ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κυβερνητικό ρεσιτάλ «εικονικής πραγματικότητας» που καταρρέει από όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε ευπαθείς ομάδες όπως νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς κ.ά.

Το γνωστό κάλπικο αφήγημα περί έγκαιρης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε πλήρη αντίθεση με όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στο μήνυμά του προς τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000», την ώρα που τα κενά σε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές είναι 30.000, ενώ οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Αντίστοιχα, επανέλαβε ότι «αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017», αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας είναι για πάνω από 3.000 κλίνες, δεν διασφαλίστηκε νέο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωση των νέων κλινών, ενώ ακόμα και με στοιχεία του υπουργείου οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες πλην κορονοϊού, είναι λιγότερες ακόμα και σε σχέση με το χρόνο πριν από την πανδημία.

Αναφέρθηκε στον «έγκαιρο» ορισμό 13 νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα, αλλά όχι στο γεγονός ότι αντί να κάνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να τα στελεχώσει, προχώρησε σε μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, «έκοψε» ιατρικές πράξεις, απέκλεισε επί τρεις μήνες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεν έλειψαν εξάλλου τα υποκριτικά «χειροκροτήματα», με αναφορές ότι «την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ΕΣΥ», το δυναμικό δηλαδή που εξαιτίας της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων δίνει καθημερινά τη μάχη σε συνθήκες εξουθένωσης, χωρίς επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, με χιλιάδες στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.ο.κ.

Καταγγελίες για τα προβλήματα των ρευματοπαθών

Χαρακτηριστικά, στο ίδιο μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι «προστατεύσαμε τις ευπαθείς ομάδες», την ώρα που πληθαίνουν από παντού οι καταγγελίες για τα όσα αντιμετωπίζουν, στερημένοι ακόμη και τα αυτονόητα.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Ρευματοπάθειες: «Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα οι οποίοι απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες τους θεραπείες (...) με τους ασθενείς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν αμέσως το κόστος που φτάνει τα 120 ευρώ. Ειδικά οι ρευματοπαθείς, ως χρόνιοι ασθενείς, έχουν μεγάλη ανάγκη τη θεραπεία τους και εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη μείνει εκτός θεραπείας για αρκετό καιρό, συχνά με σημαντικές συνέπειες για την υγεία τους».

Οι ευπαθείς ομάδες έμειναν για μήνες χωρίς θεραπείες και ιατρική παρακολούθηση, ενώ η «επόμενη μέρα» τούς επιφυλάσσει ακόμη πιο πολύμηνες αναμονές για ραντεβού και εξετάσεις, ωθώντας πολλούς στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη μαζική διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε εργασιακούς χώρους, σχολικά συγκροτήματα, δομές Υγείας. «Δεν έχει γίνει ακόμη διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των τεστ», λέει το υπουργείο, την ώρα που στο άψε - σβήσε, από τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας, εξασφάλισε το διπλασιασμό της αποζημίωσης των κλινικαρχών για κάθε κλίνη ΜΕΘ!

Αγνωστες οι συνέπειες στην κλινική πορεία των νεφροπαθών

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο όνομα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, συγχωνεύτηκαν η Παιδοχειρουργική και η Νεφρολογική Κλινική.

Οπως καταγγέλλει με επιστολή του ο Ευγένιος Δαφνής, καθηγητής Νεφρολογίας και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, «η Νεφρολογική Κλινική μετακινήθηκε από το χώρο της πριν από 2 μήνες (σ.σ. πλέον διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας σε σχέση με πριν), αναστέλλοντας το πλείστο των δραστηριοτήτων της με άγνωστες, ακόμη, συνέπειες στην κλινική πορεία των νεφροπαθών, οι οποίοι προέρχονται από όλους τους νομούς της Κρήτης. Η Νεφρολογική Κλινική τώρα αντί να κληθεί να επιστρέψει στο χώρο που στεγαζόταν προηγουμένως, καλείται να μετακινηθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους (σ.σ. σε άλλο όροφο η ιατρική υπηρεσία, το τμήμα υπερήχων και επεμβατικών πράξεων, σε άλλο η νοσηλεία). Οταν θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, για να διεξαχθούν αυτές οι επεμβατικές πράξεις, οι ασθενείς και οι γιατροί της Νεφρολογικής Κλινικής θα διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον (...) Οι εξωτερικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και έρχονται για το μηνιαίο έλεγχό τους, σε άλλο όροφο θα εξετάζονται ιατρικά και σε άλλο θα αντιμετωπίζονται νοσηλευτικά».

Οσο για την Παιδοχειρουργική, μετά τη συγχώνευση, η δυναμική της μειώθηκε από 22 κλίνες σε 7 και 2 κούνιες, αδυνατώντας να καλύψει τη νοσηλεία παιδιών που παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.

Αλλεπάλληλες βάρδιες, πετσοκομμένα ρεπό και άδειες

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», η Χειρουργική Κλινική αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν συστηματικά περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, οι νοσηλευτές να κάνουν αλλεπάλληλες βάρδιες απόγευμα - πρωί - νύχτα, ενώ υπάρχουν βδομάδες που τους χορηγείται μόνο ένα ρεπό και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν χορηγείται ολόκληρη η προβλεπόμενη κανονική άδεια των 15 ημερών.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου απαιτεί να προκηρυχθούν άμεσα οι δύο κενές οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄ της Χειρουργικής Κλινικής, να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να ενισχυθεί η Χειρουργική Κλινική με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, για να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών και να χορηγούνται κανονικά οι μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα

Από τη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αθήνας
Από τη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αθήνας
«Τα Σάββατα ανήκουν σε εμάς και τα παιδιά μας!»: Με το σύνθημα αυτό, εργαζόμενοι στο Φάρμακο συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το δημαρχείο Αθήνας, διαδηλώνοντας ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει «πράσινο φως» για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα.

«Οχι στα ωράρια -λάστιχο. Οχι στη ζωή - λάστιχο» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, που μαζί με την Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) διοργάνωσαν την κινητοποίηση ενάντια σε μια απόφαση που για λογαριασμό των φαρμακαποθηκών διαλύει τα ωράρια, το πενθήμερο, τις ΣΣΕ, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών (μέλη ΟΓΕ) και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 1ου και 7ου Διαμερίσματος.

«Ο αγώνας αυτός αφορά όλο τον κλάδο, είναι αγώνας για το πενθήμερο και το 8ωρο», υπογραμμίστηκε στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς στην κινητοποίηση. Το λόγο πήραν ο Δημήτρης Κοδέλας, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Μπέρινγκερ», ο Μανώλης Γρίμας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ο Αντώνης Κούτας, εργαζόμενος στη φαρμακαποθήκη «Σαράντης», ο Λεωνίδας Νταλαγιάννης, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ παραβρέθηκε και ο Γ. Πρόκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «L'OREAL».

Την αλληλεγγύη της ΟΓΕ εξέφρασε η πρόεδρός της, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενώ χαιρέτισε και ο Ν. Σοφιανός, εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, με τη συμμετοχή και της Βούλας Παναγή, δημοτικής συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, εκθέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων και απαιτώντας να πάρει πίσω την απόφαση. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη, ο δήμαρχος εμμένει στην απόφαση αυτή. «Απέναντι στην αδιαλλαξία αυτή, η απάντησή μας είναι η κλιμάκωση του αγώνα και απέναντι στο δήμο και απέναντι στους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών. Ο δήμος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε και να αποδεχτούμε την υπονόμευση του πενθήμερου, του 8ωρου, των μισθών». Οσο για τον ισχυρισμό ότι δήθεν με τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, απάντησε: «Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις όταν χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας. Η πείρα έχει δείξει ότι εντατικοποιείται η εργασία. Αλλωστε, η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια πολιτική που θέλει πιο φθηνούς και πιο "ευέλικτους" εργάτες και αυτή η πολιτική υπηρετείται και από τις κυβερνήσεις και από τις τοπικές αρχές».

Τέλος, ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, κάλεσε τους εργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα και ανακοίνωσε κινητοποιήσεις σε όποια φαρμακαποθήκη επιχειρήσει να λειτουργήσει τα επόμενα Σάββατα.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και σε ΥΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα, προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε δύο κλάδους. Οι υγειονομικοί λένε «όχι» στην απαράδεκτη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού και διεκδικούν: Απόσυρση της σχετικής ΠΝΠ. Ενιαία ανώτατη νοσηλευτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

«Ατομική ευθύνη» και η επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά!

«Ο,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (...) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους»...

Μέσω της παραπάνω χαρακτηριστικής αναφοράς του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, η κυβέρνηση επιστράτευσε χτες την περιβόητη «ατομική ευθύνη» ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά!

Η κυβερνητική απόφαση για το αν θα προχωρήσει το άνοιγμα των Δημοτικών την 1η Ιούνη θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 25/5, ωστόσο με τη χτεσινή εισαγωγική τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου, μετά από μία γεμάτη αντιφάσεις παρουσίαση των «αρκετών υπέρ» και των «κάποιων ενδοιασμών», το «μπαλάκι» και η ευθύνη της απόφασης για κάθε μαθητή Δημοτικού πετάχτηκε τελικά στις ίδιες τις οικογένειες, ανάλογα με το... «τι συμφέρει το παιδί τους πιο πολύ αυτήν τη στιγμή»!

Επιπλέον, ως επιχείρημα για την ανάγκη ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε η όξυνση των ταξικών ανισοτήτων την περίοδο του κλεισίματός τους, την ώρα ωστόσο που η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπισή τους, ακόμη και για τα αυτονόητα όπως η εξασφάλιση των απαιτούμενων μέσων (τάμπλετ, εκτυπωτές, συνδέσεις διαδικτύου) για την τηλεκπαίδευση...

  • Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την πανδημία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 4 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ δεν υπήρξε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 2.840 και των θανάτων σε 165. Διασωληνομένοι είναι 22 άνθρωποι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ