ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τη φασιστική επίθεση στους νέους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Την επίθεση φασιστικών ομάδων στα μέλη της Κομσομόλ Ουκρανίας στις 23 Δεκέμβρη καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην οποία σημειώνει:

«Μέλη της Κομσομόλ Ουκρανίας δέχθηκαν βίαιη επίθεση από φασιστικές ομάδες, ενώ βρίσκονταν στο χώρο όπου διεξάγονται οι συνεδριάσεις τους. Οι ομάδες των φασιστικών και εγκληματικών στοιχείων, με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών και Ασφάλειας της Ουκρανίας (όπως ανοιχτά έχει δηλώσει στο παρελθόν ο αρχιφασίστας της ομάδας "S14" Karas), προσπάθησαν να εισβάλουν βίαια στο χώρο όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Κομσομόλ Ουκρανίας, με σκοπό ακόμα και να τους σκοτώσουν, όπως δήλωναν ανοιχτά. Είναι χαρακτηριστικό πως η αστυνομία, ενώ κλήθηκε και ήταν παρούσα στην επίθεση, δεν έκανε τίποτα για να τη σταματήσει.

Καταδικάζουμε τη νέα φασιστική επίθεση ενάντια στους νέους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Καταγγέλλουμε την ένταση του αντικομμουνισμού και της καταστολής από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που στηρίζεται και στηρίζει τις φασιστικές ομάδες.

Είναι το ίδιο καθεστώς που έχει δημιουργήσει "μαύρες λίστες" για τους πολιτικούς αντιπάλους του, στις οποίες έχει συμπεριλάβει και στελέχη του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων τον Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και τον Σ. Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, γιατί έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της Ουκρανίας, που αιματοκυλιέται στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει. Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές της Ουκρανίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

Ενώ η «ασφάλιση των πολιτών» που προτάσσει το SPD σημαίνει αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δύο βασικές προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες) θέτει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του σε γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ. Αυτές είναι: Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, και αλλαγές στην πολιτική για την Υγεία, διαφορετικά «οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό δεν θα είχαν νόημα».

«Αν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ όπως και πριν, δεν θα υπάρχει συνασπισμός με το SPD», είπε. Δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τη βασική του ιδέα να ενδυναμωθεί η ΕΕ και να καταστεί παγκόσμιος παίκτης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Και επίσης είναι ξεκάθαρο πως οι παροχές Υγείας θα πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους (σ.σ. βασική κρατική και ιδιωτική ασφάλιση)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το μοντέλο της «ασφάλισης πολιτών» (Burgerversiherung), που υποστηρίζεται από τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά», όλοι οι εργαζόμενοι - ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι - και αυτοαπασχολούμενοι θα ασφαλίζονται σε ένα ταμείο και θα έχουν ένα ενιαίο πακέτο «βασικών παροχών». Εργαζόμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα εξακολουθούν να έχουν την ευχέρεια για ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να έχουν επιπλέον και πιο εξειδικευμένες παροχές (π.χ. νοσοκομειακή περίθαλψη, οδοντοστοιχίες κ.λπ.). Πάντως η χρηματοδότηση της «ασφάλισης των πολιτών» θα προέλθει από τις τσέπες των ασφαλισμένων, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα αυτές θα υπολογίζονται ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος (μισθός, περιουσιακά στοιχεία κ.ά.).

Οπως έχει τονίσει επανειλημμένως το στέλεχος του SPD για ζητήματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η επιπλέον χρηματοδότηση των 12,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις ασφαλιστικές εισφορές: «Το ποσοστό εισφοράς στη νέα ασφάλιση πολιτών θα αυξηθεί από το σημερινό 15,7% σε 16,7%». Δηλαδή το μέγιστο μηνιαίο όριο θα ανέλθει από 682,95 σε 725,15 ευρώ. Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος στις κατασκευές και ένας οδηγός σιδηροδρόμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 400 ευρώ το χρόνο, ενώ μια προϊσταμένη νοσοκόμα στον δημόσιο τομέα με επιπλέον 500 ευρώ.

Επιπλέον, στις 7 Γενάρη αρχίζουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD για σχηματισμό κυβέρνησης, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη. Σε χτεσινή δημοσκόπηση του ΥouGov, το 47% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε παραίτηση της Μέρκελ πριν από το 2021 και το 36% είναι υπέρ της παραμονής της για ακόμη τέσσερα χρόνια στην καγκελαρία.

ΚΥΠΡΟΣ
Νέες γεωτρήσεις από ΕΝΙ - ΤΟΤΑL

Η Ενέργεια «μαγνήτης» για τα μονοπώλια πολλών χωρών
Η Ενέργεια «μαγνήτης» για τα μονοπώλια πολλών χωρών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται ήδη το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12000», καθώς η κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει ENI και TOTAL (ιταλικός και γαλλικός, αντίστοιχα, ενεργειακός κολοσσός) σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις τις επόμενες μέρες στο «οικόπεδο 6». Η νέα γεώτρηση θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει ακόμα μία, στο «οικόπεδο 3».

Οι γεωτρήσεις προγραμματίζονται αρκετά κοντά σε περιοχές που έχει «δεσμεύσει» παράνομα η Τουρκία (νότια της Κύπρου), αφενός για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι και σήμερα, αφετέρου για άλλες, στρατιωτικές ασκήσεις και «υποβρύχιες δραστηριότητες», με αντικείμενο «την προστασία και επανεξασφάλιση κρίσιμων υποδομών». Είναι δηλαδή καθαρό ότι τόσο οι εκατέρωθεν γεωτρήσεις όσο και τα διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια όλων των πλευρών αντανακλούν την όξυνση των ανταγωνισμών, ενεργειακών και γενικότερων. Μην ξεχνάμε ότι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προγραμματίζει το επόμενο διάστημα και η Τουρκία, η οποία μάλιστα επίσης περιμένει πλοίο - γεωτρύπανο που θα επιχειρεί για λογαριασμό της.

Οι πολυεπίπεδοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα αλληλεπιδράσουν με τις κολιγιές που στήνονται, ευρύτερα στην περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 2 Γενάρη θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Αμυνας και Μεταφορών.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο στις αρχές Γενάρη. Τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ, στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Αναστασιάδης (τον στηρίζει ο ΔΗΣΥ) παίρνει ποσοστά 41% - 49%. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος (υποψήφιος του ΔΗΚΟ) και ο Σταύρος Μαλάς (υποψήφιος του ΑΚΕΛ) παίρνουν ποσοστά από 19,5% μέχρι 25,5%.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Παζάρια και εντάσεις γύρω από το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα

ΚΑΪΡΟ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Τριβές στις σχέσεις της Αιθιοπίας με την Αίγυπτο και το Σουδάν συνεχίζει να προκαλεί το υπό κατασκευή (από το 2011) «Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) και η δημιουργία του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού (περίπου 6.000 MegaWatt) στην Αφρική.

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ, συζητώντας τρόπους επίλυσης διμερών και περιφερειακών θεμάτων αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των χωρών τους. Ακολούθησε η συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τον Αιθίοπα ομόλογό του, Γουόρκνε Γκεμπεγέχου, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει το Κάιρο ότι το φράγμα GERD «δεν θα βλάψει καμία χώρα της περιοχής».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε, μιλώντας σε αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, να ζητά την παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας στη διένεξη της Αιγύπτου με την Αιθιοπία, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθεί μία «δίκαιη συμφωνία» για το διαμοιρασμό των πολύτιμων υδάτων του ποταμού Νείλου, στα οποία η Αιθιοπία έχει (λόγω γεωγραφικών παραγόντων) το «πάνω χέρι». Εξέφρασε, ακόμη, εμμέσως έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μειωθεί, για λογαριασμό της Αιγύπτου, το ετήσιο «μερίδιο» ποσότητας περίπου 55,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Ακολούθησαν δηλώσεις από τον Αιθίοπα πρέσβη στην Αίγυπτο, Τάγγε Σελασιέ Αμντε, που ανήγγειλε ως πιθανή την επίσκεψη του Χ. Ντεσαλέ στο Κάιρο εντός του Γενάρη και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στην Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χτες πραγματοποιήθηκε η υπογραφή συμφωνιών ανάθεσης έργου κατασκευής τριών μεγάλων οδικών αξόνων σε τρεις σινικές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και δύο μικρότερες αιθιοπικές. Η εξέλιξη έγινε παράλληλα με την πραγματοποίηση σινο-αιθιοπικού επενδυτικού φόρουμ στο Χανγκζού της Κίνας.

Ας σημειωθεί ότι την κατασκευή του φράγματος GERD, που έχει υλοποιηθεί κατά περίπου 63%, έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία «Salini Impergilo», με χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και κινεζικών κοινοπραξιών.

ΙΤΑΛΙΑ
Αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε χτες ότι ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που σήμερα διατηρεί η χώρα στο Ιράκ, θα μεταφερθεί στον Νίγηρα, στο πλαίσιο της «συμβολής» της Ρώμης ενάντια στην «παράνομη διακίνηση μεταναστών» στη Μεσόγειο αλλά και για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οπως είπε ο Τζεντιλόνι, όταν ηττηθεί πλήρως το «Ισλαμικό Κράτος» στη Μέση Ανατολή, ένα μέρος από τους 1.400 στρατιώτες που σήμερα είναι εγκατεστημένοι στο Ιράκ θα μεταφερθεί στην περιοχή «Σαχέλ» της Δυτικής Αφρικής. Πρόκειται για μια ζώνη που εκτείνεται σε μέρος της ερήμου Σαχάρα και νότια αυτής, για την οποία αυξάνεται το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρώμη δεν θέλει να αποκλειστεί από τις εξελίξεις που θα πυκνώσουν στη Μέση Ανατολή, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στη «σταθεροποίηση» του Ιράκ. Από τη δική του μεριά, ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα εκτίμησε ότι η ιταλική αποστολή στον Νίγηρα είναι «ιδιαίτερα σημαντική ως μέρος των σχέσεων Ιταλίας - Αφρικής», προσθέτοντας ότι στόχος της Ιταλίας είναι «η σταθεροποίηση της περιοχής», κάτι σημαντικό και για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πενς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή Μπαγκράμ του Αφγανιστάν επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, υποστηρίζοντας ότι «η νίκη κατά της τρομοκρατίας είναι πιο κοντά από ποτέ».

Η επίσκεψη Πενς έγινε σε μια περίοδο που το επίκεντρο διαφόρων «αντιτρομοκρατικών» διεργασιών και ανταγωνισμών μετατοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς μεταξύ άλλων πυκνώνουν και οι επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους». Μάλιστα προχτές, στην ίδια την Καμπούλ, τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση αυτοκτονίας για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το «Ισλαμικό Κράτος».

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι Κίνας και Αφγανιστάν συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής αλλά και «αντιτρομοκρατικής» τους συνεργασίας. Είχε προηγηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, μαζί και με τον Πακιστανό ομόλογό τους, όπου συμφωνήθηκαν νέα βήματα για την ανάπτυξη του οικονομικού και επενδυτικού «Διαδρόμου» που συνδέει τις τρεις χώρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ