ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την επόμενη Πέμπτη ξεκινούν οι εργασίες

Με σύνθημα «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία, το σοσιαλισμό» ξεκινά σε μία βδομάδα, την επόμενη Πέμπτη 30 Μάρτη, το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις κορυφώνουν την προσυνεδριακή δραστηριότητα με εκδηλώσεις και συσκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ.

Ταυτόχρονα, καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, που αναγνωρίζουν τη συμβολή του ΚΚΕ στο διεθνές επαναστατικό κίνημα.

Συνεχείς είναι και οι εργασίες κάθε είδους που γίνονται στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, που θα φιλοξενήσει το μεγάλο αυτό γεγονός για το Κόμμα και την εργατική τάξη. Τα πανό έχουν «ντύσει» τις προσόψεις του κτιρίου, οι γύρω δρόμοι έχουν στολιστεί με σημαίες του Κόμματος και με τις αφίσες του Συνεδρίου, ενώ με την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την καλύτερη διοργάνωση των εργασιών.

Μεγάλη εκδήλωση χτες στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμουνιστών, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, η κεντρική εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενόψει του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος.

Αποψη της πρόσοψης της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποψη της πρόσοψης της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην εκδήλωση μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν συμβολικά βραβεία, με έργα εμπνευσμένα από την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις πρωτοπόρες Οργανώσεις στην άμιλλα για την Κομματική Οικοδόμηση, την εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο και για την Οικονομική Εξόρμηση.

Στην άμιλλα για την Οικοδόμηση μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, πρώτη αναδείχθηκε η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ, δεύτερη η ΤΟ Βιομηχανίας και τρίτη η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Στην άμιλλα για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο, πρώτη αναδείχθηκε η ΤΟ Βιομηχανίας, δεύτερη η ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και τρίτη η ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στην άμιλλα για την Οικονομική Εξόρμηση, πρώτη αναδείχθηκε η ΤΟ Βιομηχανίας, δεύτερη η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ και τρίτη η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Από το βήμα της εκδήλωσης απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τις επόμενες μέρες, να καταβάλουν έκτακτη εισφορά ή «κόκκινο μεροκάματο» προς τιμή του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος.

Η Θ. Καπέτη, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βασικός παράγοντας που κρίνει το ρόλο και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στο εργατικό κίνημα, στην ταξική πάλη, στην Κοινωνική Συμμαχία, είναι η κομματική οικοδόμηση στη βιομηχανία, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, η αύξηση της δύναμης της επιρροής στη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στα νεότερα τμήματά της.

Στιγμιότυπο της βράβευσης

MotionTeam

Στιγμιότυπο της βράβευσης
Βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, να ριχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκπλήρωση αυτού του σημαντικού πρώτιστου καθήκοντος.

Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας σε μαχητικότητα, ενεργητικότητα, σε πρωτοβουλίες, πρωτότυπη και πρωτοπόρα ταυτόχρονα δουλειά, με αποτελεσματικότητα, να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής αποστολής του Κόμματος, των παραδόσεών του.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, μπορεί και πρέπει να είναι οδηγός μας οι μεγάλοι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες του Μάη του '36. Ποιο ήταν το καθοριστικό στοιχείο στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές έβαλαν τη σφραγίδα τους από την αρχή μέχρι το τέλος αυτού του αγώνα; Ηταν ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, το Κόμμα είχε ριζώσει σε όλους τους κλάδους και τα μεγάλα εργοστάσια, φτιάχνοντας κομματικούς πυρήνες και δρώντας πρωτοπόρα, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης. Οι εργάτες εμπιστεύθηκαν τους κομμουνιστές, γι' αυτό και σε μια σειρά σωματεία τη θέση του προέδρου την είχαν στελέχη της Κομματικής μας Οργάνωσης και αυτοί ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες. Η ίδια η εξέλιξη και η μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων δεν θα ήταν τόσο πλατιά και με έντονη επαναστατική διάθεση, αν δεν είχαμε σε όλες τις εργατικές γειτονιές Κομματικές Οργανώσεις, που πιάνοντας το σφυγμό της εργατικής τάξης κατάφεραν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τις μάζες πρωτόβουλα και μαχητικά.

Η Θ. Καπέτη μίλησε στην εκδήλωση

MotionTeam

Η Θ. Καπέτη μίλησε στην εκδήλωση
Αντίστοιχα, να αναλογιστούμε και την αξιοσημείωτη δράση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και των ΚΟ μετά το '38 - '39, που μπόρεσε και διατήρησε μια στοιχειώδη ύπαρξη και δράση, την περίοδο που η δικτατορία του Μεταξά κατάφερε να εξαρθρώσει όλες τις Οργανώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τέτοιες παραδόσεις έχουμε πολλές και σε όλη τη δεκαετία του '40 στην περιοχή μας και στις μετέπειτα δεκαετίες.

Συνεχιστές αυτής της πορείας είμαστε, σύντροφοι, μόνο που εμείς έχουμε πολύ περισσότερα όπλα και εφόδια από τους συντρόφους μας των παλιότερων γενιών. Εχουμε τα συμπεράσματα από τη δράση 100 χρόνων και την εξέλιξη της στρατηγικής σκέψης του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τα συμπεράσματα για τις αιτίες από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών. Ολα αυτά αποτυπώνονται στο σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος. Εχουμε λοιπόν τη γνώση, τη συσσωρευμένη πείρα, που μας εξοπλίζουν από καλύτερες θέσεις να ανταποκριθούμε στο καθήκον χτισίματος Κόμματος παντός καιρού στην Κεντρική Μακεδονία. Να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, να εμπνεύσουμε, να λιώσουμε τις σόλες μας για να φτάσουμε στο 21ο Συνέδριο ανεβάζοντας την Οργάνωσή μας ένα μπόι πιο πάνω σε όλους τους δείκτες ισχυροποίησης του Κόμματος».

Παρουσιάσεις των Θέσεων της ΚΕ

Σήμερα και τις επόμενες μέρες, οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Καισαριανή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Σύρο, στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πηγή Τρικάλων, στο καφενείο «Τέγος», θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ρίζωμα Τρικάλων, στο καφενείο «Κατσάνου», θα μιλήσει ο Χρ. Κούτσικος, μέλος της ΤΕ Τρικάλων.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Βασιλικών Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Αίθουσα Βασιλικών, θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ, σε εκδήλωση των Οργανώσεων Παιδαγωγικών Τμημάτων Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θα μιλήσει η Παναγιώτα Βασιλακοπούλου, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στα Χανιά, στο Εργατικό Κέντρο (Μπότσαρη Μάρκου 68), θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Βαθύ Σάμου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Γυναικεία Ισοτιμία και Χειραφέτηση.

-- Στις 7 μ.μ., στη Ράξα Τρικάλων, στο καφενείο «Ακρίβος», θα μιλήσει ο Γιώργος Καΐκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 8 μ.μ., στους Κήπους Κύμης, στο μαγαζί του Γ. Αντωνίου, θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ, σε εκδήλωση των Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Νότης Κοντοπρίας, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Την Κυριακή, 26 Μάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Παγκράτι, καφετέρια «ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ» (Ευφράνορος 10, πλ. Πλαστήρα), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Χριστό Ραχών Ικαρίας (αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου), θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ