«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει το Συνδικάτο.
Μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3, στις 11 π.μ. στην Καμάρα, προγραμματίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τα νέα «ατυχήματα» με διανομείς, τα οποία επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας.
Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Διανομέων του ΣΕΤΕΠΕ, δεν προλαβαίνουν να μετράνε ατυχήματα με συναδέλφους τους το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και πανελλαδικά. Την Κυριακή 7/3, ένας εργαζόμενος έπεσε σε χαντάκι οπτικών ινών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης 4/3 όχημα χτύπησε εργαζόμενο της εταιρείας «Wolt», παρατώντας τον μάλιστα αβοήθητο. Και οι δύο εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους. Η Επιτροπή αναφέρει ότι «στους διανομείς στην εταιρεία "Wolt", που εργάζονται με το καθεστώς του "συνεργάτη", δεν παρέχεται η απαραίτητη βεβαίωση κυκλοφορίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται αυτό στο "Εργάνη", για να μπορούν να ασκούν την εργασία τους σχετικά άνετα». Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αρκετοί έχουν δεχτεί πρόστιμα από την αστυνομία για «άσκοπη μετακίνηση».
Στο μεταξύ, σωματεία του κλάδου συντονίζουν τα βήματά τους και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας στις 9 Απρίλη. «Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν 21 κλαδικά σωματεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.
«Ζούμε για ένα χρόνο με ψίχουλα που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Θρηνούμε θύματα από τον κορονοϊό, αλλά και την εντατικοποίηση, από δεκάδες εργατικά ατυχήματα, για να παραμένουν οι κροίσοι "αποστειρωμένοι" στις βίλες και στα πανάκριβα θέρετρά τους. Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας "λιώσουν" όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους», σημειώνουν. Στέλνουν παράλληλα μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους, πως θα τους βρουν απέναντι, καθώς και τα σωματεία και τον αγώνα τους, όπως έγινε όλους τους προηγούμενους μήνες.
«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες! Με αυτό το κριτήριο αποφασίζουμε τα αιτήματά μας. Με τις ανάγκες των οικογενειών μας στην υγεία, στην εργασία, στη στέγη, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο. Γι' αυτό και δεν έχουμε καμιά σχέση, αντίθετα αντιπαλεύουμε όσους μέσα στα σωματεία μάς λένε ότι πρέπει να ζούμε τόσο όσο να μη θιγούν τα κέρδη των εργοδοτών μας. Είναι αυτοί που υπογράφουν μαζί με τους εκμεταλλευτές μας να χάνουμε όλο και περισσότερα, όταν οι ανάγκες μας αυξάνονται», αναφέρουν τα σωματεία.
«Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα σωματεία για συντονισμό για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας», τονίζουν οι συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις. Με το ψήφισμά τους εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους σε κάθε εργατική και λαϊκή κινητοποίηση, όπως είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των υγειονομικών και των φοιτητών. Παράλληλα, θέτουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση μέτρων για τους εποχικούς εργαζόμενους που ανεξαρτήτως κλάδου έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους. «Δεν θα αφήσουμε κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια απροστάτευτη», προσθέτουν μπροστά στις απειλές πλειστηριασμών, αλλά και διακοπών της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Τέλος, προετοιμάζουν αγωνιστική κλιμάκωση και απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Οι χτεσινές πρωτοβουλίες ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε σε διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων και φορέων. Η σχετική δραστηριότητα συνεχίζεται την Τρίτη 16/3, με παρέμβαση στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την Πέμπτη 18/3, με συμμετοχή στη μέρα πανελλαδικής δράσης με αφορμή την έναρξη των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.
Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων, στις οποίες προχώρησαν εργοδότες στην Κρήτη, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.
Τις προηγούμενες μέρες δύο μεγάλες επιχειρήσεις στην Κρήτη, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τουριστικών λεωφορείων, απέλυσαν συνολικά 37 οδηγούς, με πρόσχημα τη μείωση του στόλου που αξιοποιούν. Οι απολύσεις χαρακτηρίζονται εκδικητικές καθώς στοχεύουν εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πολύμηνη απεργιακή μάχη της περασμένης χρονιάς, για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας.
«Με την πανδημία του κορονοϊού έχει πληγεί σημαντικά ο κλάδος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και συνολικά όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι. Περίπου 500 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε όλη την Κρήτη αντιμετωπίζουν τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, καταδικαζόμενοι να ζουν με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα τον τελευταίο χρόνο», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι από την περσινή τουριστική σεζόν οι εργαζόμενοι οδηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα «να κινδυνεύσουν να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις». Η συνέχεια δόθηκε με πολύμηνη απεργιακή μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης, ενώ τώρα οι εργοδότες προχωρούν σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα.
«Τα παραπάνω εντάσσονται στη σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους την οποία έχουν ξεκινήσει οι εργοδότες στον κλάδο των Μεταφορών, βρίσκοντας έδαφος στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, που από τη μια επιδοτεί τους εργοδότες με εκατομμύρια και από την άλλη αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς εισόδημα, χωρίς προστασία», καταλήγει η Ερώτηση.
Το ΚΚΕ ζητά από τον υπουργό μέτρα ώστε: Να ανακληθούν άμεσα όλες οι εκδικητικές απολύσεις των εργοδοτών απέναντι στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι οδηγοί, χωρίς προϋποθέσεις.
Αποχή από την υπερωριακή απασχόληση αυτό το Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα, αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Ηλιούπολης, καταγγέλλοντας την αδιάλλακτη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Ετσι, το Σωματείο δίνει συνέχεια στις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα για ζητήματα όπως η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), η αντίθεσή του στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού που αποτελεί όχημα ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
Ως προς τα ΜΑΠ, το Σωματείο καταγγέλλει πως η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι είναι ψευδή τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το Σωματείο για τη μη καταβολή τους (!) και απαιτεί να δείξει τις υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων που λέει ότι έχει στη διάθεσή της και αποδεικνύουν ότι έχουν παραλάβει το σύνολο των ΜΑΠ, σημειώνοντας πως «οι μόνοι εργαζόμενοι που τα παρέλαβαν είναι οι 40 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες».
Ακόμα ζητά να απαντήσει γιατί «οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 4 μέρες το μήνα παραπάνω (Σάββατο ή Κυριακή) δηλαδή 6 μέρες τη βδομάδα, δεν πληρώνονται τα μεροκάματά τους και δεν παίρνουν ρεπό. Να μας απαντήσει γιατί πάνω από ενάμιση χρόνο» δεν καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα σε εργαζόμενους που το δικαιούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει νόμος.
Το Σωματείο μεταξύ άλλων απαιτεί: Να δοθούν τώρα τα ΜΑΠ του 2019 και του 2020, τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, δωρεάν τεστ COVID σε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας. Να πληρωθούν τα νυκτερινά, οι Κυριακές και τα εξαιρέσιμα. Αμεση καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, να μη συσταθεί Αναπτυξιακός Οργανισμός κ.ά.
Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την προστασία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με ανοιχτή του επιστολή, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.
Συγκεκριμένα και με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην ΔΕ Μαλεσίνας, με αποτέλεσμα να νοσήσουν και αρκετοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, και να τεθεί το εργοστάσιο σε συνθήκες οριακής λειτουργίας, το Συνδικάτο Μετάλλου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ειδική εκκαθάριση, αλλά και οι εργολάβοι, αρνούνται να καταβάλουν κανονικά τις αποδοχές σε όσους εργαζόμενους βρίσκονταν σε καραντίνα και θέλουν να χρεώσουν κανονικές άδειες.
«Στη Λοκρίδα, η εξάπλωση της πανδημίας, από δική σας ευθύνη βγήκε εκτος ελέγχου. Ηδη μετράμε νεκρούς στην πόλη της Μαλεσίνας, πολλοί συνάδελφοί μας και συντοπίτες μας νοσηλεύονται, κάποιοι από αυτούς είναι στις ΜΕΘ, στις ΜΕΘ που ήδη συμπληρώθηκαν οι θέσεις. Εκατοντάδες είναι σε καραντίνα και με ευθύνη σας, η διαχείριση της ΛΑΡΚΟ δεν θέλει να τους πληρώσει σαν να εργάζονταν», σημειώνει.
Τονίζει, επίσης, ότι την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται την «ατομική ευθύνη» και την «επανεκκίνηση της οικονομίας», αφήνει τη ΛΑΡΚΟ στην τύχη της και με τις πολιτικές της προωθεί την περαιτέρω απαξίωσή της.