ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΣΗ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Δεκάδες νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό λαϊκής αγοράς

ΣΑΝΑΑ.--

Ασταμάτητες είναι οι σφαγές του λαού της Υεμένης από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Μόνο χτες, τουλάχιστον 40 άμαχοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, σκοτώθηκαν σε λαϊκή αγορά στην πόλη Τάιζ της δυτικής Υεμένης, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της. Αξιωματούχος του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι, που υποστηρίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σ. Αραβίας στη χώρα του, δήλωσε πως ο βομβαρδισμός έγινε... «κατά λάθος». Γεγονός είναι πάντως ότι από τέτοιους «κατά λάθος» βομβαρδισμούς σε σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτωθεί μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια πάνω από 10.000 άμαχοι...

Το Σαββατοκύριακο, προηγήθηκαν σφοδρότατοι βομβαρδισμοί και στη δυτική στρατηγική επαρχία Χοντάιντα, της οποίας το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται η κύρια πύλη για την εισαγωγή πολλών αγαθών στην Υεμένη. Κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς βρήκαν το θάνατο πάνω από 60 άτομα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς Σιίτες ενόπλους Χούτι.

Αντιδράσεις σε Ιράν και Γαλλία

Τα συνεχή λουτρά αίματος σε βάρος του λαού της Υεμένης προκάλεσαν χτες την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασεμί. «Είναι κρίμα και δημιουργεί κατάπληξη ότι οι υστερικές επιθέσεις που γίνονται με αμερικανικά θανατηφόρα όπλα δεν προκαλούν αντιδράσεις από τους λεγόμενους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Κασεμί κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αξιοποιώντας τον όλεθρο που προκαλεί από το Μάρτη του 2015 η επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη για να προωθήσει τα γαλλικά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στις 22 Δεκέμβρη, ζητώντας «πλήρη άρση του αποκλεισμού» της πολύπαθης χώρας. Εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε την επικοινωνία του Μακρόν με τον Σαουδάραβα μονάρχη χτες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιπαράθεση με Βραζιλία και Καναδά

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο, και τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Καναδά. Η πρώτη ανακήρυξε την Κυριακή «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρέσβη της Βραζιλίας στη Βενεζουέλα, Ρούι Περέιρα, «μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα, την οποία παραβιάζει η πραξικοπηματική κυβέρνηση (σ.σ. της Βραζιλίας)», και αντίστοιχα η κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε το ίδιο για τον εμπορικό επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας Χεράρδο Αντόνιο Ντελγκάδο Μαλντονάδο.

Η συνταγματική τάξη έχει σχέση με την καθαίρεση της σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, του Κόμματος Εργατών, η οποία ανατράπηκε συνταγματικά το Μάη του 2016, στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων, από τους έως τότε συμμάχους της, με πρώτο τον σημερινό νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Μισέλ Τέμερ, που τότε ήταν αντιπρόεδρος. Το ότι το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με την κόντρα Βενεζουέλας - Βραζιλίας έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου μετά τις λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού επιχειρείται μια στροφή σε πιο καθαρά νεοφιλελεύθερες λύσεις, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η διπλωματική αντιπαράθεση με τον Καναδά. Ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας του Καναδά στη Βενεζουέλα, Κράιμπ Κόβαλικ, ανακηρύχτηκε επίσης «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για «τη μόνιμη, επίμονη, χυδαία και αγενή παρέμβασή του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, και παρά τις επιπλήξεις εδώ και χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας». Ως ανάλογο αντίμετρο, ανεπιθύμητος κρίθηκε και ο εμπορικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον Καναδά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανήμερα τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση Μαδούρο, σε ένδειξη καλής θέλησης, μετέτρεψε την ποινή 80 μελών της αντιπολίτευσης, που είχαν καταδικαστεί για βιαιοπραγίες έως συμμετοχή σε απόπειρες ανθρωποκτονιών από το 2014, σε «εναλλακτικές ποινές με προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

ΠΕΡΟΥ
Αντιδράσεις για την αμνήστευση Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.--

Εντονες λαϊκές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Περού η απόφαση του νεοφιλελεύθερου Προέδρου της χώρας, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (πολωνογερμανοεβραϊκής καταγωγής και πρώην οικονομολόγος στο ΔΝΤ), να δώσει το βράδυ της Κυριακής χάρη στον πρώην Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά με 25 χρόνια φυλακή από το 2007. Η απόφαση δικαιολογήθηκε ως «ανθρωπιστική», λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και γι' αυτόν το λόγο μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο. Ο Φουτζιμόρι, ιαπωνικής καταγωγής, 79 ετών σήμερα (όσο και ο Κουτσίνσκι), από το κρεβάτι του νοσοκομείου έκανε δήλωση ευχαριστώντας τον νυν Πρόεδρο και ζητώντας «από τα βάθη της καρδιάς του συγγνώμη από όσους έβλαψε στην διάρκεια της προεδρίας του», κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές.

Αυτό που αναφέρουν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές στο Περού είναι ότι η κίνηση αμνήστευσης του Φουτζιμόρι είναι αποτέλεσμα συμφωνίας του κυβερνώντος αντιδραστικού κόμματος με τους αστούς πολιτικούς και παιδιά του πρώην Προέδρου, Κέικο και Κέντζι. Η μεν πρώτη είναι η επικεφαλής του λαϊκίστικου κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», που ελέγχει το Κογκρέσο, ενώ ο δεύτερος φέρεται πιο κοντά στην κυβέρνηση Κουτσίνσκι, και μάλιστα πρόσφατα καταψήφισε παραπομπή στη δικαιοσύνη του νυν Προέδρου για σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Φουτζιμόρι κυβέρνησε με βάρβαρη καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα, με το πρόσχημα της ένοπλης μαοϊκής οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» τη δεκαετία του 1990. Πάντως, μετά την ανακοίνωση της αμνήστευσης Φουτζιμόρι, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «El Comercio», δύο στελέχη του κόμματος του Κουτσίνσκι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Περιστατικό με ένοπλο που μπήκε σε εργοστάσιο και άνοιξε πυρ σημειώθηκε χτες στη Μόσχα. Αποτέλεσμα ήταν ένας νεκρός φύλακας και άλλοι δύο τραυματίες. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πρόκειται για πρώην συνιδιοκτήτη στο εργοστάσιο γλυκών «Μένσεβικ» στη νοτιοανατολική Μόσχα και το περιστατικό αποδίδεται σε διαφωνία μεταξύ δύο επιχειρηματιών, σε μια εταιρεία που οδεύει προς πτώχευση. Αρχικά αναφερόταν ότι υπήρχαν και όμηροι, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο χώρο αναζητώντας τον δράστη, ώστε να διαπραγματευτούν με αυτόν την παράδοσή του. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο δράστης διέφυγε από το εργοστάσιο, αφήνοντας όμως το αυτόματο όπλο με το οποίο σκότωσε τον φύλακα και αναζητούνταν στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση της συνδρομής της Ουάσιγκτον στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ τη διετία 2018 - '19 κατά 285.000.000 δολάρια, λέγοντας ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα από την καταπολέμηση «της αναποτελεσματικότητας της σπατάλης».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενα αυτοκίνητο φορτωμένο με δοχεία πετρελαίου και γκαζάκια υγραερίου έπεσε στις γυάλινες πόρτες των γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) την Κυριακή το βράδυ. Ο 58χρονος οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά και η αστυνομία κάνει λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας. Τυχόν πολιτικά κίνητρα δεν έχουν διευκρινιστεί.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος του ουγκαντέζικου στρατού ανακοίνωσε χτες πως αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουγκάντα βομβάρδισαν και σκότωσαν πάνω από 100 ένοπλους που δρούσαν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και οι οποίοι φέρεται πως είχαν συμμετάσχει σε επίθεση που έγινε στις αρχές Δεκέμβρη σε βάρος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα το θάνατο 15 κυανόκρανων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε προχτές στον αγωγό WAHA που καταλήγει στο λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης, με αποτέλεσμα τη μείωση της λιβυκής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 260.000 βαρέλια. Τον αγωγό διαχειρίζονται οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες «Conoco Oil», «Marathon Oil», «Hess Corp». Ως εκ τούτου, η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή στη Λιβύη περιορίζεται σε 950.000 βαρέλια πετρελαίου από 1.600.000 βαρέλια, που ήταν πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση δυτικών χωρών το 2011.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Διεξήχθη την Τρίτη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία, μετά από αναβολή αρκετών βδομάδων, ανάμεσα στον 51χρονο διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή (των ομάδων Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν τη δεκαετία του 1990) Τζορτζ Γουεά και του απερχόμενου αντιπρόεδρου Τζόζεφ Μποακάι. Ανεπίσημα αποτελέσματα έδιναν τη νίκη στον Τζ. Γουεά.

ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να επιβάλλουν από την αρχή του 2018 για πρώτη φορά ΦΠΑ ύψους 5% σε αγαθά και υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μέρος της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού. Νωρίτερα, το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του ο Σιίτης δικαστής, σεΐχης Μοχάμεντ αλ Τζιρανί, που απήχθη πέρσι στην ανατολική επαρχία Κατίφ.

ΤΥΝΙΔΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ενταση στις σχέσεις με την Τυνησία προκάλεσε προ ημερών η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Τυνήσιων γυναικών με αφορμή «πληροφορίες» ότι γυναίκες από την Τυνησία ή γυναίκες που ταξιδεύουν με διαβατήρια Τυνησίας μπορεί να προκαλέσουν «πράξεις τρομοκρατίας». Σε αντίποινα, η Τυνησία ακύρωσε από την περασμένη Παρασκευή τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας του Ντουμπάι («Emirates») προς την Τύνιδα μέχρι νεωτέρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μέλη της νιγηριανής οργάνωσης τζιχαντιστών, «Μπόκο Χαράμ», εξαπέλυσαν το απόγευμα της Δευτέρας επίθεση στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής Πολιτείας Μπόρνο, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από ανταλλαγές σφοδρών πυρών με άνδρες του στρατού και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εντονες αποδοκιμασίες προκαλεί στο Κοσσυφοπέδιο η απόφαση του πρωθυπουργού του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, να διπλασιάσει το μισθό του ώστε να φτάσει τα 3.000 ευρώ, προκειμένου, κατά δήλωσή του, να εξασφαλίσει «αξιοπρεπή» αμφίεση. Διάφορες πολιτικές οργανώσεις κρέμασαν χτες στην περίφραξη του πρωθυπουργικού μεγάρου 300 γραβάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς στο Κοσσυφοπέδιο ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 200 ευρώ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εκατοντάδες νεκροί μετά από τυφώνα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Πάνω από 100 άτομα συνεχίζονταν χτες να αγνοούνται στις Φιλιππίνες, οι οποίες χτυπήθηκαν από την τροπική καταιγίδα «Τεμπίν», κυρίως στα νότια νησιά της χώρας. Μέχρι και χτες είχε επιβεβαιωθεί ο χαμός 170 ατόμων, ωστόσο οι αρμόδιοι εξέφραζαν φόβους για μεγάλη αύξηση των νεκρών.

Ιδιαίτερα έχει πληγεί το νησί Μιντανάο (που εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με αυτονομιστές αντάρτες). Πάνω από 13.000 οικογένειες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί, αφού κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ