Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκατό χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, ενάντια στην κατάργηση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία
Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, ενάντια στην κατάργηση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία
Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), 100 χρόνια γεμάτα αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, αλλά και γεμάτα θέατρο, προσφορά και αγάπη για την Τέχνη.

Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

Στην μακροχρόνια πορεία του, το ΣΕΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του - σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών - αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

Σήμερα το ΣΕΗ αριθμεί άνω των 3.000 μελών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη της θεατρικής Τέχνης και την τόνωση της πνευματικής ζωής, μέσω της βελτίωσης της θέσης των ηθοποιών.

Εκδήλωση παρουσίασης της διακήρυξης για τα 100χρονα

Το ΔΣ του ΣΕΗ μετά και από απόφαση της συνέλευσης του κλάδου αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων του με σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και δράσεων, εκθέσεων και παραστάσεων, που θα διεξαχθούν όλη τη χρονιά τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. «Οι εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αγκαλιαστούν τόσο από τον κλάδο, από τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, από σπουδαστές δραματικών σχολών, όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, από την πολύτιμη ιστορία του σωματείου μας, την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη, την ασίγαστη πάλη του για να μπορεί να υπάρχει το επάγγελμα του ηθοποιού. Σαλπίζουμε τη συνέχεια για τους νέους αγώνες», σημειώνει σχετικά το ΔΣ του ΣΕΗ.

Το ταξίδι του εορτασμού ξεκινάει στις 30 Γενάρη, στις 19.00, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηνών στο Γκάζι, όπου θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης της διακήρυξης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό εκπρόσωποι από τα ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΣΕΚ (ΤΑΣΕΗ) και του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ (ΟΕΘ-ΣΕΗ).

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα 100 χρόνια του ΣΕΗ φέτος συμπληρώνονται και τα 40 χρόνια ζωής του ΟΕΘ - ΣΕΗ. Ετσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Αιτήσεις συμμετοχής από θιάσους για αυτό, θα γίνονται δεκτές μέχρι 31 Γενάρη 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις προϋποθέσεις στο www.sei.gr


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ