Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αγριες κόντρες ιμπεριαλιστών για τον ενεργειακό πλούτο

ΡΩΜΗ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Οι έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του σημαντικού ορυκτού πλούτου της Λιβύης και τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων που θα «σταθεροποιήσουν» την κατάσταση, ώστε να διευκολύνουν τις μπίζνες των μονοπωλίων και το πλιάτσικο στον πλούτο του λιβυκού λαού, έγιναν ξανά αισθητοί κατά την ολοκλήρωση της διήμερης διάσκεψης για τη Λιβύη, χτες το μεσημέρι στο Παλέρμο της Σικελίας, που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Ηγέτες από διάφορες χώρες, και την Ελλάδα, που συμμετείχαν ή στήριξαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση η οποία διέλυσε τη Λιβύη 7 χρόνια πριν, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Μ. Καντάφι όταν αυτή έκανε ενεργειακές συμφωνίες και με Ρωσία - Κίνα, εμφανίζονται τώρα ως «ειρηνοποιοί», που δήθεν νοιάζονται για το λαό και τη «σταθερότητα» της περιοχής.

Η επιλογή της κυβέρνησης Κόντε να διοργανώσει τη διάσκεψη αντανακλά τις προσπάθειες της ιταλικής αστικής τάξης να μη μείνει πίσω στην μοιρασιά του πλούτου που ξανανοίγει στην περιοχή, με τα ιταλικά και τα γαλλικά κυρίως μονοπώλια να κονταροχτυπιούνται. Πάντως, η στάση της ιταλικής κυβέρνησης να αποκλείσει τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι από τη χτεσινή πρωινή σύνοδο των «πρωταγωνιστών της Μεσογείου» για το «μέλλον» της Λιβύης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου αξιωματούχου, που αποχώρησε εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση». «Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία, δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο Οκτάι αναφερόμενος στον αποκλεισμό του από τη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ, ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, οι Πρόεδροι Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο Τζ. Κόντε, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κ.ά. Πληροφορίες της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» ανέφεραν πως από τη σύνοδο αποκλείστηκε και αξιωματούχος από το Κατάρ.

Η αποχώρηση του Τούρκου αξιωματούχου φέρεται πως συνδέεται με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολούσι Ακάρ, όπου σε συνάντηση με «στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης» εμφάνισε δύο χάρτες για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και έκανε λόγο για «κλοπή της λιβυκής ΑΟΖ από την Ελλάδα».

Από το Παλέρμο αποχώρησε νωρίτερα και ο Χ. Χάφταρ, που ξεκαθάρισε πως πήγε κυρίως για να συναντήσει Ευρωπαίους αξιωματούχους, επικαλούμενος τη σοβαρή εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα του και τις ροές μεταναστών «που κατακλύζουν τα σύνορα από παντού».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κόντε με το κλείσιμο της διάσκεψης, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία και η «διεθνής κοινότητα» υποστηρίζουν τη δημιουργία τακτικού στρατού στη Λιβύη, «στο πλαίσιο σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα». Πρόσθεσε ότι η Ρώμη θα κάνει «το μερίδιο που της αναλογεί» με την παροχή τεχνικής εκπαίδευσης στον τακτικό λιβυκό στρατό, ισχυριζόμενος ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου επιδιώχθηκε μία «συνολική προσέγγιση στη Λιβύη και όχι να επιβληθούν έξωθεν λύσεις».

Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ο Γκ. Σαλαμέ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη μέχρι τον Ιούνη του 2019, μετά την πρόσφατη απόφαση για την αναβολή τους.

Στη διάσκεψη του Παλέρμο συμμετείχαν συνολικά περίπου δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, και αξιωματούχοι από περίπου 30 χώρες, ενώ η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Παλέρμο αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, στην οποία καλούσε και το ΚΚ Ιταλίας, ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Λιβύη και όχι μόνο, και στις αμερικανικές βάσεις - ορμητήρια στην περιοχή.

Το ΚΚ Ιταλίας πραγματοποίησε επίσης εκδήλωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύνοδο την Κυριακή, όπου παρέμβαση εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε ο Πέτρος Κηπουρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ