ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Παρουσίασε τον επενδυτικό «παράδεισο» σε ξένες διπλωματικές αρχές

Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια των ομίλων, διαφημίζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων
Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια των ομίλων, διαφημίζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων
«Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Επενδυτικά Κίνητρα, Εργα Μεγάλης Κλίμακας» τιτλοφορείτο «ενημερωτική εκδήλωση» που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Απευθυνόταν στις ξένες διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, «στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου ανάδειξης του επενδυτικού περιβάλλοντος, των δυνατοτήτων της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και με σαφή στόχο την επικοινωνιακή διάχυση και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας», όπως αναφερόταν στο σχετικό ενημερωτικό.

Υπολογίζεται ότι την εκδήλωση - όπου παρουσιάστηκε ανάγλυφα ο επενδυτικός «παράδεισος» που έχουν διαμορφώσει για το κεφάλαιο οι αντεργατικές ανατροπές και οι υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης - παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών από 58 χώρες.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο γγ ΔΟΣ, Γ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι τα τελευταία δυο χρόνια επιταχύνονται οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν φιλικότερη στις επενδύσεις, πιο εξωστρεφή προς τις διεθνείς αγορές». Αναπτύσσοντας, δε, τα πλεονεκτήματα της χώρας, εστίασε στη γεωγραφική θέση και τα χαρακτηριστικά της ως «νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να αναδειχτεί σε κόμβο για εμπόριο, υπηρεσίες, Ενέργεια, διαμετακόμιση.

Το «επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας» ανέλαβαν να παρουσιάσουν αναλυτικότερα:

Ο Λ. Λαμπριανίδης, γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και τα κίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων και προώθηση σχεδίων του κεφαλαίου, ανάμεσα στα οποία κατονόμασε το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει «υψηλής ποιότητας /μέσου κόστους» ανθρώπινο δυναμικό. Οτι αυτή τη στιγμή στη χώρα κυριαρχούν «χαμηλές τιμές» για αγοραστές και «επενδυτές». Οτι η ίδια η χώρα αποτελεί «φάρο σταθερότητας» για την ευρύτερη περιοχή και ότι η κυβέρνηση προώθησε και προωθεί παραπέρα μεταρρυθμίσεις που κάνουν το περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις. Εξηγώντας τα «κίνητρα» που παρέχει ο «αναπτυξιακός νόμος» 4399/2016, απαρίθμησε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις που να καλύπτουν και το κόστος για τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας, σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια, ταχεία αδειοδότηση. Εστιάζοντας στους τομείς προς υποστήριξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, από εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού και «καινοτόμες» επιχειρήσεις μέχρι τις «μεγάλης κλίμακας επενδύσεις», εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικά - ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονάδες παραγωγής και διανομής Ενέργειας.

Η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece, μίλησε για αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία βασισμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ανάμεσα στα τέτοια μέτρα ανέφερε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την υιοθέτηση «φαστ τρακ» διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις ξένων επιχειρήσεων. Εστίασε κι αυτή, με τη σειρά της, στην «ύπαρξη προσωπικού σε ανταγωνιστικό κόστος», εξηγώντας ότι λόγω της κρίσης ο επίδοξος επενδυτής μπορεί να βρει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε χαμηλότερες τιμές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε, επίσης, σε «στρατηγικά επενδυτικά σχέδια», όπως την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τον TAP, τις ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μίλησε, εξάλλου, για ευκαιρίες που ανοίγονται σε τομείς όπως Τουρισμός, Ενέργεια (π.χ. νέες υποδομές για διακίνηση φυσικού αερίου και εξορύξεις), logistics (με βάση και τη σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας και ευκαιρίες να ανοίγονται, όπως είπε, σε κεντρικά και περιφερειακά λιμάνια, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τον αερολιμένα Αθηνών) αγροτική παραγωγή και τρόφιμα, τεχνολογίες πληροφορικής (με κύριο πλεονέκτημα το υψηλής ποιότητας καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό).

Τέλος, ο Γ. Παπαγεωργαντάς, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλυσε τη λειτουργία του ως φορέα, π.χ. υλοποίησης 35, μέχρι στιγμής, ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σημείωσε ότι οι επενδυτές θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για πρόσβαση μεταξύ τριών ηπείρων, αναδεικνύοντάς την διεθνώς σε κόμβο διαμετακόμισης, να εκμεταλλευτούν επίσης το γεγονός ότι εντός ΕΕ και Ευρωζώνης προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και κράτους δικαίου. Επεσήμανε ότι είναι ή ακολουθούν προς παραχώρηση σε επενδυτές δομές όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Εγνατία οδός, ΟΛΘ, η μαρίνα Αλίμου (η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη) κ.ά.

Ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως την πρέσβειρα του Ισραήλ να ζητά διευκρινίσεις για το με ποια κίνητρα επιλέγονται εταιρείες από το εξωτερικό προς επιδότηση. `Η τον πρέσβη του Καναδά να ζητά επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων. Και τον Κινέζο πρέσβη να προτείνει αντίστοιχη παρουσίαση να γίνει στην Κίνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αντιδράσεις στο φόντο της δικαστικής απόφασης

Στον απόηχο της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των 14 εμπλεκομένων στην υπόθεση του Βατοπεδίου, συνεχίστηκαν χτες οι ανακοινώσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων, με αφορμή τα όσα είχαν γίνει εκείνη την περίοδο. Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορουμένων (μη πολιτικών προσώπων) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για την υπόθεση Βατοπεδίου δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο σκάνδαλο».

Ο πρώην υπουργός, Θ. Ρουσόπουλος, που ήταν από τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση, απαντώντας σε ερώτηση στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ποιοι ευθύνονται για τη «σκευωρία», παρέπεμψε σε πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις καταγγελίες εκείνη την εποχή «(...) θα διαπιστώσετε ότι ήταν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα από πολιτικούς χώρους αλλά και συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία ξεκίνησαν αυτό το θέμα (...)». Σε ερώτηση, μάλιστα, αν υπήρξαν «προδότες» στο κόμμα της ΝΔ που πρωτοστάτησαν στις καταγγελίες για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Θα δείτε ότι υπήρξαν πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία μίλησαν τότε. Ελπίζω κάποιοι από αυτούς να έχουν το θάρρος σήμερα να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους που τους σπίλωσαν». Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο χτεσινό κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε σε «πολιτικό παιγνίδι» που έπαιξαν τότε ο Γ. Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε: «Ο κ. Παπανδρέου πολύ περισσότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους συμπρωταγωνιστές και ειδικά σε τοπικό επίπεδο στην Ξάνθη. Προσπάθησαν να παίξουν ένα πολιτικό παιγνίδι. Εφτιαξαν μια σκευωρία τα κατάφεραν (...)».

Το ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιο του, για την απόφαση του δικαστηρίου και για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Τέλος, η απορία εκατομμυρίων Ελλήνων λύθηκε: ο Κ. Καραμανλής μιλάει. Οχι για το διπλασιασμό των χρεών και το έλλειμμα 35 δισ. ευρώ, αλλά για το Βατοπέδι». Ενώ το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, στην ανακοίνωσή του αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό «άρχοντα της συγκάλυψης». Και πρόσθεσε «Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση (...)».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ούτε η αλήθεια στο φως, ούτε οι πολιτικές ευθύνες

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, σχετικά με τη δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι:

«Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η αλήθεια σε τέτοιες υποθέσεις δεν βγαίνει στο φως, στα πλαίσια αυτού του διεφθαρμένου συστήματος. Πολύ περισσότερο δεν αποκαλύπτονται και δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές πολιτικές ευθύνες παλιών και νέων κυβερνήσεων, οι οποίες διατηρούν άθικτο το καθεστώς μοναστήρια, επιχειρηματικοί όμιλοι κ.λπ. να λυμαίνονται μεγάλες εκτάσεις, δάση, βουνά, λίμνες, παραλίες, ακόμη και με τίτλους προηγούμενων αιώνων».

Τουρκικές κινήσεις

Συνεχίζεται η υπόμνηση από πλευράς Αγκυρας των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, ζώνη όπου εντείνονται ανταγωνισμοί πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας. Σε αυτή τη βάση, η Τουρκία ενημέρωσε με NAVTEX ότι δεσμεύει περιοχή στον κόλπο της Μόρφου, πολύ κοντά στην ακτογραμμή της Κύπρου για ναυτικά γυμνάσια στις 28 Μάρτη. Ταυτόχρονα κρατά δεσμευμένη μέχρι τις 7 Απρίλη στον κόλπο των Αδάνων, στα ΒΔ της Καρπασίας, επίσης για ναυτικά γυμνάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ