ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλό ταξίδι Λαυρέντη...

Motion Team

Ηταν όλοι εκεί για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο καλλιτέχνη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 63 ετών. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, καθώς και πλήθος κόσμου που τον αγάπησε και συνδέθηκε μαζί του μέσα από τα τραγούδια του, παρευρέθηκαν, χτες, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, για να πουν το τελευταίο «αντίο».

Το «παρών» εκ μέρους του ΚΚΕ έδωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα πολλά στεφάνια που κατατέθηκαν ξεχώριζαν τα κατακόκκινα στεφάνια που έστειλαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και το ΚΣ της ΚΝΕ. «Στον λατρεμένο μας σύζυγο και πατερούλη, που η καλοσύνη του και η αγάπη του αγκάλιασε εμάς και όλο τον κόσμο», έγραψε στο στεφάνι η οικογένειά του.

Ο Διονύσης Τσακνής αποχαιρέτησε ιδιαίτερα συγκινημένος το καλλιτεχνικό «άλλο» του μισό. Ο προσωπικός του γιατρός αναφέρθηκε στον παλικαρίσιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας του. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με τον οποίο εμφανιζόταν αυτό το καλοκαίρι, αναφέρθηκε στις ερμηνευτικές του ικανότητες και την αστείρευτη μελωδική του πλευρά.

Στην κηδεία παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποχαιρετάμε έναν πολύτιμο και πολύχρονο συνεργάτη του Κόμματος, του Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός...

Eurokinissi

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός...
Με δύο λόγια από καρδιάς αποχαιρέτησε τον Λ. Μαχαιρίτσα, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός.

«Αποχαιρετούμε - είπε - από καρδιάς έναν αγαπημένο φίλο, έναν πολύτιμο και πολύχρονο συνεργάτη του Κόμματος, του Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, μας συντρόφευες μαζί με τον Διονύση και τους άλλους πολύτιμους συνεργάτες σου, μας ταξίδευες με τη μουσική σου ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα.

Ο εγγονός του εκτελεσμένου αγωνιστή το 1948 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από την Πλάκα και τα αντάρτικα του Τζαβέλλα, κατάφερε με τη μουσική του, με την τέχνη του, με αυτήν τη δύναμη που έβγαζε από μέσα του, να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί απ' όλη τη χώρα, τόσα χρόνια, τόσο πολύ και με τέτοια αγάπη.

Είναι σίγουρο ότι η θάλασσα που τον ταξιδεύει τώρα είναι μια θάλασσα αγάπης, εκτίμησης, αναγνώρισης. Οχι μόνο για τα τραγούδια που μας χάρισε, αλλά και για το αποτύπωμα που άφησε σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα.

Καλό ταξίδι και τα πιο θερμά συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που τον αγάπησαν και πρώτα απ' όλα στις δυο γυναίκες της ζωής του».

Προς τιμήν του Λ. Μαχαιρίτσα, η Οργανωτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανακοίνωσε ότι το μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ, σήμερα Πέμπτη, στη Νεανική Σκηνή, θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του και θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του στη Νεανική Σκηνή. Επίσης, στην Πάτρα, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, το συγκρότημα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει ορισμένα τραγούδια του αγαπημένου και ξεχωριστού καλλιτέχνη.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εγγραφές στο Χορευτικό Τμήμα και στο Εικαστικό Εργαστήριο

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη οι εγγραφές στο Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Οι εγγραφές, που αφορούν αποκλειστικά σε νέα μέλη και όχι σε όσους συμμετείχαν σε κάποιο από τα τμήματα του Χορευτικού την προηγούμενη χρονιά, πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Χορευτικού Τμήματος (http://www.xoreutiko-dimou-patras.gr). Η διδασκαλία των νέων τμημάτων θα ξεκινήσει την Τρίτη 1η Οκτώβρη.

Νέο μέλος του Χορευτικού μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί, από ηλικία 5 ετών και άνω. Η εγγραφή, η διδασκαλία και γενικότερα η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος είναι δωρεάν. Λειτουργούν «εντατικά τμήματα» που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας μέχρι και 35 χρόνων και στοχεύουν στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για τα τμήματα παραστάσεων καθώς και «τμήματα ψυχαγωγίας», όπου συμμετέχουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που θέλουν απλά να έρθουν σε επαφή με τον λαϊκό χορό, χωρίς περισσότερες υποχρεώσεις. Οι πρόβες γίνονται στην αίθουσα στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1976 ως τμήμα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου και φέτος κλείνει 43 χρόνια προσφοράς στον λαϊκό χορό και γενικότερα στον λαϊκό πολιτισμό.

Σήμερα, το Χορευτικό έχει πάνω από 850 ενήλικες και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, διδάσκουν συνολικά 30 δάσκαλοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα του Χορευτικού, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις. Εχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει βραβευτεί σε διαγωνιστικά φεστιβάλ σε Τουρκία και Κροατία.

Στο Εικαστικό Εργαστήριο

Επίσης, συνεχίζονται οι προεγγραφές παιδιών και ενηλίκων για το Εικαστικό Εργαστήριο της Πάτρας και το παράρτημα των Βραχνεΐκων. Για όσα τμήματα υπάρχει πληρότητα, κρατείται λίστα αναμονής για τυχόν ακυρώσεις μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην πλατεία Κορύλλων καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και στο τηλέφωνο 2610.620.724 τις ίδιες μέρες και ώρες. Η έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζεται για τα μέσα του Νοέμβρη.


«Αΐντα» από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ

Με την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Αΐντα » ανοίγει η νέα καλλιτεχνική περίοδος για τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Vaccaro και τη μουσική διεύθυνση ο Βύρων Φιδετζής.

Αύριο Παρασκευή στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά στις 20.30, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, η Γερμανική Opera Classica Europa και η Opera Constanza από τη Ρουμανία θα παρουσιάσουν το αγαπημένο έργο του Βέρντι. Λυρικοί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικοί φορείς από πολλές χώρες του κόσμου συνεργάζονται σε μια διεθνή συμπαραγωγή. Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, σολίστ, χορωδοί και μέλη της ορχήστρας θα ερμηνεύσουν τους ρόλους.

Προπώληση εισιτηρίων: Ticketplus.gr


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μουσικό αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Μουσικό αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Μάνδρας - Ειδυλλίας του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία των εργατικών κατοικιών της Μάνδρας, ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθούν στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Η Σ. Μπέλλου, μία από τις κορυφαίες και αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, σφράγισε με τη μοναδική φωνή της δεκάδες μουσικές δημιουργίες. Ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση πολλά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα κ.ά. Ανάμεσά τους και τα χιλιοτραγουδισμένα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Σαν απόκληρος γυρίζω». Ερμήνευσε όμως ανεπανάληπτα και κομμάτια του έντεχνου τραγουδιού, σε συνθέσεις των Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μούτση, Η. Ανδριόπουλου, Δ. Λάγιου κ.ά.

Η Σ. Μπέλλου δέθηκε με το λαό όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια της, αλλά και μέσα από τον κοινό βηματισμό που απέκτησε μαζί του, τους αγώνες που συμμετείχε. Με αγωνιστική συνεισφορά στα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, διακινούσε τον παράνομο «Ριζοσπάστη». Δεν δίστασε και δεν δείλιασε ακόμη και σε πολύ δύσκολες εποχές να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ