ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα

Το γεωτρύπανο που θα επιχειρήσει στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της κοινοπραξίας (της αμερικανικής) «ExxonMobil» - (αραβικών συμφερόντων) «Qatar Petroleum» αναμένεται να «πιάσει δουλειά» μέχρι τα τέλη της βδομάδας, ενώ το ίδιο διάστημα φτάνει στη Λευκωσία για επαφές και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον, που πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή μας.

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού του στη Νοτιοανατολική (Ν/Α) Μεσόγειο, η οποία είναι φανερό ότι αποκτά κρίσιμο ρόλο στην αναμέτρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνολικότερα με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα απ' όλα τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εντείνουν σχεδιασμένα τις προετοιμασίες για την ένταξή τους σε τριμερή σχήματα συνεργασίας που ήδη λειτουργούν στην περιοχή, όπως Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου ανακοινώθηκε η υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Προθέσεων στην Ασφάλεια, και αφορά και τον «στρατηγικό διάλογο» που θα έχουν στις 13 Δεκέμβρη ΗΠΑ και Ελλάδα.

Μετά το Ισραήλ και πριν την Κύπρο, ο Φάνον θα βρεθεί και στην Αίγυπτο, με φόντο τις μεγάλες μπίζνες που «κλείνουν» στην περιοχή πολλά αμερικανικά μονοπώλια. Εκτός από την «ExxonMobil» (που εκτός από την κυπριακή ΑΟΖ «διεισδύει» καλομελετημένα και στην ελληνική), τον περασμένο Σεπτέμβρη, η αμερικανική «Noble Energy» μαζί με την ισραηλινή «Delek Drilling» και την αιγυπτιακή «East Gas» υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην Αίγυπτο. Μια βδομάδα πριν, είχε υπογραφεί και συμφωνία Λευκωσίας - Καΐρου, για τη μεταφορά κυπριακού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, από την οποία επίσης επωφελείται η «Noble Energy», καθώς διαχειρίζεται το «Αφροδίτη» μαζί με την ολλανδο-βρετανική «Shell» και τη «Delek».

Η Τουρκία

Τις εξελίξεις (και) στα Ενεργειακά της Ν/Α Μεσογείου παρακολουθεί στενά η Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναγνώρισε ότι «συμφέροντα συγκρούονται» στην περιοχή. «Οι Αμερικανοί με την "ExxonMobil" κάνουν κοινές εργασίες με τους Ελληνοκυπρίους. Και οι Αμερικανοί έχουν έναν αέρα που λέει "εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε". Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι' αυτήν τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανό μας θα δουλέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται, άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε "μην μας αναγκάζετε"».

Πάντως, ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα είναι ότι το πρακτορείο «Αναντολού» επέλεξε να σημειώσει ότι «το τεμάχιο 10 δεν συναντιέται με την ΑΟΖ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», αλλά και ότι «η Αγκυρα είναι εναντίον των μονομερών εργασιών από τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"».

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, επέκρινε την κυβέρνηση Αναστασιάδη επειδή δεν υποστηρίζει τη μεταφορά αερίου (προς Ευρώπη και αλλού) μέσω της Τουρκίας και επειδή σύμφωνα με τη Λευκωσία «στις ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν θέση ούτε οι Τουρκοκύπριοι ούτε η Τουρκία».

Το Κυπριακό

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ακιντζί τόνισε ότι «δεν είμαστε κλειστοί» στο θέμα της μείωσης των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και αύξησης των αρμοδιοτήτων στις δύο συνιστώσες πολιτείες, αλλά «πρέπει να τεθεί απτά το θέμα αυτό και μπορεί να αξιολογηθεί με καλή θέληση, σε μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους».

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς προκαθορισμό κοινού οράματος δεν είναι εφικτή και ότι τα Κατεχόμενα δεν θα μείνουν αδρανή στην περίπτωση που αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας), ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι «όλοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι (ο Κύπριος Πρόεδρος) στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τους σωστούς όρους».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αγριες κόντρες ιμπεριαλιστών για τον ενεργειακό πλούτο

ΡΩΜΗ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Οι έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του σημαντικού ορυκτού πλούτου της Λιβύης και τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων που θα «σταθεροποιήσουν» την κατάσταση, ώστε να διευκολύνουν τις μπίζνες των μονοπωλίων και το πλιάτσικο στον πλούτο του λιβυκού λαού, έγιναν ξανά αισθητοί κατά την ολοκλήρωση της διήμερης διάσκεψης για τη Λιβύη, χτες το μεσημέρι στο Παλέρμο της Σικελίας, που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Ηγέτες από διάφορες χώρες, και την Ελλάδα, που συμμετείχαν ή στήριξαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση η οποία διέλυσε τη Λιβύη 7 χρόνια πριν, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Μ. Καντάφι όταν αυτή έκανε ενεργειακές συμφωνίες και με Ρωσία - Κίνα, εμφανίζονται τώρα ως «ειρηνοποιοί», που δήθεν νοιάζονται για το λαό και τη «σταθερότητα» της περιοχής.

Η επιλογή της κυβέρνησης Κόντε να διοργανώσει τη διάσκεψη αντανακλά τις προσπάθειες της ιταλικής αστικής τάξης να μη μείνει πίσω στην μοιρασιά του πλούτου που ξανανοίγει στην περιοχή, με τα ιταλικά και τα γαλλικά κυρίως μονοπώλια να κονταροχτυπιούνται. Πάντως, η στάση της ιταλικής κυβέρνησης να αποκλείσει τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι από τη χτεσινή πρωινή σύνοδο των «πρωταγωνιστών της Μεσογείου» για το «μέλλον» της Λιβύης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου αξιωματούχου, που αποχώρησε εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση». «Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία, δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο Οκτάι αναφερόμενος στον αποκλεισμό του από τη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ, ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, οι Πρόεδροι Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο Τζ. Κόντε, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κ.ά. Πληροφορίες της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» ανέφεραν πως από τη σύνοδο αποκλείστηκε και αξιωματούχος από το Κατάρ.

Η αποχώρηση του Τούρκου αξιωματούχου φέρεται πως συνδέεται με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολούσι Ακάρ, όπου σε συνάντηση με «στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης» εμφάνισε δύο χάρτες για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και έκανε λόγο για «κλοπή της λιβυκής ΑΟΖ από την Ελλάδα».

Από το Παλέρμο αποχώρησε νωρίτερα και ο Χ. Χάφταρ, που ξεκαθάρισε πως πήγε κυρίως για να συναντήσει Ευρωπαίους αξιωματούχους, επικαλούμενος τη σοβαρή εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα του και τις ροές μεταναστών «που κατακλύζουν τα σύνορα από παντού».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κόντε με το κλείσιμο της διάσκεψης, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία και η «διεθνής κοινότητα» υποστηρίζουν τη δημιουργία τακτικού στρατού στη Λιβύη, «στο πλαίσιο σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα». Πρόσθεσε ότι η Ρώμη θα κάνει «το μερίδιο που της αναλογεί» με την παροχή τεχνικής εκπαίδευσης στον τακτικό λιβυκό στρατό, ισχυριζόμενος ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου επιδιώχθηκε μία «συνολική προσέγγιση στη Λιβύη και όχι να επιβληθούν έξωθεν λύσεις».

Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ο Γκ. Σαλαμέ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη μέχρι τον Ιούνη του 2019, μετά την πρόσφατη απόφαση για την αναβολή τους.

Στη διάσκεψη του Παλέρμο συμμετείχαν συνολικά περίπου δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, και αξιωματούχοι από περίπου 30 χώρες, ενώ η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Παλέρμο αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, στην οποία καλούσε και το ΚΚ Ιταλίας, ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Λιβύη και όχι μόνο, και στις αμερικανικές βάσεις - ορμητήρια στην περιοχή.

Το ΚΚ Ιταλίας πραγματοποίησε επίσης εκδήλωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύνοδο την Κυριακή, όπου παρέμβαση εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε ο Πέτρος Κηπουρόπουλος.

Συνάντηση Τσίπρα - Κόντε

Την πρώτη διμερή συνάντησή τους είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Παλέρμο της Σικελίας, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζ. Κόντε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η Ενέργεια και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, «East Med» και «Turkish/South Stream». Η κοινοπραξία «IGI Poseidon» (ΥΦΑ Ποσειδών) άρχισε πρόσφατα νέα φάση μελετών για τον αγωγό «East Med». Επίσης συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο, και αντάλλαξαν απόψεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε επίσης εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Σίσι - που ήταν στο Παλέρμο για συναντήσεις αλλά δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη - ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και για την ενεργή ανάμειξη τρίτων χωρών στη χώρα. Επιπλέον, συζήτησαν το ρόλο της Ελλάδας και της ΕΕ κατά την επόμενη περίοδο σε σχέση με τη Λιβύη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, ενόψει της επίσκεψής του, αρχές Δεκέμβρη, στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ