Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαδηλώσεις και μετά το διάγγελμα του Προέδρου

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Δεν φάνηκε να πείθει τους χιλιάδες διαδηλωτές στον Λίβανο το χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν, με το οποίο κάλεσε τους διαδηλωτές, που είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτώβρη, να διαλύσουν τα οδοφράγματα, να σταματήσουν τις απεργίες και να ξεκινήσουν «διάλογο» με την κυβέρνηση, παρά την παραδοχή του πως η «διαφθορά μάς έχει φάει μέχρι το μεδούλι».

Ο Αούν εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί αντιπροσωπείες διαδηλωτών για να ακούσει τα αιτήματά τους, λέγοντας πως είναι έτοιμος «να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να πετύχουμε τους στόχους σας». Ωστόσο προσπάθησε να τους αποθαρρύνει από τη συνέχιση του αγώνα τους, επαναλαμβάνοντας την κινδυνολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας. Αντέκρουσε δε τα αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης ως αντιπαραγωγικά, αντιπροτείνοντας ανασχηματισμό.

Με ικανοποίηση δέχτηκε το διάγγελμα Αούν ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να μελετήσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Χτες, πάντως, σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις, όχι μεταξύ στρατού και διαδηλωτών αλλά μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και νεαρών υποστηρικτών της «Χεζμπολάχ», όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στηθεί στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, Ριάντ αλ Σολχ. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και τα επεισόδια σταμάτησαν με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της λαϊκής οργής να ξεχειλίσει, πριν από μια βδομάδα, ήταν η επιβολή φόρου σε τηλεπικοινωνίες που γίνονταν μέσω διαδικτύου σε κινητά τηλέφωνα, με πρόσχημα την κάλυψη του δημόσιου χρέους, το οποίο υπολογίζεται στο 150% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν μέτρα και «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, για τον προϋπολογισμό του 2020, την περασμένη Δευτέρα από τον Χαρίρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ