ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν εργαζόμενοι σε Ελληνα υπεργολάβο σε γαλλικό ναυπηγείο

Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα και διεκδικούν υπογραφή σύμβασης εργασίας με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Σε απεργία, που ξεκίνησε χτες Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ναυπηγείο της Γαλλίας (Σαιν-Ναζαίρ) για λογαριασμό της εταιρείας «Α. Γράψας», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των γύψινων κατασκευών. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο υπεργολάβο, Ελληνες και μετανάστες στη Γαλλία, έχουν δημιουργήσει Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν και 2 μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερα τα χαμηλά μεροκάματα και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται ακόμα και με τέσσερα ευρώ την ώρα, ενώ το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει επίσης πεντάωρη βάρδια κάθε Σάββατο, για την οποία αμείβονται με το ποσό των 25 ευρώ (κι όλα αυτά στη Γαλλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι...).

Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, αφού δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς θέρμανση. Επίσης, δεν τους χορηγούνται αποδείξεις πληρωμών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση του εργοδότη πως θα τους κρατήσει στη Γαλλία τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να τους πληρώσει για τις μέρες που το ναυπηγείο παραμένει κλειστό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποζημιωθούν για τις μέρες που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στον τόπο εργασίας τους, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα και σε εργαζόμενους που ζήτησαν να τους χορηγηθούν εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο ναυπηγείο, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως πρέπει να καλύψουν το κόστος της μετακίνησής τους από την τσέπη τους...

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, με στάση εργασίας, ενώ συνέχισαν με απεργία την Τρίτη. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα είχε συναντήσεις με την CGT του Ναυπηγείου, ενώ σήμερα, στο πλαίσιο της απεργίας που συνεχίζεται, θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο χώρο του ναυπηγείου και θα έχει νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον υπεργολάβο, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο.

Αλληλεγγύη στους απλήρωτους εργαζόμενους του ΔΟΛ

Την υποστήριξή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη (ΔΟΛ), που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το Δώρο Χριστουγέννων, εκφράζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στον συγκεκριμένο οργανισμό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τείνει να γίνει κανόνας στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Σχεδόν στο σύνολό τους, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι αφού έχουν υποστεί συνεχόμενες μειώσεις στους μισθούς τους, με εκ περιτροπής εργασία, μπλοκάκια, ενώ γιγαντώνεται όλο και περισσότερο η εργασία μέσω "δουλεμπορικών" γραφείων». Οπως εξηγεί, στον κλάδο βρίσκεται σε εξέλιξη το «ξαναμοίρασμα της πίτας στην ενημέρωση», ενώ στη διαδικασία αυτή οι εργοδότες αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους στα Μέσα του ομίλου, καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επηρεάσει και άλλους χώρους δουλειάς. «Δεν παραγνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν τον χαρακτήρα ντόμινο και να συμπαρασύρουν και άλλους χώρους εργασίας, στην εκτυπωτική βιομηχανία, στην διακίνηση του Τύπου ή ακόμα και να αποτελέσουν δικαιολογία για το παραπέρα χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στον ΔΟΛ.

Στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αναφέρεται η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Καλεί τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, να διασφαλίσουν την επιτυχία τους, «κόντρα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και σε πρόθυμους να τις αναστείλουν», να διασφαλίσουν τη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα.

«Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι εξελίξεις με την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που οφείλει δεδουλευμένα τεσσεράμισι μηνών και προαναγγέλλει αλλαγή σκυτάλης με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν ρόλο, λόγω χρεών του εργοδότη. Αποτελούν μέρος γενικότερων εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου, αναδιάταξης του σκηνικού στα ΜΜΕ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει τέλος το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

«Κερδισμένος θα είναι ο αγώνας, όταν αντιληφθούμε ως εργαζόμενοι τη δύναμή μας. Οταν ενωθούμε απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου των ΜΜΕ, αλλά και κάθε κλάδου, που θέλει εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα. Αγώνας προσανατολισμένος στη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Στο μεταξύ, 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες το απόγευμα και οι εργαζόμενοι στα μέσα ιδιοκτησίας Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», κ.ά.), οι οποίοι είναι επίσης απλήρωτοι από τον Αύγουστο.
Ο

CYTA HELLAS: Να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία καλούν τους εργαζόμενους στη «Cyta Hellas» οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας», καταθέτοντας αντίστοιχο πλαίσιο στη σημερινή Γενική Συνέλευση, ενάντια σε απολύσεις και μειώσεις μισθών και διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ που θα αναπληρώνει τις απώλειες των εργαζομένων. Το τελευταίο τρίμηνο η «Cyta» έχει προχωρήσει σε 20 απολύσεις εργαζομένων. Στην ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Cyta Hellas» αναφέρει πως επιβεβαιώνεται «ότι μπροστά στις εξελίξεις με την επικείμενη πώληση της "Cyta", οι μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς. Οι απολύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα είναι η προσπάθεια που κάνει η εταιρεία να περικόψει τα "κόστη" της, όπως προκλητικά μας αποκαλεί. Επιχειρεί όμως πολύ περισσότερο να νομιμοποιήσει στη συνείδησή μας τις απολύσεις των συναδέλφων μας, για να δεχτούμε μια νέα, ακόμα πιο σκληρή επίθεση».

«UNIFY»: Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «Unify», σε συνέχεια της στάσης εργασίας την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς τους από το τμήμα πωλήσεων. Στη συνέλευση υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε η «Ταξική Ενότητα», ενώ αμέσως μετά οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας. Ζητούν να παρθεί πίσω η απόλυση και να σταματήσουν τα όποια σχέδια για απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων. Παράλληλα, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται η διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής και κλαδικής ΣΣΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (σε αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών, Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Σταθμός Μετρό Εθνικής Αμυνας) οργανώνει αύριο στις 15.30 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής ενάντια στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο Σύλλογος τονίζει ότι «θα αναδείξουμε τις αρνητικές εξελίξεις σε βασικούς τομείς των υπηρεσιών όπου "εκσυγχρονίζεται" προς το χειρότερο ο υπάρχοντας Οργανισμός. Θα απαιτήσουμε να ληφθούν υπόψη και να ικανοποιηθούν τα χρόνια αιτήματά μας. Θα ζητήσουμε την μη έγκρισή του, την απόσυρση του νέου Οργανισμού». Ο ΣΥΠΑ επισημαίνει ότι στόχος του νέου Οργανισμού είναι «η στήριξη της κερδοφορίας και η ανεμπόδιστη διοχέτευση χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους».

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Στημένη φιέστα εφοπλιστών - υπουργείου Ναυτιλίας

Την ώρα που η Ναυτική Εκπαίδευση «βουλιάζει» από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - αναχρονιστικό πρόγραμμα σπουδών, αντιδραστικός κανονισμός, μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία, εργαστηριακές υποδομές, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης - το υπουργείο Ναυτιλίας και εφοπλιστές οργανώνουν φιέστες στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), για να πετάξουν στάχτη στα μάτια των σπουδαστών, των νέων ναυτεργατών, και με στόχο να τους ενσωματώσουν στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Τέτοια ήταν και η εκδήλωση που οργανώθηκε τη Δευτέρα 19/12 στο αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανικών στην ΑΕΝ Ασπροπύργου. Αφού εγκαινίασαν για άλλη μια φορά το αμφιθέατρο της Σχολής - το οποίο δεν είναι προσβάσιμο για τους σπουδαστές της σχολής! - ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, και οι εφοπλιστές... αλληλοβραβεύτηκαν και έδωσαν υποσχέσεις για συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, την οποία μαζί αποφασίζουν και υλοποιούν, χωρίς να έχουν να πουν τίποτα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές τόσο στις ΑΕΝ, όσο και στα καράβια κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ταξιδιών.

Γνωρίζοντας ότι οι σπουδαστές θα τους γύριζαν την πλάτη, στελέχη της Διεύθυνσης Σπουδών της ΑΕΝ, με το παρουσιολόγιο στο χέρι, περνούσαν από τις αίθουσες της σχολής και επέλεγαν τους σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν τη φιέστα κυβέρνησης - εφοπλιστών!

Απαράδεκτη, προκλητική ενέργεια, που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των σπουδαστών!

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου και οι σπουδαστές κατήγγειλαν τη φιέστα εφοπλιστών - υπουργείου, τονίζοντας ότι τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου αρνούνται να απαντήσουν στα αιτήματα των σπουδαστών κόντρα στην άθλια κατάσταση στη Ναυτική Εκπαίδευση.

Η φιέστα υπουργείου - εφοπλιστών περιελάμβανε «μπουφέ» για τα στελέχη της ακολουθίας τους... όταν το αστικό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει στον ίδιο χώρο πρόσβαση στο πόσιμο νερό (!) σε πάνω από 800 περίπου ναυτεργάτες και σπουδαστές που καθημερινά συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Ασπροπύργου!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρώτο και ενισχυμένο το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων

Την πρωτιά και την αυτοδυναμία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων διατήρησε το «Εργατικό Μέτωπο» (που στηρίζει το ΠΑΜΕ), βγαίνοντας μάλιστα ενισχυμένο σε ψήφους από τις χτεσινές εκλογές για τη νέα διοίκηση.

Αναλυτικά, ψήφισαν 93 αντιπρόσωποι. Το «Εργατικό Μέτωπο» έλαβε 52 ψήφους και 8 έδρες (από 43 ψήφους και 6 έδρες στο προηγούμενο τακτικό συνέδριο, το 2013). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έλαβε 33 ψήφους (από 49) και 5 έδρες (από 6). Η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 5 ψήφους (από 6) και καμία έδρα (από 1). Η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο (το 2013 είχε 4 ψήφους και καμία έδρα).

Υπενθυμίζεται ότι το Μάη του 2016, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προσπάθησε εκβιαστικά να θέσει τα ταξικά σωματεία εκτός Εργατικού Κέντρου, προκαλώντας ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες τελικά οι ταξικές δυνάμεις αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη. Στο έκτακτο συνέδριο είχαν ψηφίσει 93 αντιπρόσωποι και το «Εργατικό Μέτωπο» είχε λάβει 47 ψήφους και 8 έδρες, η «Δημοκρατική Συνεργασία» 34 ψήφους και 8 έδρες. Η «Ταξική Ενότητα» και η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» πήραν 5 και 2 ψήφους αντίστοιχα και καμία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ