχουν».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιχειρεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και εναποθέτει τα πάντα στους εμβολιασμούς

Τους εμβολιασμούς, που είναι μεν απαραίτητοι και αναγκαίοι, αλλά βεβαίως δεν αρκούν από μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν συνολικά την πανδημία, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως πανάκεια, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως «περιττό κόστος» την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Τη λογική αυτή, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη με το άνοιγμα του Τουρισμού, με βάση τα πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως ακριβώς και πέρυσι, με τα γνωστά αποτελέσματα της εκτόξευσης των κρουσμάτων το φθινόπωρο, περιέγραψε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19».

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς που - παρά τη «μαγική εικόνα» της κυβερνητικής προπαγάνδας - απέχουν μακράν από το χτίσιμο «τείχους ανοσίας», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητάς τους σε ειδικές ομάδες εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ανακοίνωσε δε πως πολύ σύντομα - μετά από αίτημά του - θα γνωμοδοτήσει δημόσια η Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα.

Πρόσθεσε ακόμα πως, μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, «κάτι περισσότερο από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι», και έτσι χτίζεται το τείχος ανοσίας. Εβαλε, βέβαια, θέμα ότι «υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού». Ζήτησε επ' αυτού «βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να συνδράμουν» ώστε «να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού», αποσιωπώντας ότι είναι οι κυβερνητικές παλινωδίες που σε σημαντικό βαθμό έχουν σπείρει αμφιβολίες στον πληθυσμό.

Αξιοποίηση προς όφελος των επιχειρηματιών

Οσον αφορά τον Τουρισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό εντάσσεται «στην προσπάθεια ώστε φέτος ο Τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας» και ότι θα είναι «μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», καθώς «ανοίγει τον δρόμο (...) επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, είπε ότι «ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας, χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας». Η ουσία είναι ότι το πιστοποιητικό θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για να μη θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων στα σύνορα και τις πύλες εισόδου, όπως απαιτούσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχετίζονται με τις αερομεταφορές, τα ξενοδοχεία.

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες», είπε, «θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις», παραπέμποντας στις «διευκολύνσεις» που θα προβλέπονται για τους εμβολιασμένους. Πρόσθεσε ότι «...ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», δίνοντας έτσι μία εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης, που βέβαια και σε αυτό το μέτωπο επικεντρώνονται όχι στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας του λαού και του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά σε λογικές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

«Υγειονομικό σαμποτάζ» οι λαϊκοί αγώνες!

Προκλητικός, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ανερυθρίαστα «υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε, θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο, ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η κυβέρνηση», όπως είπε, βάζοντας στο στόχαστρο τους λαϊκούς αγώνες και τσουβαλιάζοντάς τους με τη συνωμοσιολογία και τη φτηνή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων.

Περίπου συνεχάρη την αξιωματική αντιπολίτευση για την ψήφο της στο πιστοποιητικό, ερμηνεύοντάς το και ως πρόκριμα για τις επόμενες παρόμοιες «συναινέσεις» που χρειάζεται η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, λέγοντας ότι «θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδος».

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου επίσης έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τα πάντα στους εμβολιασμούς, αντί να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας. Μίλησε και εκεί για «τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας», ξεκαθαρίζοντας πως «η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτεθειμένοι οι λαοί στην πανδημία και στο φακέλωμα από ΕΕ και κυβερνήσεις

H EE με πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προχωρά στην εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID», που επιβεβαιώνει ότι για τα κέρδη των ομίλων ο λαός μένει εκτεθειμένος στην πανδημία και καλείται και πάλι να πληρώσει ακριβά, στη βάση της λεγόμενης ατομικής ευθύνης. Παρέμβαση στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη να επισημαίνει τα εξής:

«ΕΕ και κυβερνήσεις, με πρώτη την ελληνική, πιστοποιούν στην πράξη με το "Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID" ότι χαλαρώνουν ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από τον ιό. Πιστοποιούν ότι με δική τους ευθύνη αφήνουν εκτεθειμένους στην πανδημία τούς λαούς και στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους. Προσποιούνται ότι δεν υπάρχει η ενοχλητική για αυτούς αλήθεια ότι δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού, την ώρα που καταγράφονται νέες μεταλλάξεις.

Πιστοποιούν ότι κριτήριό τους είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, προκειμένου να απαλλαγούν από "κόστη" και "βάρη", γιατί έτσι αντιλαμβάνονται τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και κάθε προστασία από την πανδημία. Με το ίδιο κριτήριο άλλωστε έμειναν αθωράκιστα τα δημόσια συστήματα Υγείας, για να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες και η προστασία από την πανδημία να πληρώνεται πανάκριβα από τον λαό, στη βάση της ατομικής ευθύνης.

Γι' αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το πιστοποιητικό, και επιπλέον γιατί με στόχο τα κέρδη των ψηφιακών ομίλων και την προώθηση του γενικευμένου ευρωφακελώματος από ΕΕ και κράτη, αυτό εξελίσσεται σε πολυεργαλείο για εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης των προσωπικών και άλλων δεδομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ