ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και οι συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Ισραήλ, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το Ιράν, αποτυπώθηκαν για μία ακόμη φορά σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το ΣΑ κατήγγειλε τις τελευταίες ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα (που κατά πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ προκάλεσαν το θάνατο 21 ατόμων εκ των οποίων οι 12 φέρεται πως ήταν Ιρανοί στρατιωτικοί), τονίζοντας πως «επιδιώκουν την παράταση της κρίσης και του τρομοκρατικού πολέμου». Σημείωσε πως δεν θα ήταν δυνατές «δίχως τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, αναμάσησε τις αιτιάσεις για την «επιθετική» συμπεριφορά του Ιράν και κατηγόρησε Ιρανούς αξιωματούχους και ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής «Χαμάς» πως προσπαθούν να ανοίξουν «νέο αντι-ισραηλινό μέτωπο» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ισχυρίστηκε πως το Ιράν δαπανά για στρατιωτικές επιχειρήσεις και «τρομοκρατικά δίκτυα» σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λίβανο και παλαιστινιακά εδάφη περίπου 7 δισ. δολάρια το χρόνο. Ο ίδιος προσπέρασε τις καταγγελίες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Μ. Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, για την επιθετική δράση των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη, με χαρακτηριστική τη σημαντική αύξηση των εβραϊκών εποικισμών.
Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε το «αντι-ιρανικό τσίρκο» που προσπαθούν να στήσουν οι ΗΠΑ με τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης κατά της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής στις 13 και 14 Φλεβάρη στη Βαρσοβία.
Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δεν στάλθηκαν προσκλήσεις σε Ιράν και Ρωσία, ενώ ο Αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Τζόναθαν Κοέν, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν στη Βαρσοβία να προωθήσουν τάχα «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» και να αναπτύξουν μία «ισχυρότερη αρχιτεκτονική ασφαλείας» και όχι να δαιμονοποιήσουν το Ιράν. Παραδέχθηκε πάντως ότι θα επιχειρηθεί η λήψη «δράσης» κατά του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος.
Νωρίτερα, ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν φυλάκιο της «Χαμάς» κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας το θάνατο ενός 24χρονου Παλαιστίνιου και τον τραυματισμό άλλων δύο μελών της οργάνωσης. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την επίθεση αναφέροντας ότι ένας από τους στρατιώτες τους τραυματίστηκε ελαφρά από παλαιστινιακά πυρά κοντά σε μεθοριακό φράκτη.
Τέλος, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος «Arrow-3» που ανέπτυξαν το αμερικανικό μονοπώλιο «Bοeing» και η ισραηλινή εταιρεία «Israel Aerospace Industries».
Copyright 2019 The Associated |
Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα «Παγκοσμιοποίηση 4.0: Διαμορφώνοντας μια παγκόσμια αρχιτεκτονική στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης είναι η απουσία των ηγετών ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, που έμειναν στις χώρες τους λόγω εσωτερικών εξελίξεων, όπως το πάγωμα των πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου, η επιβράδυνση στη σινική οικονομία, το Brexit, διαμαρτυρίες εργαζομένων στις γαλλικές πόλεις και άλλα.
Ταυτόχρονα, έγινε η πρώτη διεθνής εμφάνιση του αντιδραστικού Προέδρου της Βραζιλίας, Ζάιρ Μπολσονάρο, που επιχείρησε να παρουσιάσει τη Βραζιλία ως «φιλικό» τόπο επενδύσεων μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης υποδομών, εκμετάλλευσης της περιοχής του Αμαζονίου και την επέκταση της παραγωγής βιοκαυσίμων.
Στην Ελβετία τις επόμενες μέρες αναμένονται ανάμεσα σε άλλους η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι κίνδυνοι μιας νέας συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης διαφαίνονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και τους χαμηλούς ρυθμούς σε άλλες σημαντικές οικονομίες.
Την πρώτη μέρα του Φόρουμ συζητήθηκε ανάμεσα σε άλλα η αύξηση του παγκόσμιου χρέους, κρατικού και ιδιωτικού, που έφτασε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παγκόσμια αίσθηση αλλά και υποκριτικές αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ προκάλεσε, τέλος, η νέα έκθεση της βρετανικής οργάνωσης OXFAM σύμφωνα με την οποία 26 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους το 2018 κατά τουλάχιστον 12% και είχαν περιουσίες που αναλογούν στα εισοδήματα 3,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (του μισού πληθυσμού της Γης).
Για έκτη συνεχόμενη μέρα δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στο Λος Αντζελες συνέχισαν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, απαιτώντας τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, τις προσλήψεις απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς τους. Η αλληλεγγύη που δέχθηκαν από γονείς (φωτ.), μαθητές και άλλους κλάδους εργαζομένων φάνηκε αργότερα χτες βράδυ να πολλαπλασιάζει την πίεση στις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές της πόλης και να τις αναγκάζει σε συμφωνία που να ικανοποιεί τα σημαντικότερα αιτήματα των απεργών.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Παραιτείται από τα καθήκοντά του στις 15 Φλεβάρη για «προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους» ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, που είχε αναλάβει «ειδικές αποστολές» στα Δυτικά Βαλκάνια και δη στα παζάρια των επικείμενων διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, τις ανταγωνιστικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία κ.λπ.
Ο Μίτσελ, ο οποίος είναι συνιδρυτής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) που επικεντρώνεται σε θέματα πολιτικής τα οποία αφορούν την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι διεκπεραίωσε την αποστολή που είχε αναλάβει, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της «στρατηγικής των ΗΠΑ για την Ευρώπη» και τη μετάβαση ηγεσίας στην κορυφή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Τίλερσον στον Πομπέο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ επαινώντας τις ηγετικές ικανότητες και το όραμα του υπουργού Μ. Πομπέο.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Πάνω από 150 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών από διάφορους κλάδους συμμετείχαν στη σύναξη που οργάνωσε η προεδρία της Γαλλίας προχτές, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τον τίτλο «Επιλέξτε τη Γαλλία» («Choose France»).
Διαφημίζοντας το φιλόδοξο αντεργατικό μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του και υποσχόμενος νέες αναδιαρθρώσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε μεγαλοστελέχη ομίλων που έχουν ήδη ή σχεδιάζουν να διευρύνουν την επιχειρηματική τους δράση στη Γαλλία ή να την αξιοποιήσουν ως έδρα για ανοίγματα σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.
Σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, στη σύναξη του Μακρόν συμμετείχαν οι επικεφαλής των: «Microsoft» (κυριαρχούν αμερικανικά κεφάλαια, δραστηριοποιείται στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής), «Uber» (επίσης κυριαρχούν αμερικανικά κεφάλαια με δράση στον τομέα των Μεταφορών και όχι μόνο), «ArcelorMittal» (ινδικά, Μέταλλο - Κατασκευές), «JP Morgan» (αμερικανικά, χρηματοπιστωτικό), «General Electric» (αμερικανική, οικιακός εξοπλισμός), αλλά και «Procter & Gamble», «Snapchat» κ.τ.λ. Οπως και φυσικά οι πρόεδροι των γαλλικών «BNP Paribas» και «Airbus» (στην τελευταία συμμετέχουν και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια).
Τα οικονομικά ΜΜΕ ξεχώριζαν επίσης τις παρουσίες στελεχών ξένων εταιρειών με δραστηριότητα στη Γαλλία.