Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, που έχει ένα βασικό στόχο, πέρα από τα παραμύθια περί «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: Τον επανέλεγχο του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Βενεζουέλας και την ανάσχεση της δράσης στη χώρα μονοπωλίων της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών οι οποίες κέρδισαν εκεί θέσεις τα τελευταία 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.
Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά από σήμερα Πέμπτη περιοδεία σε τρεις χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, τη Χιλή, την Παραγουάη και το Περού, ενώ την Κυριακή θα βρίσκεται στην Κολομβία, η αντιδραστική κυβέρνηση της οποίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης κατά της γειτονικής Βενεζουέλας. Σε μια άκρως προβοκατόρικη κίνηση, ο Πομπέο θα επισκεφτεί τη μεθοριακή κολομβιανή πόλη της Κούκουτα.
Το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) προχώρησαν στον διορισμό του Γκουστάβο Τάρε (αντιπροσώπου του αχυράνθρωπού τους Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου) ως πρεσβευτή της χώρας στον ΟΑΚ. Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν 18 ψήφοι υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την ενέργεια ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ως προσπάθεια νομιμοποίησης του εσωτερικού πραξικοπήματος στη χώρα και του σχεδίου ανατροπής.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπέβαλε χτες σε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα να αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας και ζήτησε να απομακρυνθεί ο Μαδούρο, ως υπεύθυνος για την «ανθρωπιστική καταστροφή». Αμεση ήταν η αντίδραση του πρέσβη της Βενεζουέλας Σαμουέλ Μονκάδα, που κατήγγειλε την επιθετικότητα των ΗΠΑ με τις ασφυκτικές πιέσεις, όπως και των πρεσβευτών της Ρωσίας (Β. Νεμπέζνια), της Κίνας και άλλων χωρών, οι οποίοι επίσης κατήγγειλαν τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και στάθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει ο λεγόμενος Μηχανισμός του Μοντεβιδέο, τον οποίο στηρίζουν το Μεξικό και η Ουρουγουάη, για «διάλογο για ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης».
Ο Πενς είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, Χάμιλτον Μοουράο, στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και την άσκηση περαιτέρω πίεσης στο στρατό της χώρας, καθώς και στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να αποσύρουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο. Ο Μοουράο στο παρελθόν έχει διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας και του ζητήθηκε να αξιοποιήσει την όποια επιρροή του. Παράλληλα, ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφήνει ανοιχτή τη συμμετοχή της χώρας του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, εφόσον συμφωνήσει το βραζιλιάνικο Κοινοβούλιο. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Βενεζουέλα να γίνει νέα Κούβα ή Βόρεια Κορέα».
Την ίδια ώρα, στη Βενεζουέλα είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, με την τελευταία να αξιοποιεί και νέα διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος (συνέχεια των προηγούμενων επιθέσεων και σαμποτάζ), που συνέβη το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη στο Καράκας και σε μερικές ακόμα περιοχές.
Στο μεταξύ, στο Καράκας πραγματοποιείται σήμερα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) η περιφερειακή συνάντηση της Αμερικής και της Καραϊβικής υπό τη φιλοξενία της οργάνωσης COSI (Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη - μέλος του ΠΣΕ), όπου θα εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας. Συμμετέχουν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, και ο εκτελεστικός του γραμματέας, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, καθώς και εκπρόσωποι από τα αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά κινήματα της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, του Μεξικού, των Μπαρμπάντος, της Κούβας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Παναμά.
Παράλληλα, από τις 12 έως τις 14 Απρίλη, το ΠΣΕ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ - το Γενικό της Συμβούλιο συνεδριάζει στις 10 και 11 Απρίλη) συνδιοργανώνουν τη 2η Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή οργανώσεων και κινημάτων από 55 χώρες, όπου συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--
Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο 5ο Διεθνές Φόρουμ για την Αρκτική στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 300 ρωσικών και 46 ξένων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και με την παρουσία των αρχηγών των κρατών της περιοχής. Αντικείμενο του Φόρουμ είναι η καπιταλιστική «βιώσιμη ανάπτυξη» της περιοχής, που βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, και η εκμετάλλευση των πόρων της.
Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Αρκτική: Ενας ωκεανός ευκαιριών» και σε αυτήν τη θεματική ενότητα τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, και της Ισλανδίας, Γκούντνι Θ. Γιοχάνεσον, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, και της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ. Τα προηγούμενα χρόνια το διακυβερνητικό αυτό Φόρουμ ασχολήθηκε με θέματα όπως το περιβάλλον και οι μεταφορές.
«Σκοπεύουμε να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της "Αρκτικής Ρωσίας 2035" ήδη από φέτος» (δηλαδή κρατικά προγράμματα και επενδυτικά σχέδια εταιρειών υποδομών και αναπτυξιακά προγράμματα των αρκτικών περιοχών και πόλεων), είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η σημασία της Αρκτικής στην εθνική οικονομία σίγουρα θα αυξηθεί».
Η Σόλμπεργκ κάλεσε σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Αρκτικής, «για τη διασφάλιση της διασυνοριακής ειρήνης και σταθερότητας».
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Λεβέν είχε για πρώτη φορά διμερή συνάντηση με τον Πούτιν για «θέματα που είναι σημαντικά για τη Σουηδία», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Σουηδού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ, αναμενόταν να τεθούν ζητήματα όπως η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στη Βαλτική, η Ουκρανία και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία κ.λπ.
Επίσης ο Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, όπου αναμενόταν να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η Ουκρανία, το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς και οι φυλακισμένοι Ουκρανοί ναύτες, όπως ανέφερε ο Νιινίστο. Μετά από τη συνάντηση ο Φινλανδός Πρόεδρος δήλωσε πως «η Ρωσία καταλαβαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραμένουν όσο παραμένουν οι αιτίες», δηλαδή η ενσωμάτωση της Κριμαίας.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εντολή για την εκκένωση των σπιτιών περίπου 60.000 νοικοκυριών έδωσαν χτες οι αρχές της ιρανικής νοτιοδυτικής επαρχίας Χουζεστάν, που απειλείται από πλημμύρες μετά από νέες σφοδρές βροχοπτώσεις. Το Ιράν αντιμετωπίζει από τις 19 Μάρτη καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν τουλάχιστον 70 θανάτους και επέφεραν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και δίκτυα οδικών μεταφορών, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρώτη καταγραφή μαύρης τρύπας - γνωστής με την ονομασία «Μάτι του Σάουρον» - σε φωτογραφία παρουσίασαν χτες επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα βρίσκεται στον γαλαξία με την ονομασία M87, σε απόσταση 53 δισ. ετών φωτός από τον πλανήτη μας και έχει μάζα 6 δισ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλιου στο δικό μας πλανητικό σύστημα.
ΑΛΓΕΡΙ.-- Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος «διεφθαρμένων κυβερνητικών αξιωματούχων» ζήτησε χτες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αλγερινού στρατού, στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ, διαβεβαιώνοντας ότι θα υποστηρίξει μια «μεταβατική περίοδο» περίπου τριών μηνών ώστε να διεξαχθούν εκλογές. Αργότερα, εκπρόσωπος του νέου μεταβατικού Προέδρου, Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιούλη.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο 83χρονος Δαλάι Λάμα «είναι καλύτερα» και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο «σε μερικές μέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη του Θιβέτ, μετά από την εισαγωγή του πρώτου σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας λόγω θωρακικού άλγους.
ΧΑΡΤΟΥΜ.--
Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μέρες καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το στρατηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, δεν επιχειρήθηκε χτες η βίαιη απώθηση των χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση παραίτηση του (επί 30 χρόνια) Προέδρου Ομάρ Μπασίρ και τη διεξαγωγή εκλογών.
Η εξέλιξη φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει στις κόντρες που έχουν ξεσπάσει στην ηγεσία του στρατού εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της κυβέρνησης Μπασίρ, που αντιστέκεται στις μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αλλος πιθανός λόγος είναι οι πάνω από 20 άνθρωποι (ανάμεσά τους και στρατιώτες) που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των προχτεσινών συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν έξω από το στρατηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, ανάμεσα σε ένοπλους πράκτορες των δυνάμεων «εσωτερικής ασφάλειας», NISS, νεαρούς στρατιώτες και αξιωματικούς του στρατού που προσπάθησαν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές.
Η σημαντική συμμετοχή των γυναικών στις διαδηλώσεις δεν περνά πλέον απαρατήρητη ούτε από τα διεθνή πρακτορεία, που άρχισαν να ασχολούνται με νεαρή, δυναμική διαδηλώτρια η οποία πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις εφευρίσκοντας ευφάνταστα συνθήματα κατά του Προέδρου Μπασίρ και έγινε διάσημη, τις τελευταίες βδομάδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το «παρατσούκλι» Kαντάκα, που σημαίνει «Βασίλισσα των Νουβίων».
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ο Εβο Μοράλες έγινε προχτές ο πρώτος Πρόεδρος της Βολιβίας που έκανε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, φτάνοντας στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν είπε ότι «επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 500 εκατομμύρια δολάρια (σήμερα είναι στα 113 εκατ. δολάρια)». Υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν σχέδια οικονομικής συνεργασίας ειδικά στους τομείς της Ενέργειας (μίλησε για πιθανές τουρκικές επενδύσεις ειδικά στους τομείς της παραγωγής θερμικής και ηλιακής ενέργειας) και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε ότι το 2020 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μια κοινή οικονομική επιτροπή των δύο χωρών ενώ σύντομα ο ίδιος θα επισκεφτεί τη Βολιβία μαζί με αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών.
Από τη μεριά του, ο Μοράλες ευχαρίστησε για τη «συμβολή» της Τουρκικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας που εξήγησε ότι έφερε βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας. Μίλησε κι αυτός για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία (αγορές τουρκικών οπλικών συστημάτων), ξεχώρισε την αποδοχή που έχουν οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές στη χώρα του και καλωσόρισε την έναρξη απευθείας πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών ανάμεσα στις δύο χώρες.