ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Τροπολογία που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (άρθρο 21 του ν. 2859/2000 Κώδικας ΦΠΑ) κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31/12/2018 και με πρόφαση το Προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών».

Υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ «διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας ορίζεται συγκεκριμένα: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» στα νησιά

Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά συμπεριλαμβανόταν στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ - ΚΙΝΑΛ) και Ποτάμι. Ο συντελεστής αυτός ήταν κατάκτηση των εργαζομένων στα νησιά και εφαρμόστηκε ως μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Η κατάργησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σηματοδοτεί την εκτίναξη της ακρίβειας για τα λαϊκά στρώματα, όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας: «Σήμερα στα νησιά όπου έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής η ακρίβεια έχει φουντώσει ακόμα πιο πολύ συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η ακρίβεια πυροδοτήθηκε πάνω από 15 - 20%. Αν θέλει κανείς να κάνει συγκρίσεις μπορεί να δει την τιμή π.χ. στη βενζίνη στη Σάμο, όπου η τιμή λίτρου είναι 1,80 ευρώ, και ακριβώς δίπλα στην Ικαρία 1,98 ευρώ. Δηλαδή αγγίζει τα 2 ευρώ περίπου. Τα ίδια και στο πετρέλαιο θέρμανσης: 1,20 στη Σάμο και 1,37 στην Ικαρία». Το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι χωρίς αντίκρισμα.

«Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει ο μειωμένος συντελεστής, και θα το συνεχίσει και σήμερα, μέσα και έξω από τη Βουλή», επεσήμανε η Δ. Μανωλάκου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη Βουλή οι ΠΝΠ για μειωμένο ΦΠΑ και πυρόπληκτους

Στη βουλή κατατέθηκαν 4 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ψηφιστούν αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια. Πρόκειται για την παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές, τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για τους πληγέντες από πυρκαγιές της Δ. Αττικής, τα έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές αυτές και την απόφαση για τις πράξεις κατεδάφισης που ακολούθησαν ως μέτρο πυροπροστασίας.

Χτες έγινε συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εκεί η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ο λόγος είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, τα αποτελέσματά τους έχουν γίνει χειροπιαστά και «γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά τα μειονεκτήματα και την ανεπάρκειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο ειδικά, όσον αφορά την πρώτη ΠΝΠ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η λογική του οικονομικού αντισταθμίσματος για την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η ακρίβεια εκτινάχτηκε στα νησιά που καταργήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά, τονίζοντας ότι «δεν συνδέεται με το Προσφυγικό αλλά με τις δυσκολίες της ζωής των νησιωτών», ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο».

Οσον αφορά τις άλλες τρεις ΠΝΠ που αφορούν τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Δ. Αττική και συγκεκριμένα στο Μάτι, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία ουσιαστική ανακούφιση. Ενδεικτικά, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για επισκευή ή ανακατασκευή σπιτιών, 4 μήνες μετά, η διαδικασία για την καταβολή των ψίχουλων των 5.000 και 8.000 ευρώ για τους μικρούς επαγγελματίες επισήμανε ότι βρίσκεται ακόμα στη φάση των αιτήσεων, την ώρα που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες τις οποίες είχε θέσει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι αιτήσεις που κατατίθενται τώρα να μην παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες ως εκπρόθεσμες. Η Δ. Μανωλάκου ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για την παράταση των προθεσμιών.

Ζήτησε μέτρα μπροστά στον χειμώνα για τους πληγέντες που μένουν στις κατασκηνώσεις, ενώ για την επιδότηση ενοικίου σημείωσε ότι πρόκειται για ψίχουλο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν προϋποθέσεις που επιβάλλουν αποκλεισμούς. Επεσήμανε ακόμα ότι οι δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι κοροϊδία, αφού για παράδειγμα για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε απαλλαγή για το έτος εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου, με παράδειγμα τον αμίαντο που βρίσκεται διάσπαρτος σε όλη την περιοχή κ.ο.κ.

Ειδικά για τις κατεδαφίσεις σημείωσε ότι «ουσιαστικά αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποφάσεις που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς και δεν είχαν εφαρμοστεί», ενώ για αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνεται καν λόγος.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ακόμη πως ακόμα και να εφαρμόζονταν τα παραπάνω, δεν θα είχε λυθεί το πρόβλημα: «Το ζήτημα, τόνισε, είναι ο σχεδιασμός από την αρχή, που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ασφαλούς και σύγχρονης λαϊκής κατοικίας. Ο εφησυχασμός του λαού και η απόκρυψη των ανεπαρκειών της πολιτικής προστασίας πριν από τις καταστροφές αποτελούν για το αστικό κράτος εξίσου μόνιμο χαρακτηριστικό με την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό για τις πραγματικές αιτίες, μετά από αυτές. Δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις θα χουμε όσο οι προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και τα κριτήρια δράσης ενός κράτους και μιας οικονομίας είναι η επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και όχι οι ανάγκες του ανθρώπου».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Διεκδικεί την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Για δεύτερη μέρα η δημοτική αρχή Ικαρίας, μαζί με φορείς του νησιού, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στο υπουργείο Οικονομικών και συνολικά στην κυβέρνηση, ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εξαιτίας της οποίας οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες γονατίζουν από την ακρίβεια. Δημοτική αρχή και φορείς καλούν όλες τις παροικιακές οργανώσεις των Ικαριωτών να συγκεντρωθούν σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. μπροστά στο υπουργείο (Νίκης 7 - πλατεία Συντάγματος).

Από νωρίς το πρωί χτες ο δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπροσωπείες σωματείων του νησιού, όπως του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Εργαζομένων στον Τουρισμό, της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων κ.ά., συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου και ξεδίπλωσαν πανό που ανέγραφε: «Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στην Ικαρία και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση». Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και τελικά αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Σπ. Παπακωνσταντίνου.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή, ο εκπρόσωπος του υπουργού δεν έδωσε καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, όπως αυτά τέθηκαν με αναλυτικό τρόπο, τόσο από τον δήμαρχο του νησιού στη διάρκεια της συνάντησης όσο και με ανακοινώσεις και επιστολές τις προηγούμενες μέρες. Αντίθετα, ο Σπ. Παπακωνσταντίνου αποφάνθηκε ότι το πρόβλημα λύνεται με την εφαρμογή του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου», μέτρο το οποίο, όπως υποστήριξε, «δεν αντισταθμίζει απλά την επιβάρυνση των νησιωτών από την αύξηση του ΦΠΑ» αλλά είναι και «δικαιότερο ως μέτρο, γιατί το καρπώνονται μόνο οι νησιώτες και όχι οι επισκέπτες των νησιών»...

Η δημοτική αρχή τονίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να βρεθεί στο δίλημμα να διαλέξει φαγητό ή θέρμανση» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ