ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για Σκόπελο και Αλόννησο συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Τα προβλήματα στη Σκόπελο (φωτ.) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση

Eurokinissi

Τα προβλήματα στη Σκόπελο (φωτ.) έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση
Συνεχίζονται τα προβλήματα σε πολλές περιοχές από νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με σφοδρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις που πλήττουν κυρίως τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, πολλά προβλήματα υπήρχαν και χτες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στην Εγνατία Οδό, με οχήματα να βρίσκονται καθηλωμένα στο χιόνι για αρκετή ώρα στο 25ο χιλιόμετρο Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, στο ύψος των Σαπών με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα μεταξύ Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Μέστης, στα όρια των νομών Εβρου και Ροδόπης. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής.

Από προχτές το βράδυ, οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα τους ορεινούς Δήμους των Ιωαννίνων και της Αρτας, δημιουργώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση των χωριών. Το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή. Με απόφαση του Δήμου Ζαγορίου κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο, με την Κέρκυρα να πλήττεται από δυνατούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους στο νησί της Ιθάκης. Ο άνεμος στην Κέρκυρα ξερίζωσε δέντρα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή αναμένονται χιονοπτώσεις στη Θράκη τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρα στα ορεινά - ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων (προσωπικό, υποδομές και μέσα), ώστε οι κάτοικοι των νησιών της Σκοπέλου και της Αλόννησου να μη βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τα όσα τράβηξαν στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η οποία απαντήθηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Κ. Στεργίου στην τοποθέτησή του τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η έλλειψη ελέγχων από τη μη ύπαρξη τεχνικών υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα εχτές, κύριε υπουργέ, να πέσει όλο το ταβάνι, ο σοφάς εννοώ, από το Δημοτικό Σχολείο της Σκοπέλου και ευτυχώς που ήταν εν ώρα διαλείμματος και δεν είχαμε τραυματισμούς. Η ανάθεση της Πολιτικής Προστασίας σε εθελοντικές οργανώσεις και η τακτική αξιοποίησης ιδιωτικών συνεργείων και εργολάβων οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κύριε υπουργέ, από τις 6 Γενάρη μέχρι τις 12, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο οι δρόμοι παρέμειναν τελείως κλειστοί. Να σας ενημερώσω ότι ακόμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν οι τελευταίοι δρόμοι επικοινωνίας μέσα τους οικισμούς κι αυτό έγινε γιατί είχαμε μικρό αριθμό μηχανοκίνητων μέσων και μειωμένης ισχύος. Αυτό, λοιπόν, είχε ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα, να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ, για την αποκατάσταση των βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αντίστοιχες συνέπειες στην παροχή νερού στους κατοίκους, αλλά και στη θέρμανσή τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων

Τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για τον διπλό εγκλωβισμό και τις απερίγραπτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών μπροστά και στον βαρύ χειμώνα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για τη «Βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα στους καταυλισμούς της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε στην ομιλία του συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κύριε Επίτροπε, Γενάρη μήνα θα κάνετε "προσαρμογή για το χειμώνα", όπως λέτε, και στη Λέσβο προτείνατε πάλι...σκηνές. Με δήλωσή της, η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει προκλητικά ικανοποιημένη. Ισχυρίζεται αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία ότι 57.000 είναι στεγασμένοι και με θέρμανση δηλαδή ομολογεί ότι οι υπόλοιποι 6.000 ξεπαγιάζουν, με κίνδυνο ζωής.

Πρόκειται για απτό αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που τους καταδίκασε σε διπλό εγκλωβισμό, σε απερίγραπτες συνθήκες περιμένοντας βασανιστικά άσυλο, ενώ οι ΜΚΟ λυμαίνονται τα κονδύλια και κανοναρχούν στα camp. Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα της κοινής απόφασης της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο του Βίζεγκραντ, να κλείσετε σύνορα, να χτίσετε τείχη, με καταστολή, Ευρωσυνοριοφυλακή κ.ά.

Αμεσα, να μετακινηθούν από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι, να μεταφερθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Επείγουσα ανάγκη: Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης σε σκηνή, κανένας χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό, κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, ένδυση, κρατική περίθαλψη. Εξω οι ΜΚΟ από τα κέντρα. Καμιά δημιουργία κέντρου κράτησης. Κάτω τα χέρια των φασιστών της Χρυσής Αυγής από τα προσφυγόπουλα και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

ΤΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση εκφοβισμού και αυταρχισμού

Για την επόμενη Τετάρτη, 25 Γενάρη, αναβλήθηκε η δίκη του 73χρονου Θόδωρου Καραβασιλικού, μέλους του ΚΚΕ, που διώκεται με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που έγιναν τον Ιούλη του 2013, ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις Σκουριές της Χαλκιδικής στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός - Eldorado» για την εξόρυξη χρυσού.

Η δίκη του ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όμως αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Ο Θόδωρος Καραβασιλικός ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη αναίτια, στις 10 Ιούλη του 2013, στη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων, που, αντιδρώντας στην πολιτική βίας και καταστολής της κυβέρνησης, επιχείρησαν να στήσουν μπλόκο μετά τη Μεγάλη Παναγιά, στο δρόμο προς το Χονδρό Δένδρο. Είχε δεχτεί άνανδρα και λυσσαλέα χτυπήματα από τα ΜΑΤ και μετά από παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου και επιβεβαιώθηκε ο ξυλοδαρμός του, παρά τα 73 χρόνια του.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της βίας και της καταστολής, καθώς σε δίκη σέρνεται ο αγωνιστής σύντροφός μας, ο οποίος κακοποιήθηκε με βάναυσες μεθόδους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αποδεικνύεται ότι μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στην υπεράσπισή τους, επιστρατεύεται η καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο αυταρχισμός. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που γκρεμίζουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, συνοδεύεται από την πολιτική καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων.

Η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταγγέλλει, για άλλη μια φορά, και με αφορμή τη δίκη του Θ. Καραβασιλικού το όργιο βίας και καταστολής που εξελίχθηκε σε βάρος των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής να μη φοβηθεί και από την τελευταία επιχείρηση εκφοβισμού και αυταρχισμού της κυβέρνησης. Να περιφρουρήσει τους αγώνες του από κάθε τυχοδιωκτικό και προβοκατόρικο στοιχείο. Να δυναμώσει τον ενιαίο αγώνα εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, νεολαίας και γυναικών ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική».

ΟΕΝΓΕ
Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση στην εκτέλεση των καθηκόντων μας

Την «απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία, ενεργώντας αυθαίρετα και με απαράδεκτο τρόπο, ζήτησε εξηγήσεις από γιατρούς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης για τη νοσηλεία μετανάστη, απεργού πείνας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό, ένα μήνα μετά τη νοσηλεία ασθενή - μετανάστη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ο οποίος παρέμεινε φρουρούμενος στο θάλαμο, φορώντας διαρκώς χειροπέδες στα δύο του χέρια και μόνο μετά την παρέμβαση των θεραπόντων γιατρών, του αφαιρέθηκαν προσωρινά το μεσημέρι της επόμενης μέρας της εισαγωγής του, για να μπορέσει να φάει.

«Η συμπεριφορά της αστυνομίας στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στην απάνθρωπη πολιτική που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας και τις προηγούμενες μέρες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες και κάτω από άθλιες συνθήκες», υπογραμμίζεται. Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην εκτέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από το βάρβαρο καθεστώς που έχουν επιβάλει για τους μετανάστες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρνούμαστε να απαρνηθούμε το ρόλο μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αρνούμαστε να στεκόμαστε εχθρικά απέναντί τους. Μοναδικό κριτήριο της εργασίας μας είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού, οι ανάγκες των ασθενών μας, στη διάθεσή τους θέτουμε την επιστημονική μας γνώση».

Παράλληλα, προειδοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «η ανοχή μας σε τέτοια απαράδεκτα περιστατικά είναι μηδενική» και καλεί την ηγεσία του να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο έργο των γιατρών και τη διοίκηση του νοσοκομείου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών, όπως είναι υποχρεωμένη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ