Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δυσκολεύουν τις αερομεταφορές

ΑΒΑΝΑ.--

Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση στις 18 Οκτώβρη (μπήκαν σε εφαρμογή στις 21 Οκτώβρη) κατά της Κούβας και αφορούν στις αερομεταφορές, έχουν άμεσες επιπτώσεις και ζημιές εκατομμυρίων στον εθνικό αερομεταφορέα «Cubana de Aviacion». Συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις κυρώσεις, η κουβανική εταιρεία δεν μπορεί να επινοικιάζει αεροσκάφη, εφόσον αυτά περιλαμβάνουν μέρη αμερικανικής προέλευσης σε ποσοστό πάνω από 10 % (πράγμα που φυσικά είναι δεδομένο), ενώ το ίδιο αφορά και οποιοδήποτε άλλο προϊόν εισαγωγής, εφόσον περιλαμβάνει στοιχεία ή ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ, δηλαδή δεν αφορά μόνο αμερικανικά προϊόντα αλλά και από άλλες χώρες. Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής αλλά με άλλη τακτική, το ποσοστό στα μέρη αμερικανικής προέλευσης είχε ανέβει στο 25%.

Ως άμεση συνέπεια, από την Τετάρτη έχουν ανασταλεί όλες οι πτήσεις με προορισμούς προς το Μεξικό, τον Αγιο Δομίνικο, την Βενεζουέλα και άλλα αεροδρόμια της Καραϊβικής, όπως και ορισμένες εσωτερικές πτήσεις από την Αβάνα στο Ολγκίν και το Σαντιάγκο ντε Κούβα. Ο αναπληρωτής διευθυντής της «Κουμπάνα», Αρσένιο Αρότσα Ελίας Μοϊσές, σημείωσε ότι θα υπάρξουν γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια ζημιές για την εταιρεία και μέχρι τις 31 Δεκέμβρη γύρω στις 40.000 επιβάτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της ακύρωσης των πτήσεων. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι στους κατόχους εισιτηρίων θα επιστραφούν τα χρήματα και ταυτόχρονα θα γίνουν κινήσεις για την αποκατάσταση των δρομολογίων με αντικατάσταση των αεροσκαφών που απαιτούνται.

Τα νέα μέτρα κατήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση, που δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του απάνθρωπου, πολύπλευρου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για ήδη 56 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ