ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εγγυημένα» μακριά από τις ανάγκες επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Μια νέα δόση από παλιότερα και νέα - «ίδιας κοπής» - μέτρα που κάθε άλλο παρά ουσιαστική ανακούφιση προσφέρουν σε εργαζόμενους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, παρουσίασε χτες σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κλοτσήσει το «τενεκεδάκι» με τις βαριές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης λίγο παρακάτω κι ενώ ήδη «με το άλλο χέρι» γράφει τον βαρύ «λογαριασμό» για να πληρώσει ο λαός την κρίση.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια μαγική εικόνα για την «εθνική οικονομία (που) άντεξε», αφού «παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα λουκέτα», η ανεργία «συγκρατήθηκε» και η ύφεση «περιορίστηκε στο 8,2%».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε, και λίγο αργότερα αναπτύχθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι:

-- Τον Απρίλη εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Γενάρη έως τον Μάρτη.

-- Η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Προβλέπεται έκπτωση 15%, αν η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ.

-- H Πολιτεία θα επιδοτήσει μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Θα έχει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων.

-- Το Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη ρύθμιση των δανείων θα περιλαμβάνει εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-- Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του Μάρτη όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Επίσης, διατηρείται και αυτόν τον μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλεγε χτες σχετικά ότι η κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ το 2021. «Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας», υποστήριξε, και την ίδια ώρα με βάση και τα «πεπερασμένα» όρια της δημοσιονομικής παρέμβασης και προετοιμάζοντας για τον «λογαριασμό» που γράφεται για τον λαό έλεγε πως «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις», αλλά «πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

ΕΚΤ: Χαλάρωση για το κεφάλαιο για όσο χρειαστεί

Στο μεταξύ, νέο σινιάλο προς τις χρηματαγορές για διατήρηση αλλά και για επέκταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής δόθηκε χτες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέχεια βέβαια των διαδοχικών παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Πρόκειται για το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Σε αυτό υπάγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμένει για το 2021 ρυθμό ανάκαμψης 4% (από 3,9 προηγουμένως), για το 2022 4,1% (από 4,2%) και για το 2023 με 2,1% (αμετάβλητο σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη).

«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"»
Να σταματήσει το έγκλημα απαιτούν οι φορείς

Αποκαλυπτικά για το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν λογαριάζουν τίποτα, καταστρέφοντας από το περιβάλλον μέχρι την υγεία των εργαζομένων, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν χτες κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νέα συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ), αφού ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία «διαχρονικά με ομόφωνες αποφάσεις όλων των συνεδρίων της στηρίζει την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας με περιβαλλοντικούς όρους και προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», χαρακτήρισε έγκλημα τη συμφωνία, ενώ σχετικά με τα «οφέλη» για τους εργαζόμενους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν εξασφαλίζεται καμία θέση εργασίας: Αλλωστε, «το εφαρμοστέο Δίκαιο - τόνισε - δεν θα εμποδίζει την εταιρεία από το να θέτει σε διαθεσιμότητα για κάποιο χρόνο ή και να απολύει από καιρού εις καιρόν μέρος του πλεονάζοντος εργατικού της δυναμικού». Πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και ότι συνολικά οι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή αερισμό στις υπόγειες στοές, χωρίς επαρκώς υποστηριζόμενες στοές, με αυξημένο τον κίνδυνο καταπτώσεων βράχων, με χαλασμένα και ασυντήρητα μηχανήματα και εξοπλισμό, με μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, κάτω από τη συνεχή πίεση για την αύξηση της παραγωγής.

Τόνισε ότι όλα αυτά θα γίνουν χειρότερα αφού στη σύμβαση προβλέπεται πως σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας και ασφάλειας του περιβάλλοντος η εταιρεία θα προσλαμβάνει και θα πληρώνει δικό της «ανεξάρτητο» ελεγκτή.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στ. Βαλιάνος, κατήγγειλε ότι «η διαπραγμάτευση για την εν λόγω σύμβαση πραγματοποιήθηκε ερήμην του δήμου και της τοπικής κοινωνίας» και ότι ακόμα και τώρα που πάει για ψήφιση «δεν έχει δοθεί το τελικό και ακριβές κείμενο στον άμεσα ενδιαφερόμενο δήμο, προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος παρατηρήσεων και προτάσεων». Να σημειωθεί ότι το κείμενο της σύμβασης είναι εκατοντάδες σελίδες.

Ο Γιώργος Βαγιωνάς, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου, τόνισε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την έκτακτη συνεδρίαση που έγινε πριν από δύο μέρες «εξέφρασε τις ανησυχίες του» καθώς στη σύμβαση προβλέπονται παραχωρήσεις για την «ανεμπόδιστη και αποκλειστική χρήση του αιγιαλού, της παραλίας και των λιμενικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου», ακόμα την «επέκταση του στεγάστρου αποθήκευσης προϊόντων κατά μήκος της ακτής».

Εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα της περιοχής αναφέρθηκαν στη ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον, σε ποταμούς, υδροφόρο ορίζοντα, ζητώντας να σταματήσει η χρήση κυανίου, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του Κ. Παπαζάχου, διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ότι η εταιρεία κατασκευάζει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) «στο ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιφανειακές μετατοπίσεις στον 20ό αιώνα στην Ελλάδα» με σεισμούς 7 Ρίχτερ, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ίδιος χαρακτήρισε προβληματικές τις σχετικές μελέτες της εταιρείας για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Στο σφυρί «φιλέτα» 200 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη για ... ιερές μπίζνες

«

Στο σφυρί» βγάζει η Εκκλησία της Ελλάδος 17 ακίνητα στο δήμο Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης πάνω από 190 στρέμματα, που φέρονται να είναι «εκκλησιαστική περιουσία», μέχρι τις 23 Απρίλη 2021! Πρόκειται για εκτάσεις - «φιλέτα» ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από το καθεστώς NATURA, στο Λαιμό, την περιοχή του Ορφανοτροφείου, το Οικοδομικό Τετράγωνο δίπλα στη Λίμνη Βουλιαγμένης και αλλού, που και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια εκποίησης, χωρίς επιτυχία!

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 9 Μάρτη, δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας, όπου προκύπτει πως διατίθενται προς εκποίηση 6 οικόπεδα και 17 εκτάσεις που - όπως αναφέρουν - είναι πολεοδομικώς ατακτοποίητες... Δηλαδή, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες.

Οπως φαίνεται όμως, η κυβέρνηση φρόντισε και με τον τελευταίο νόμο την περασμένη βδομάδα να άρει την όποια προστασία στις εκτάσεις NATURA και ταυτόχρονα να αναστείλει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλίες, αιγιαλό και λίμνες, με στόχο να ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό μπαράζ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι καθόλου άσχετη με το συνολικό επενδυτικό σχέδιο στο παραλιακό μέτωπο, μιας και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τα εξής έργα: Κατασκευή ενός επιχειρηματικού χώρου - μεγαθηρίου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μαρίνα Αλίμου, μαρίνα Βουλιαγμένης, παραχώρηση παραλιών στη Βούλα σε επιχειρηματίες, σχεδιασμοί για τον Υμηττό με αφορμή και το νέο Προεδρικό Διάταγμα, εκτεταμένες αγοραπωλησίες σε όλη τη νοτιοανατολική Αττική κ.λπ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Εκκλησία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεδομένου ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τα υπόλοιπα έργα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων»: Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να αποδεχτούν τα ελάχιστα

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το «Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινωνικής συνόδου κορυφής στο Πόρτο τον Μάιο», παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την ομιλία του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, τονίζοντας τα εξής:

«Προσπαθείτε να εμφανίσετε ως "λύση" ενάντια στην καπιταλιστική κρίση τα νέα εργαλεία αδρής χρηματοδότησης των ομίλων της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, πλαισιωμένα με τον λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Δικαιωμάτων".

Με βάση τον "Πυλώνα", "πρόσβαση" σημαίνει να πληρώνεις αδρά αντί να υπάρχει εξασφαλισμένο δικαίωμα στην δωρεάν Υγεία - Περίθαλψη - Εκπαίδευση για όλους. Σημαίνει διευθέτηση ωραρίου, 10ωρη δουλειά, κατάργηση 8ωρου και κυριακάτικης αργίας, ελαστική απασχόληση με 200 ευρώ μισθό, αντί μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Σημαίνει δήθεν "εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής" με ένταση της τηλε-εργασίας, της εκμετάλλευσης, του εργοδοτικού ελέγχου.

Ρίχνετε "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων, για να αποδεχτούν τα "ελάχιστα", τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, τον περιορισμό της απεργίας, τη γενίκευση της καταστολής. Αυτά είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, των "εθνικών σχεδίων ανάκαμψης" τύπου "Πισσαρίδη" της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για σχέδια σωτηρίας των μονοπωλίων, που φορτώνουν τον λογαριασμό στην πλάτη του λαού.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και νέες, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, κόντρα στα αποκρουστικά σχέδια στήριξης των καπιταλιστών από ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους σε δουλειά, μόρφωση, υγεία, να μην πληρώσουν ξανά την καπιταλιστική κρίση».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι για τη δυσαρέσκεια που μεγαλώνει

Μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων ουσιαστικής στήριξης των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης και των μέτρων που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Αντί να στηρίξετε ουσιαστικά τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους με διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, με επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, με έκτακτο μηνιαίο επίδομα στους επαγγελματίες, αλλά και μέτρα πιο μακροπρόθεσμης ανακούφισης, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τι κάνετε;

Ανακυκλώνετε ήδη γνωστά μέτρα, μαζί με δύο, τρία - ίδιας κοπής - νέα, αλλά, αποδεδειγμένα πλέον, ανεπαρκή μέτρα. Κι όλα αυτά για να χρυσώσετε το χάπι για τις εγκληματικές ευθύνες σας και να κάμψετε τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών που μεγαλώνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ