Copyright 2020 The Associated |
Προέκταση νεκροταφείου στο Μανάους με πρόχειρους τάφους για θύματα του κορονοϊού |
Οπως υπολογίζουν οι επιστήμονες στη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, που άργησε να πάρει μέτρα, η πανδημία θα φτάσει στο απόγειό της τον Ιούλη, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μπορεί να είναι και 15 φορές περισσότεροι από αυτούς που επίσημα καταγράφονται, καθώς τα τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολύ λίγα - κάτι που ισχύει άλλωστε σε πολλές ακόμα χώρες.
Ηδη, όπως και στις ΗΠΑ, παρατηρείται το φαινόμενο πρόχειρων ενταφιασμών φτωχών ανθρώπων, που και πριν από την πανδημία ζούσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες φτώχειας και στερήσεων, ειδικά στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις των μεγάλων πόλεων.
Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους συνδικάτα των γιατρών του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, η αντιδραστική κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο αγνόησε εντελώς τις κατευθύνσεις των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνοντας σκόπιμη αδιαφορία, υποστηρίζουν οι γιατροί. Τονίζουν επίσης ότι δεν λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα, ούτε και ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας με έμψυχο υλικό και μέσα, και ότι αυτή η πολιτική αποτελεί «πραγματική γενοκτονία ενάντια στους πιο φτωχούς, τους πεινασμένους και τους αποκλεισμένους». Την ανακοίνωση - διαμαρτυρία υπογράφουν και μια σειρά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία.
Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι φωνές που καλούν το υπουργείο Παιδείας να αναβάλει για φέτος τις εθνικές εξετάσεις για τους μαθητές (είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβρη), καθώς η τηλεκπαίδευση ανέδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα τις μεγάλες κοινωνικές - ταξικές ανισότητες. Οπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις Μαθητών, το 36%, στις πιο φτωχές περιοχές, δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για την παρακολούθηση των μαθημάτων.
Γιατροί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των συνόρων για τουρισμό γίνεται αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους, παρά τους κινδύνους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Περισσότεροι από 20.400 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας στη Γερμανία έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα και τουλάχιστον 61 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI). Πρόκειται για εργαζόμενους σε νοσοκομεία, εργαστήρια, δομές αιμοκάθαρσης, υπηρεσίες επειγόντων κ.λπ., όπου υπήρχαν καταγγελίες για ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό και προσωπικό, παρά τις προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού των υγειονομικών.
Επίσης, σύμφωνα με το RKI, περίπου 19.100 άτομα έχουν επιζήσει από τον κορονοϊό, ενώ 895 υγειονομικοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ωστόσο, οι υγειονομικοί υπόκεινται σε τεστ κορονοϊού σποραδικά, αναφέρει η «Sueddeutsche Zeitung», αφού κατόπιν αιτήματος της εφημερίδας, το RKI παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε σε ποιο βαθμό πραγματοποιήθηκαν τεστ στις δομές Υγείας.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανγερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι τάχθηκε κατά του προγραμματισμένου ανοίγματος των ευρωπαϊκών συνόρων για τον τουρισμό και άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση. «Θα συμβούλευα την κυβέρνηση να διατηρήσει τα σύνορα κλειστά - και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε στον γερμανικό Τύπο.
Ο Μοντγκόμερι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενεργεί αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους και υποτιμά τους κινδύνους για την υγεία». Υποστηρίζει πως «το καλύτερο είναι οι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους» και πως «η επιστροφή στην ομαλότητα δεν είναι ακόμη δυνατή». Τα ταξίδια, είπε, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας, το οποίο θα είναι πιο δύσκολο από το πρώτο, «γιατί δεν θα είμαστε τόσο προσεκτικοί πια».
Χτες η Γερμανία κατέγραψε 513 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και 72 θανάτους, ενώ συνολικά πάνω από 8.100 έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Τηλεδιάσκεψη για τις σχέσεις της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε χτες επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζεται και εντείνεται η προσπάθεια για σύγκλιση συμφερόντων προς όφελος φυσικά των αστικών τάξεων, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία που δρουν επίσης στην περιοχή.
Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφεται πως οι εκπρόσωποι ΕΕ, Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας) και Τουρκίας συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησής τους προβάλλοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω των συνεπειών της πανδημίας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών των παραπάνω πλευρών καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καταλήχθηκε πως ενόψει μίας «κοινά συντονισμένης απάντησης στην κρίση της πανδημίας», που βεβαίως δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιτάχυνση της ήδη υποβόσκουσας καπιταλιστικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένος διάλογος. Την ίδια στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ για τις λεγόμενες προενταξιακές διαδικασίες είναι επί της ουσίας κατευθύνσεις για το χτύπημα των όποιων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, για τη διευκόλυνση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών, στη διασύνδεσή τους με το ευρωενωσιακό κεφάλαιο σε τομείς όπου ενδιαφέρονται μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως ψηφιοποίηση, δίκτυα, «πράσινη ανάπτυξη» κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η «αλληλεγγύη» και «βοήθεια» που δίνεται και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που χαιρετίστηκε από τους συμμετέχοντες ως σημαντική που πρέπει να συνεχιστεί. Φυσικά δεν έλειψαν τα περί «κράτους δικαίου» και «διαφάνειας» που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η ΕΕ.
Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης για την προέλευση του νέου κορονοϊού, που συνδέεται με βαθύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κι άλλων δασμών σε εισαγωγές από την Αυστραλία. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση της Αυστραλίας τάχτηκε υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για την προέλευση της πανδημίας, με σαφή υπονοούμενα κατά της Κίνας.
Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε την επιβολή δασμών μέχρι και 80% στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία, με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να επικαλείται «σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί στην τοπική βιομηχανία» από το καθεστώς με το οποίο έως τώρα γίνονταν οι εισαγωγές από την Αυστραλία.
Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμινχαμ, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» και πρόσθεσε μάλιστα ότι «διατηρούμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε (στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου)...», καταλήγοντας ότι «η Αυστραλία δεν ενδιαφέρεται για έναν "εμπορικό πόλεμο"». Την περασμένη βδομάδα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές βοδινού κρέατος από 5 μεγάλες εταιρείες της Αυστραλίας.
Σε δική του δήλωση, ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας Ντέιβιντ Λιτλπράουντ, «ψυχραιμότερος», είπε ότι «δεν υπάρχει εμπορικός πόλεμος (σ.σ. με την Κίνα)» και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα του η οικονομική συνεργασία με την Κίνα - είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της - συμπλήρωσε ότι «ακόμη και σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα από την Κίνα». Τόνισε δε ότι «όλοι χρειαζόμαστε μια βαθιά ανάσα κι ένα κρύο ντους...». Σημειωτέον ότι η Αυστραλία υπέγραφε κι αυτή σχέδιο απόφασης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, όπου γινόταν μια γενική αναφορά στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας, αρκετά «προσεκτική» όμως, χωρίς ευθείες κατηγορίες προς το Πεκίνο αλλά και τον ίδιο τον ΠΟΥ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τα μαύρα μαντάτα για τους Βρετανούς εργαζόμενους δεν έχουν τελειωμό. Τα τελευταία στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαπιστώνουν πως η πανδημία προκάλεσε «έκρηξη» της ανεργίας, καθώς από τον Μάρτη έως τον Απρίλη ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 69%. Σε σχετική έκθεση διαπιστώνεται επίσης πως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια τον Απρίλη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βεβαίως, η πανδημία επιταχύνει μια τάση που προϋπήρχε, καθώς οι ενδείξεις νέας ύφεσης ήταν εμφανείς και είχαν σχέση και με την υπόθεση του Brexit.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, προέβλεψε πως η ανεργία θα διπλασιαστεί έως το τέλος του 2020, υποστηρίζοντας πως η χώρα βιώνει «μία άσχημη ύφεση που δεν έχουμε ξαναδεί». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να προετοιμάζει το δρόμο για νέα μέτρα, που στο όνομα της έκτακτης κατάστασης θα διαιωνίσουν το χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασωθεί το κεφάλαιο.
Ωρες αργότερα, ο Νικ Στράιπ, επικεφαλής του τομέα ανάλυσης δεδομένων υγείας και ζωής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, δήλωσε πως σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα έως τις αρχές τρέχοντος μηνός στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν περίπου 55.000 θάνατοι παραπάνω, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 25%. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα ανακοινωθούν περισσότερα συμπεράσματα από την ανάλυση στατιστικών δεδομένων σε σχέση με την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.