Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θέλουν «δίκαιο εμπόριο» με την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά να παίξουν στο ίδιο «γήπεδο» με σεβασμό στις «αξίες των ανοικτών αγορών και του δίκαιου εμπορίου», υποστήριξε χτες βράδυ, μεταξύ άλλων, σε ομιλία που εκφώνησε στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι «η ισχυρή πλειοψηφία» των Αμερικανών στέκεται στο πλευρό του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά την Κίνα, τονίζοντας πως ο ηγέτης των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τους Κινέζους ηγέτες «με σεβασμό, εντιμότητα και συνέπεια». Πρόσθεσε πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει αυξηθεί «κατά αρκετά τρισ. δολάρια» υπό τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι, αντίθετα, η οικονομία της Κίνας «μένει πίσω», με αφορμή την πρόβλεψη του ΔΝΤ γιαι επιβράδυνση της σινικής οικονομίας το 2020. Κατηγόρησε, επίσης, το Πεκίνο ότι πέρσι όχι μόνον δεν ανέλαβε σημαντική δράση για να βελτιώσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά επέδειξε «σε πολλούς τομείς πιο επιθετική συμπεριφορά».

Ο Μ. Πενς σχολίασε και τις κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορώντας τη σινική κυβέρνηση ότι περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Κατηγόρησε δε την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ ότι δρα σαν «θυγατρική του απολυταρχικού καθεστώτος» στην Κίνα, επειδή απέσυρε εμπορικά προϊόντα της ομάδας μπάσκετ Houston Rockets από καταστήματα της Κίνας μετά από σχόλιο κατά της κινεζικής κυβέρνησης που έκανε ο μάνατζερ της ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ