Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Περιστατικό με ένοπλο που μπήκε σε εργοστάσιο και άνοιξε πυρ σημειώθηκε χτες στη Μόσχα. Αποτέλεσμα ήταν ένας νεκρός φύλακας και άλλοι δύο τραυματίες. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πρόκειται για πρώην συνιδιοκτήτη στο εργοστάσιο γλυκών «Μένσεβικ» στη νοτιοανατολική Μόσχα και το περιστατικό αποδίδεται σε διαφωνία μεταξύ δύο επιχειρηματιών, σε μια εταιρεία που οδεύει προς πτώχευση. Αρχικά αναφερόταν ότι υπήρχαν και όμηροι, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο χώρο αναζητώντας τον δράστη, ώστε να διαπραγματευτούν με αυτόν την παράδοσή του. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο δράστης διέφυγε από το εργοστάσιο, αφήνοντας όμως το αυτόματο όπλο με το οποίο σκότωσε τον φύλακα και αναζητούνταν στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση της συνδρομής της Ουάσιγκτον στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ τη διετία 2018 - '19 κατά 285.000.000 δολάρια, λέγοντας ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα από την καταπολέμηση «της αναποτελεσματικότητας της σπατάλης».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενα αυτοκίνητο φορτωμένο με δοχεία πετρελαίου και γκαζάκια υγραερίου έπεσε στις γυάλινες πόρτες των γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) την Κυριακή το βράδυ. Ο 58χρονος οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά και η αστυνομία κάνει λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας. Τυχόν πολιτικά κίνητρα δεν έχουν διευκρινιστεί.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος του ουγκαντέζικου στρατού ανακοίνωσε χτες πως αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουγκάντα βομβάρδισαν και σκότωσαν πάνω από 100 ένοπλους που δρούσαν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και οι οποίοι φέρεται πως είχαν συμμετάσχει σε επίθεση που έγινε στις αρχές Δεκέμβρη σε βάρος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα το θάνατο 15 κυανόκρανων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε προχτές στον αγωγό WAHA που καταλήγει στο λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης, με αποτέλεσμα τη μείωση της λιβυκής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 260.000 βαρέλια. Τον αγωγό διαχειρίζονται οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες «Conoco Oil», «Marathon Oil», «Hess Corp». Ως εκ τούτου, η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή στη Λιβύη περιορίζεται σε 950.000 βαρέλια πετρελαίου από 1.600.000 βαρέλια, που ήταν πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση δυτικών χωρών το 2011.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Διεξήχθη την Τρίτη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία, μετά από αναβολή αρκετών βδομάδων, ανάμεσα στον 51χρονο διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή (των ομάδων Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν τη δεκαετία του 1990) Τζορτζ Γουεά και του απερχόμενου αντιπρόεδρου Τζόζεφ Μποακάι. Ανεπίσημα αποτελέσματα έδιναν τη νίκη στον Τζ. Γουεά.

ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να επιβάλλουν από την αρχή του 2018 για πρώτη φορά ΦΠΑ ύψους 5% σε αγαθά και υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μέρος της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού. Νωρίτερα, το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του ο Σιίτης δικαστής, σεΐχης Μοχάμεντ αλ Τζιρανί, που απήχθη πέρσι στην ανατολική επαρχία Κατίφ.

ΤΥΝΙΔΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ενταση στις σχέσεις με την Τυνησία προκάλεσε προ ημερών η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Τυνήσιων γυναικών με αφορμή «πληροφορίες» ότι γυναίκες από την Τυνησία ή γυναίκες που ταξιδεύουν με διαβατήρια Τυνησίας μπορεί να προκαλέσουν «πράξεις τρομοκρατίας». Σε αντίποινα, η Τυνησία ακύρωσε από την περασμένη Παρασκευή τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας του Ντουμπάι («Emirates») προς την Τύνιδα μέχρι νεωτέρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μέλη της νιγηριανής οργάνωσης τζιχαντιστών, «Μπόκο Χαράμ», εξαπέλυσαν το απόγευμα της Δευτέρας επίθεση στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής Πολιτείας Μπόρνο, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από ανταλλαγές σφοδρών πυρών με άνδρες του στρατού και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εντονες αποδοκιμασίες προκαλεί στο Κοσσυφοπέδιο η απόφαση του πρωθυπουργού του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, να διπλασιάσει το μισθό του ώστε να φτάσει τα 3.000 ευρώ, προκειμένου, κατά δήλωσή του, να εξασφαλίσει «αξιοπρεπή» αμφίεση. Διάφορες πολιτικές οργανώσεις κρέμασαν χτες στην περίφραξη του πρωθυπουργικού μεγάρου 300 γραβάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς στο Κοσσυφοπέδιο ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 200 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ