Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, ενάντια στην κατάργηση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία |
Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.
Στην μακροχρόνια πορεία του, το ΣΕΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.
Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.
Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του - σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών - αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.
Σήμερα το ΣΕΗ αριθμεί άνω των 3.000 μελών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη της θεατρικής Τέχνης και την τόνωση της πνευματικής ζωής, μέσω της βελτίωσης της θέσης των ηθοποιών.
Το ΔΣ του ΣΕΗ μετά και από απόφαση της συνέλευσης του κλάδου αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων του με σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και δράσεων, εκθέσεων και παραστάσεων, που θα διεξαχθούν όλη τη χρονιά τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. «Οι εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αγκαλιαστούν τόσο από τον κλάδο, από τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, από σπουδαστές δραματικών σχολών, όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, από την πολύτιμη ιστορία του σωματείου μας, την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη, την ασίγαστη πάλη του για να μπορεί να υπάρχει το επάγγελμα του ηθοποιού. Σαλπίζουμε τη συνέχεια για τους νέους αγώνες», σημειώνει σχετικά το ΔΣ του ΣΕΗ.
Το ταξίδι του εορτασμού ξεκινάει στις 30 Γενάρη, στις 19.00, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηνών στο Γκάζι, όπου θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης της διακήρυξης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό εκπρόσωποι από τα ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΣΕΚ (ΤΑΣΕΗ) και του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ (ΟΕΘ-ΣΕΗ).
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα 100 χρόνια του ΣΕΗ φέτος συμπληρώνονται και τα 40 χρόνια ζωής του ΟΕΘ - ΣΕΗ. Ετσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους για αυτό, θα γίνονται δεκτές μέχρι 31 Γενάρη 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις προϋποθέσεις στο www.sei.gr
Για πρώτη φορά, ύστερα από 110 χρόνια, τα χαμένα τραγούδια του Αττίκ από την παρισινή του περίοδο κυκλοφορούν σε ένα βιβλίο - CD από τη Μικρή Αρκτο. Το 1907, ο Αττίκ φτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Εγκαταλείπει, όμως, τις σπουδές του για να γραφτεί στο Κονσερβατόριο, όπου γίνεται δεκτός από τον Gabriel Faure. Σχεδόν αμέσως θα εργαστεί ως πιανίστας στα cafe-concert της πόλης, θα μελοποιήσει ποίηση και θα συνθέσει τραγούδια, μουσική δωματίου και lied. Θα παίξει στα πιο μεγάλα θέατρα του Παρισιού και θα μοιραστεί τη σκηνή με την Colette, τον Maurice Chevalier, θα δώσει τραγούδια στους δημοφιλέστερους Γάλλους ερμηνευτές, ενώ θα υπογράψει πολύχρονο συμβόλαιο με τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της εποχής.
Ο Γιώργης Χριστοδούλου το φθινόπωρο του 2013 βρήκε στο Παρίσι την πρώτη παρτιτούρα και ξεκίνησε την έρευνα για να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το διάσπαρτο αυτό υλικό, το οποίο όλοι έως τώρα θεωρούσαν χαμένο. Συνοδοιπόροι του, ο πιανίστας Χάρης Σταυρακάκης και τρεις ακόμα εξαιρετικοί μουσικοί, ο Κώστας Σηφάκης στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα και ο Καταλανός κλαρινετίστας Juli Aymi. Συμμετέχουν, στο ισπανόφωνο «Tan solo tu», ο πολυβραβευμένος Ναπολιτάνος τραγουδοποιός Alessio Arena και στο «Ελα, μα μη βιαστείς» (με ελληνικούς στίχους του Γιώργη Χριστοδούλου, βασισμένους σε μια ανέκδοτη μελωδία του συνθέτη), η Πολυξένη Καράκογλου.
Με ένα μικρό αφιέρωμα στον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς ξεκινάει τις προβολές της μετά τις γιορτές η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο».
Ετσι την Τετάρτη 25 Γενάρη, προβάλλεται η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (2006), που αναφέρεται στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τον εμφύλιο στην Ιρλανδία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Παίζουν: Κίλιαν Μέρφι, Λίαμ Κάνιγχαμ, Παντράικ Ντελάνεϊ.
Αντίστοιχα, την Τετάρτη 15 Φλεβάρη, προβάλλεται η ταινία «Το τραγούδι της Κάρλα» (1996), μια ενδιαφέρουσα ερωτική ιστορία ανάμεσα σ' έναν Σκοτσέζο και μια εξόριστη Νικαραγουανή, μέσα από την οποία ο Λόουτς δείχνει την απολιτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του και το αληθινό πρόσωπο των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Παίζουν: Ρόμπερτ Καρλάιλ, Ογιάνκα Καμπέζας, Σκοτ Γκλεν, Λουίζ Μπούντολ.
Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), με ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 7 το βράδυ.
Το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», συμμετέχοντας στις διεθνείς εκδηλώσεις μνήμης για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει το έργο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα! Ανθρωποι και ξωτικά ενώνονται σε έναν ξέφρενο χορό, στο πλέον πρωτότυπο και ευρηματικό έργο του σπουδαίου δραματουργού.
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ιγγλέση. Σκηνικά: John Andrew. Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Χορογραφίες: Αννα Φυτιλά. Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Κουτσαύτης. Επιμέλεια cd: Γιάννης Ευσταθιάδης. Επιμέλεια αφίσας: Αναστάσης Μαδαμόπουλος. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Κοσμάς Χειράκης, Τάσος Πολιτόπουλος, Σωτήρης Αντωνίου, Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη, Φώτης Τσοτουλίδης, Φαίη Βέβη, Λουκάς Λάζαρης, Κατερίνα Κωτσιοπούλου.
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30 και το Σάββατο στις 21.00.Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / άνεργοι δωρεάν / ΑμΕΑ & συνοδός δωρεάν.
Μετά τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, οι String Demons έφτιαξαν τις μουσικές βαλίτσες τους και βγήκαν στην Ευρώπη! Εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο και αύριο Σάββατο δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες, στο Centre Culturel et de Congres, για τη συνέχεια των «Fear of the Bach Winter Concerts»! (τίτλο εμπνευσμένο από το διπλό τους άλμπουμ «Fear of the Bach»). Παίζουν παραδοσιακά, κλασικά, heavy metal, λαϊκά, βυζαντινούς ύμνους και δικά τους κομμάτια, κάτι Αbba μπλεγμένους με τσιφτετέλι, Χατζιδάκι ενωμένο με thrash metal, Lady Gaga με... λαϊκοδημοτικό αέρα και άλλα μουσικά απρόοπτα...