ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκατό χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, ενάντια στην κατάργηση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία
Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, ενάντια στην κατάργηση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία
Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), 100 χρόνια γεμάτα αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, αλλά και γεμάτα θέατρο, προσφορά και αγάπη για την Τέχνη.

Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

Στην μακροχρόνια πορεία του, το ΣΕΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του - σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών - αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

Σήμερα το ΣΕΗ αριθμεί άνω των 3.000 μελών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη της θεατρικής Τέχνης και την τόνωση της πνευματικής ζωής, μέσω της βελτίωσης της θέσης των ηθοποιών.

Εκδήλωση παρουσίασης της διακήρυξης για τα 100χρονα

Το ΔΣ του ΣΕΗ μετά και από απόφαση της συνέλευσης του κλάδου αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων του με σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και δράσεων, εκθέσεων και παραστάσεων, που θα διεξαχθούν όλη τη χρονιά τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. «Οι εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αγκαλιαστούν τόσο από τον κλάδο, από τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, από σπουδαστές δραματικών σχολών, όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, από την πολύτιμη ιστορία του σωματείου μας, την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη, την ασίγαστη πάλη του για να μπορεί να υπάρχει το επάγγελμα του ηθοποιού. Σαλπίζουμε τη συνέχεια για τους νέους αγώνες», σημειώνει σχετικά το ΔΣ του ΣΕΗ.

Το ταξίδι του εορτασμού ξεκινάει στις 30 Γενάρη, στις 19.00, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηνών στο Γκάζι, όπου θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης της διακήρυξης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό εκπρόσωποι από τα ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΣΕΚ (ΤΑΣΕΗ) και του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ (ΟΕΘ-ΣΕΗ).

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα 100 χρόνια του ΣΕΗ φέτος συμπληρώνονται και τα 40 χρόνια ζωής του ΟΕΘ - ΣΕΗ. Ετσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους για αυτό, θα γίνονται δεκτές μέχρι 31 Γενάρη 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις προϋποθέσεις στο www.sei.gr

«Ο Αττίκ στο Παρίσι»

O ΙANOS και η Μικρή Αρκτος διοργανώνουν τη συναυλία του Γιώργη Χριστοδούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου - CD που εκδόθηκε από τη Μικρή Αρκτο με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι», στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, τηλ. 210 32 17 810). Θα μας ταξιδέψει με γνωστά, αλλά και άγνωστα τραγούδια του Αττίκ στις παρισινές γειτονιές των αρχών του 20ού αιώνα. Τον συνοδεύουν, σήμερα Παρασκευή, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Πολυξένη Καράκογλου και αύριο, Σάββατο, η μεσόφωνος Μαρία Βλαχοπούλου και η Αναστασία Σπύρου.Παίζουν οι μουσικοί:Χάρης Σταυρακάκης, πιάνο - ακορντεόν, Κώστας Σηφάκης, κοντραμπάσο. Παράλληλα, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS θα υπάρξει έκθεση με σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό του Αττίκ, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 110 χρόνια, τα χαμένα τραγούδια του Αττίκ από την παρισινή του περίοδο κυκλοφορούν σε ένα βιβλίο - CD από τη Μικρή Αρκτο. Το 1907, ο Αττίκ φτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Εγκαταλείπει, όμως, τις σπουδές του για να γραφτεί στο Κονσερβατόριο, όπου γίνεται δεκτός από τον Gabriel Faure. Σχεδόν αμέσως θα εργαστεί ως πιανίστας στα cafe-concert της πόλης, θα μελοποιήσει ποίηση και θα συνθέσει τραγούδια, μουσική δωματίου και lied. Θα παίξει στα πιο μεγάλα θέατρα του Παρισιού και θα μοιραστεί τη σκηνή με την Colette, τον Maurice Chevalier, θα δώσει τραγούδια στους δημοφιλέστερους Γάλλους ερμηνευτές, ενώ θα υπογράψει πολύχρονο συμβόλαιο με τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της εποχής.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου το φθινόπωρο του 2013 βρήκε στο Παρίσι την πρώτη παρτιτούρα και ξεκίνησε την έρευνα για να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το διάσπαρτο αυτό υλικό, το οποίο όλοι έως τώρα θεωρούσαν χαμένο. Συνοδοιπόροι του, ο πιανίστας Χάρης Σταυρακάκης και τρεις ακόμα εξαιρετικοί μουσικοί, ο Κώστας Σηφάκης στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα και ο Καταλανός κλαρινετίστας Juli Aymi. Συμμετέχουν, στο ισπανόφωνο «Tan solo tu», ο πολυβραβευμένος Ναπολιτάνος τραγουδοποιός Alessio Arena και στο «Ελα, μα μη βιαστείς» (με ελληνικούς στίχους του Γιώργη Χριστοδούλου, βασισμένους σε μια ανέκδοτη μελωδία του συνθέτη), η Πολυξένη Καράκογλου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ «ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ»
Μικρό αφιέρωμα στον Κεν Λόουτς

Με ένα μικρό αφιέρωμα στον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς ξεκινάει τις προβολές της μετά τις γιορτές η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο».

Ετσι την Τετάρτη 25 Γενάρη, προβάλλεται η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (2006), που αναφέρεται στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τον εμφύλιο στην Ιρλανδία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Παίζουν: Κίλιαν Μέρφι, Λίαμ Κάνιγχαμ, Παντράικ Ντελάνεϊ.

Αντίστοιχα, την Τετάρτη 15 Φλεβάρη, προβάλλεται η ταινία «Το τραγούδι της Κάρλα» (1996), μια ενδιαφέρουσα ερωτική ιστορία ανάμεσα σ' έναν Σκοτσέζο και μια εξόριστη Νικαραγουανή, μέσα από την οποία ο Λόουτς δείχνει την απολιτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του και το αληθινό πρόσωπο των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Παίζουν: Ρόμπερτ Καρλάιλ, Ογιάνκα Καμπέζας, Σκοτ Γκλεν, Λουίζ Μπούντολ.

Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), με ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 7 το βράδυ.

400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ

Το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», συμμετέχοντας στις διεθνείς εκδηλώσεις μνήμης για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει το έργο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα! Ανθρωποι και ξωτικά ενώνονται σε έναν ξέφρενο χορό, στο πλέον πρωτότυπο και ευρηματικό έργο του σπουδαίου δραματουργού.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ιγγλέση. Σκηνικά: John Andrew. Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Χορογραφίες: Αννα Φυτιλά. Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Κουτσαύτης. Επιμέλεια cd: Γιάννης Ευσταθιάδης. Επιμέλεια αφίσας: Αναστάσης Μαδαμόπουλος. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Κοσμάς Χειράκης, Τάσος Πολιτόπουλος, Σωτήρης Αντωνίου, Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη, Φώτης Τσοτουλίδης, Φαίη Βέβη, Λουκάς Λάζαρης, Κατερίνα Κωτσιοπούλου.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30 και το Σάββατο στις 21.00.Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / άνεργοι δωρεάν / ΑμΕΑ & συνοδός δωρεάν.

Οι String Demons στην Ευρώπη

Μετά τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, οι String Demons έφτιαξαν τις μουσικές βαλίτσες τους και βγήκαν στην Ευρώπη! Εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο και αύριο Σάββατο δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες, στο Centre Culturel et de Congres, για τη συνέχεια των «Fear of the Bach Winter Concerts»! (τίτλο εμπνευσμένο από το διπλό τους άλμπουμ «Fear of the Bach»). Παίζουν παραδοσιακά, κλασικά, heavy metal, λαϊκά, βυζαντινούς ύμνους και δικά τους κομμάτια, κάτι Αbba μπλεγμένους με τσιφτετέλι, Χατζιδάκι ενωμένο με thrash metal, Lady Gaga με... λαϊκοδημοτικό αέρα και άλλα μουσικά απρόοπτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ