ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας και δώρο Χριστουγέννων

Μεγάλες καθυστερήσεις στην επιδότηση, λόγω χρόνιας υποστελέχωσης του ΟΑΕΔ, προβληματικού συστήματος μηχανογράφησης και χρονοβόρων διαδικασιών

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στη Ρόδο και σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς επίδομα ανεργίας και Δώρο...
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στη Ρόδο και σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς επίδομα ανεργίας και Δώρο...
Την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επιδότηση των εποχικών εργαζομένων, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι να κινδυνεύουν να μείνουν τα Χριστούγεννα χωρίς επίδομα και Δώρο από τον ΟΑΕΔ, καταγγέλλουν πέντε σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ανάμεσα στους εποχικούς εργαζόμενους περιλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ιδιαίτερα στα νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές, οι οποίοι μένουν άνεργοι μετά το τέλος της σεζόν.

Οπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Sheraton», «Mira Mare Wonderland», «Amilia Mare» και «Paradise Village» (ομίλου «Aldemar»), το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, σε χιλιάδες εποχικούς δεν έχει χορηγηθεί το Δώρο από τον ΟΑΕΔ, που είχε ανακοινωθεί πως θα χορηγηθεί στις 16/12.

«Μεγάλο μέρος των αιτήσεων στις τουριστικές περιοχές» τονίζουν, «χιλιάδων δηλαδή ανέργων, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκατοντάδες είναι επίσης αυτοί, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως, συνεχίζουν ακόμη να καταθέτουν καθημερινά δικαιολογητικά με σειρά προτεραιότητας, παρά το ότι έχουν απολυθεί από τα τέλη Οκτώβρη, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Με αυτούς τους ρυθμούς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να δουν χρήματα τουλάχιστον ως τα τέλη Γενάρη!».

«Δε φτάνει η εξαντλητική σεζόν, η απληρωσιά, το τσάκισμα σε μισθούς και δικαιώματα, το κουτσούρεμα του ίδιου του επιδόματος, οι οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναγκαστούν να κάνουν και Χριστούγεννα χωρίς ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών και πέντε ημερών με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν το μισό χρόνο!», καταγγέλλουν τα πέντε σωματεία και απαιτούν να δοθεί λύση, ώστε να καταβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή επίδομα και Δώρο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, και ως το τέλος του έτους σε όσους καταθέτουν δικαιολογητικά αυτές τις μέρες.

Οπως σημειώνουν, οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, στο προβληματικό σύστημα μηχανογράφησης και στην αλλαγή της εσωτερικής διαδικασίας για την έγκριση της επιδότησης των ανέργων που είναι πιο χρονοβόρα. Π.χ. στη Ρόδο, όπως έχουν αναδείξει ξανά τα σωματεία, το προσωπικό του ΟΑΕΔ δεν επαρκεί για να καλύψει τις περισσότερες από 12.000 αιτήσεις στην πόλη της Ρόδου και τις 18.000 αιτήσεις στο νησί, που γίνονται κάθε χρόνο από τον Οκτώβρη μέχρι περίπου το Φλεβάρη, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων.

Την κατάσταση αναδεικνύουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ

Τα εν λόγω προβλήματα και τον κίνδυνο να μην καταβληθούν τα επιδόματα ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων αναδεικνύουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ. Για το ζήτημα αυτό προχώρησαν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» ΟΑΕΔ απαιτεί «να απομακρυνθούν όλοι οι ιδιώτες από τον ΟΑΕΔ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού. (...) Ελεγχο και απόδοση ευθυνών στις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν έργο στον ΟΑΕΔ. Αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΑΕΔ».

«Κάθε πρωί που πηγαίνουμε στη δουλειά μας δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε ηλεκτρονική πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΕ. τ. ΟΕΚ.

  • Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος σημειώνει ότι παρακολουθεί την εφαρμογή του «κανονισμού υποχρεώσεων των ανέργων», που ψηφίστηκε από το ΔΣ του ΟΑΕΔ και βρίσκεται σε ετοιμότητα να καταγγείλει τυχόν διαγραφή ανέργων.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για κύμα απληρωσιάς και απολύσεων

Την προδιαγραφόμενη ένταση του κύματος απληρωσιάς και απολύσεων συμβασιούχων στους δήμους καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση συνδικαλιστών του κλάδου με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, για τα σοβαρά ζητήματα σχετικά με τις παρατάσεις των συμβασιούχων και τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, «η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από νομικίστικα ζητήματα (...) Παραπέμπει για το νέο έτος τα σοβαρά αυτά θέματα, αφήνοντας στην ουσία εργαζόμενους απλήρωτους στις γιορτές και άλλους με την αβεβαιότητα για το νέο έτος. Οι απολύσεις φαίνεται ότι είναι δεδομένες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, αφού η υπουργός έκανε καθαρό ότι δεν έχουν βρει νομική λύση για να παραμείνουν στη δουλειά τους οι συμβασιούχοι που ξεπερνάνε τους 24 μήνες στη δουλειά».

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση της υπουργού και για τους λίγους εργαζόμενους που είναι εδώ και 7 χρόνια στη δουλειά τους από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Οπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ, η κυβέρνηση υποστηρίζει «ότι οι "προσπάθειές" της προσκρούουν σε νομοθετικά προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Πραγματικά, η υποκρισία περίσσευε στην συνάντηση, αφού από την μία συμπάσχουν και κατανοούν τους εργαζόμενους, αλλά, από την άλλη, είναι το άρθρο 103 (παρ. 2 και παρ. 7) του συντάγματος που τους δένει τα χέρια, αλλά και οι 24 μήνες. Από τη μία διαβεβαίωνε ότι θα πιέσει τους δημάρχους για να προχωρήσουν στην παράταση των συμβάσεων και από την άλλη έλεγε ότι δεν γίνεται να συνεχίσουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι που έχουν παρατάσεις και έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες, δηλαδή ο κύριος όγκος των συμβασιούχων».

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ απαίτησαν από την κυβέρνηση «να αφήσουν τα νομικίστικα κόλπα, μέχρι να νομοθετήσουν να δώσουν πολιτική λύση στα ζητήματα αυτά, να παραμείνουν και να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, να μην φύγει κανείς. Το σύνθημά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αυτήν την στιγμή πιο επίκαιρο από ποτέ».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αναδεικνύει καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων

Καταγγελίες εργαζομένων για μεθοδεύσεις εργοδοτών με στόχο να μην καταβάλουν δώρο Χριστουγέννων αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

Σύμφωνα με αυτές, εργαζόμενοι «με την απειλή της απόλυσης εκβιάζονται να υπογράψουν ότι παρέλαβαν το δώρο των Χριστουγέννων χωρίς να το πάρουν ή ακόμα παίρνουν το δώρο Χριστουγέννων στην τράπεζα ώστε να φαίνεται η μεταφορά χρημάτων και μετά αναγκάζονται να το επιστρέφουν πίσω στους εργοδότες. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να κλείνει πλέον αυτιά και μάτια μπροστά σε συγκεκριμένες καταγγελίες».

Το ΕΚΙ καλεί τους εργαζόμενους «να μην ανεχθούν καμία κλεψιά» και υπογραμμίζει πως το δώρο Χριστουγέννων «δεν είναι χρήματα που δίνονται από την "καλοσύνη" των αφεντικών, αλλά από τα τεράστια κέρδη που βγάζουν, εξαιτίας της εντατικοποίησης στη δουλειά που επιβάλλουν στους εργαζόμενους. Ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι χρήματα που κατέκτησαν να παίρνουν οι εργαζόμενοι με αγώνες».

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά από τους εργαζόμενους «να απευθυνθούν στα σωματεία τους, να επικοινωνήσουν με το Εργατικό Κέντρο. Να σπάσει η σιωπή και η τρομοκρατία. Καλούμε τα σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους, να βρεθούν στους χώρους δουλειάς».

Στοιχεία για την ανεργία

Τους 1.066.416 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Νοέμβρη του 2016, αυξημένοι κατά 78.030 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτούς, το σύνολο των αναζητούντων εργασία εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 913.044 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 3,25% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2016 και 8,14% σε σχέση με το Νοέμβρη του 2015.

Την ίδια στιγμή που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και η πραγματική ανεργία είναι ακόμα μεγαλύτερη, επίδομα ανεργίας έλαβαν το Νοέμβρη μόλις 118.361 άνεργοι (τακτικοί και εποχικοί μαζί), δηλαδή μόνο το 11,09% των εγγεγραμμένων ανέργων. Μάλιστα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 19,04% και κατά 7,98% από τον Οκτώβρη του 2016 και το Νοέμβρη του 2015, αντίστοιχα.

Αυξητική πορεία ακολουθούν ο αριθμός και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων. Το Νοέμβρη, το 53,21% των ανέργων (αναζητούντων εργασία) ήταν μακροχρόνια άνεργοι, παρουσιάζοντας αύξηση 1,18% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2016 και 6,08% σε σχέση με το Νοέμβρη του 2015.

Κατά τ' άλλα, από τους ανέργους (αναζητούντες εργασία), το 62,35% είναι γυναίκες και το 37,65% άντρες. Στην Αττική αναλογεί το 34,82% και στην Κεντρική Μακεδονία το 20,52% αυτών. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το 40,34% των ανέργων ανήκει στις ηλικίες 30 - 44 ετών και το 22,99% στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) για την προσφυγή του ομίλου «LAFARGE» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ, ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (ν. 1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Η προσφυγή της «Lafarge» ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και «περιορίζει την ελευθερία της εργοδότριας επιχειρήσεως».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μια στιγμή που οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά, μαζί και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων για να έχει ακόμα πιο λυμένα χέρια το κεφάλαιο, είναι στο επίκεντρο των παζαριών για τη δεύτερη «αξιολόγηση», ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ