Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Με μαζική συμμετοχή έγινε η διήμερη απεργία

Από την απεργιακή διαδήλωση της Τετάρτης

Copyright 2019 The Associated

Από την απεργιακή διαδήλωση της Τετάρτης
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες για δεύτερη μέρα η γενική απεργία στη Χιλή ως απάντηση στη βάρβαρη καταστολή στην οποία έχει προχωρήσει η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι και φοιτητές, σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Χιλής και των φοιτητικών ενώσεων, αψήφησαν τους χιλιάδες στρατιώτες και Καραμπινιέρους (τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία από την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ), απαιτώντας να γυρίσουν στους στρατώνες τους, να σταματήσουν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις και μετά να ξεκινήσει διάλογος με τις εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις για τα πραγματικά τους αιτήματα, που αφορούν τα σοβαρά ζωτικά προβλήματα για τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, τις υποδομές.

Απαιτούν επίσης να μη μείνουν ατιμώρητες οι δολοφονίες από πυρά του στρατού και της αστυνομίας τουλάχιστον 17 διαδηλωτών την τελευταία βδομάδα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματισμένοι και χιλιάδες συλληφθέντες.

Οι «συγγνώμες» του αντιδραστικού Προέδρου και οι εξαγγελίες του ότι παίρνει πίσω κάποια μέτρα, τις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τις ανακοινωμένες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, και ότι θα δώσει στο μέλλον αυξήσεις 20% στις συντάξεις ή τους κατώτατους μισθούς ή τα περί φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, δεν πείθουν τους διαδηλωτές.

Και βέβαια το πρώτο που απαιτούν να τερματιστεί είναι η κρατική τρομοκρατία και καταστολή που θυμίζει τις εποχές της δικτατορίας.

Υποκριτική παρέμβαση για τη «βία» στη Χιλή έκανε και η ΕΕ, καλώντας από κοινού την κυβέρνηση που ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή και τους διαδηλωτές που την υφίστανται να «συνεννοηθούν».

Επίσης η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ (σοσιαλδημοκράτισσα πρώην Πρόεδρος της Χιλής) ανακοίνωσε ότι θα σταλεί μια αποστολή του Οργανισμού στη χώρα μετά από αίτημα του Προέδρου Πινιέρα.

Σε αυτό το κλίμα, το ΚΚ Χιλής και άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν τη θεσμική αποπομπή του Σεμπάστιαν Πινιέρα ως υπεύθυνου για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, για την αδυναμία του να κατανοήσει τα αιτήματα του λαού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ