ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Με μαζική συμμετοχή έγινε η διήμερη απεργία

Από την απεργιακή διαδήλωση της Τετάρτης

Copyright 2019 The Associated

Από την απεργιακή διαδήλωση της Τετάρτης
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες για δεύτερη μέρα η γενική απεργία στη Χιλή ως απάντηση στη βάρβαρη καταστολή στην οποία έχει προχωρήσει η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι και φοιτητές, σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Χιλής και των φοιτητικών ενώσεων, αψήφησαν τους χιλιάδες στρατιώτες και Καραμπινιέρους (τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία από την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ), απαιτώντας να γυρίσουν στους στρατώνες τους, να σταματήσουν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις και μετά να ξεκινήσει διάλογος με τις εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις για τα πραγματικά τους αιτήματα, που αφορούν τα σοβαρά ζωτικά προβλήματα για τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, τις υποδομές.

Απαιτούν επίσης να μη μείνουν ατιμώρητες οι δολοφονίες από πυρά του στρατού και της αστυνομίας τουλάχιστον 17 διαδηλωτών την τελευταία βδομάδα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματισμένοι και χιλιάδες συλληφθέντες.

Οι «συγγνώμες» του αντιδραστικού Προέδρου και οι εξαγγελίες του ότι παίρνει πίσω κάποια μέτρα, τις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τις ανακοινωμένες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, και ότι θα δώσει στο μέλλον αυξήσεις 20% στις συντάξεις ή τους κατώτατους μισθούς ή τα περί φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, δεν πείθουν τους διαδηλωτές.

Και βέβαια το πρώτο που απαιτούν να τερματιστεί είναι η κρατική τρομοκρατία και καταστολή που θυμίζει τις εποχές της δικτατορίας.

Υποκριτική παρέμβαση για τη «βία» στη Χιλή έκανε και η ΕΕ, καλώντας από κοινού την κυβέρνηση που ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή και τους διαδηλωτές που την υφίστανται να «συνεννοηθούν».

Επίσης η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ (σοσιαλδημοκράτισσα πρώην Πρόεδρος της Χιλής) ανακοίνωσε ότι θα σταλεί μια αποστολή του Οργανισμού στη χώρα μετά από αίτημα του Προέδρου Πινιέρα.

Σε αυτό το κλίμα, το ΚΚ Χιλής και άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν τη θεσμική αποπομπή του Σεμπάστιαν Πινιέρα ως υπεύθυνου για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, για την αδυναμία του να κατανοήσει τα αιτήματα του λαού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαδηλώσεις και μετά το διάγγελμα του Προέδρου

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Δεν φάνηκε να πείθει τους χιλιάδες διαδηλωτές στον Λίβανο το χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν, με το οποίο κάλεσε τους διαδηλωτές, που είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτώβρη, να διαλύσουν τα οδοφράγματα, να σταματήσουν τις απεργίες και να ξεκινήσουν «διάλογο» με την κυβέρνηση, παρά την παραδοχή του πως η «διαφθορά μάς έχει φάει μέχρι το μεδούλι».

Ο Αούν εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί αντιπροσωπείες διαδηλωτών για να ακούσει τα αιτήματά τους, λέγοντας πως είναι έτοιμος «να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να πετύχουμε τους στόχους σας». Ωστόσο προσπάθησε να τους αποθαρρύνει από τη συνέχιση του αγώνα τους, επαναλαμβάνοντας την κινδυνολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας. Αντέκρουσε δε τα αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης ως αντιπαραγωγικά, αντιπροτείνοντας ανασχηματισμό.

Με ικανοποίηση δέχτηκε το διάγγελμα Αούν ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να μελετήσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Χτες, πάντως, σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις, όχι μεταξύ στρατού και διαδηλωτών αλλά μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και νεαρών υποστηρικτών της «Χεζμπολάχ», όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στηθεί στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, Ριάντ αλ Σολχ. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και τα επεισόδια σταμάτησαν με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της λαϊκής οργής να ξεχειλίσει, πριν από μια βδομάδα, ήταν η επιβολή φόρου σε τηλεπικοινωνίες που γίνονταν μέσω διαδικτύου σε κινητά τηλέφωνα, με πρόσχημα την κάλυψη του δημόσιου χρέους, το οποίο υπολογίζεται στο 150% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν μέτρα και «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, για τον προϋπολογισμό του 2020, την περασμένη Δευτέρα από τον Χαρίρι.

ΚΟΥΒΑ
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δυσκολεύουν τις αερομεταφορές

ΑΒΑΝΑ.--

Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση στις 18 Οκτώβρη (μπήκαν σε εφαρμογή στις 21 Οκτώβρη) κατά της Κούβας και αφορούν στις αερομεταφορές, έχουν άμεσες επιπτώσεις και ζημιές εκατομμυρίων στον εθνικό αερομεταφορέα «Cubana de Aviacion». Συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις κυρώσεις, η κουβανική εταιρεία δεν μπορεί να επινοικιάζει αεροσκάφη, εφόσον αυτά περιλαμβάνουν μέρη αμερικανικής προέλευσης σε ποσοστό πάνω από 10 % (πράγμα που φυσικά είναι δεδομένο), ενώ το ίδιο αφορά και οποιοδήποτε άλλο προϊόν εισαγωγής, εφόσον περιλαμβάνει στοιχεία ή ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ, δηλαδή δεν αφορά μόνο αμερικανικά προϊόντα αλλά και από άλλες χώρες. Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής αλλά με άλλη τακτική, το ποσοστό στα μέρη αμερικανικής προέλευσης είχε ανέβει στο 25%.

Ως άμεση συνέπεια, από την Τετάρτη έχουν ανασταλεί όλες οι πτήσεις με προορισμούς προς το Μεξικό, τον Αγιο Δομίνικο, την Βενεζουέλα και άλλα αεροδρόμια της Καραϊβικής, όπως και ορισμένες εσωτερικές πτήσεις από την Αβάνα στο Ολγκίν και το Σαντιάγκο ντε Κούβα. Ο αναπληρωτής διευθυντής της «Κουμπάνα», Αρσένιο Αρότσα Ελίας Μοϊσές, σημείωσε ότι θα υπάρξουν γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια ζημιές για την εταιρεία και μέχρι τις 31 Δεκέμβρη γύρω στις 40.000 επιβάτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της ακύρωσης των πτήσεων. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι στους κατόχους εισιτηρίων θα επιστραφούν τα χρήματα και ταυτόχρονα θα γίνουν κινήσεις για την αποκατάσταση των δρομολογίων με αντικατάσταση των αεροσκαφών που απαιτούνται.

Τα νέα μέτρα κατήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση, που δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του απάνθρωπου, πολύπλευρου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για ήδη 56 χρόνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρια Τζόνσον για εκλογές στις 12 Δεκέμβρη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το χρονικό όριο της νέας παράτασης στο Brexit αποφασίζουν σήμερα οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με φόντο τις κόντρες που φαίνεται να διαδραματίζονται εδώ και καιρό για το αν θα υπάρξει πιο αυστηρό και στενό πρόγραμμα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως επιδιώκει η Γαλλία, ή παράταση μερικών μηνών, όπως επιδιώκουν οι περισσότερες χώρες - μέλη.

Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σε επιστολή που απέστειλε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τη χορήγηση νέας παράτασης στο Brexit, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Γενάρη 2020, σε μια προσπάθεια - όπως υποστήριξε - να δοθεί αρκετός χρόνος στο Λονδίνο να αποσαφηνίσει τη στάση του και στο Ευρωκοινοβούλιο να ασκήσει το ρόλο του.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως η Γαλλία επιδιώκει παράταση μέχρι τις 15 Γενάρη, καθώς θεωρεί πως δεν έχει νόημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Λονδίνο. Αντίθετα, οι περισσότερες χώρες επιθυμούν παράταση μέχρι τις 31 Γενάρη.

Χτες το βράδυ, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε εκ νέου να παζαρέψει με τη Βουλή των Κοινοτήτων το χρονοδιάγραμμα για το Brexit, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να δώσει στους βουλευτές περισσότερο χρόνο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκέμβρη. Πρόσθεσε πως αναμένει σχεδόν σίγουρη τη χορήγηση παράτασης από την ΕΕ, ακόμη κι αν ο ίδιος διαφωνεί με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτώβρη.

ΗΠΑ
Θέλουν «δίκαιο εμπόριο» με την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά να παίξουν στο ίδιο «γήπεδο» με σεβασμό στις «αξίες των ανοικτών αγορών και του δίκαιου εμπορίου», υποστήριξε χτες βράδυ, μεταξύ άλλων, σε ομιλία που εκφώνησε στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι «η ισχυρή πλειοψηφία» των Αμερικανών στέκεται στο πλευρό του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά την Κίνα, τονίζοντας πως ο ηγέτης των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τους Κινέζους ηγέτες «με σεβασμό, εντιμότητα και συνέπεια». Πρόσθεσε πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει αυξηθεί «κατά αρκετά τρισ. δολάρια» υπό τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι, αντίθετα, η οικονομία της Κίνας «μένει πίσω», με αφορμή την πρόβλεψη του ΔΝΤ γιαι επιβράδυνση της σινικής οικονομίας το 2020. Κατηγόρησε, επίσης, το Πεκίνο ότι πέρσι όχι μόνον δεν ανέλαβε σημαντική δράση για να βελτιώσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά επέδειξε «σε πολλούς τομείς πιο επιθετική συμπεριφορά».

Ο Μ. Πενς σχολίασε και τις κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορώντας τη σινική κυβέρνηση ότι περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Κατηγόρησε δε την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ ότι δρα σαν «θυγατρική του απολυταρχικού καθεστώτος» στην Κίνα, επειδή απέσυρε εμπορικά προϊόντα της ομάδας μπάσκετ Houston Rockets από καταστήματα της Κίνας μετά από σχόλιο κατά της κινεζικής κυβέρνησης που έκανε ο μάνατζερ της ομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ