Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα

Το γεωτρύπανο που θα επιχειρήσει στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της κοινοπραξίας (της αμερικανικής) «ExxonMobil» - (αραβικών συμφερόντων) «Qatar Petroleum» αναμένεται να «πιάσει δουλειά» μέχρι τα τέλη της βδομάδας, ενώ το ίδιο διάστημα φτάνει στη Λευκωσία για επαφές και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον, που πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή μας.

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού του στη Νοτιοανατολική (Ν/Α) Μεσόγειο, η οποία είναι φανερό ότι αποκτά κρίσιμο ρόλο στην αναμέτρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνολικότερα με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα απ' όλα τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εντείνουν σχεδιασμένα τις προετοιμασίες για την ένταξή τους σε τριμερή σχήματα συνεργασίας που ήδη λειτουργούν στην περιοχή, όπως Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου ανακοινώθηκε η υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Προθέσεων στην Ασφάλεια, και αφορά και τον «στρατηγικό διάλογο» που θα έχουν στις 13 Δεκέμβρη ΗΠΑ και Ελλάδα.

Μετά το Ισραήλ και πριν την Κύπρο, ο Φάνον θα βρεθεί και στην Αίγυπτο, με φόντο τις μεγάλες μπίζνες που «κλείνουν» στην περιοχή πολλά αμερικανικά μονοπώλια. Εκτός από την «ExxonMobil» (που εκτός από την κυπριακή ΑΟΖ «διεισδύει» καλομελετημένα και στην ελληνική), τον περασμένο Σεπτέμβρη, η αμερικανική «Noble Energy» μαζί με την ισραηλινή «Delek Drilling» και την αιγυπτιακή «East Gas» υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην Αίγυπτο. Μια βδομάδα πριν, είχε υπογραφεί και συμφωνία Λευκωσίας - Καΐρου, για τη μεταφορά κυπριακού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, από την οποία επίσης επωφελείται η «Noble Energy», καθώς διαχειρίζεται το «Αφροδίτη» μαζί με την ολλανδο-βρετανική «Shell» και τη «Delek».

Η Τουρκία

Τις εξελίξεις (και) στα Ενεργειακά της Ν/Α Μεσογείου παρακολουθεί στενά η Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναγνώρισε ότι «συμφέροντα συγκρούονται» στην περιοχή. «Οι Αμερικανοί με την "ExxonMobil" κάνουν κοινές εργασίες με τους Ελληνοκυπρίους. Και οι Αμερικανοί έχουν έναν αέρα που λέει "εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε". Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι' αυτήν τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανό μας θα δουλέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται, άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε "μην μας αναγκάζετε"».

Πάντως, ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα είναι ότι το πρακτορείο «Αναντολού» επέλεξε να σημειώσει ότι «το τεμάχιο 10 δεν συναντιέται με την ΑΟΖ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», αλλά και ότι «η Αγκυρα είναι εναντίον των μονομερών εργασιών από τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"».

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, επέκρινε την κυβέρνηση Αναστασιάδη επειδή δεν υποστηρίζει τη μεταφορά αερίου (προς Ευρώπη και αλλού) μέσω της Τουρκίας και επειδή σύμφωνα με τη Λευκωσία «στις ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν θέση ούτε οι Τουρκοκύπριοι ούτε η Τουρκία».

Το Κυπριακό

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ακιντζί τόνισε ότι «δεν είμαστε κλειστοί» στο θέμα της μείωσης των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και αύξησης των αρμοδιοτήτων στις δύο συνιστώσες πολιτείες, αλλά «πρέπει να τεθεί απτά το θέμα αυτό και μπορεί να αξιολογηθεί με καλή θέληση, σε μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους».

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς προκαθορισμό κοινού οράματος δεν είναι εφικτή και ότι τα Κατεχόμενα δεν θα μείνουν αδρανή στην περίπτωση που αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας), ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι «όλοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι (ο Κύπριος Πρόεδρος) στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τους σωστούς όρους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ