ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Ξεκίνησε με τις γνωστές προσπάθειες νοθείας από την πλειοψηφία της διοίκησης

Την επιχείρηση αλλοίωσης των συσχετισμών κατήγγειλαν από το βήμα του Συνεδρίου οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων. Την πρώτη μέρα είχε προγραμματιστεί να γίνει Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το 36ο τακτικό Συνέδριο.

Κατά τις χτεσινές εργασίες δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι κωλυσιεργίες από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, για να κρυφτεί ουσιαστικά η προσπάθεια νοθείας και αλλοίωσης των συσχετισμών, όπως έγινε και στο προηγούμενο 35ο Συνέδριο.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), από το βήμα του Συνεδρίου και με συγκεκριμένα παραδείγματα, κατήγγειλαν αυτές τις προσπάθειες νοθείας από τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της προσπάθειας αλλοίωσης των συσχετισμών

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει τα εξής παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών:

«1ο παράδειγμα και χαρακτηριστικό είναι η απόφασή τους να νομιμοποιήσουν το όργιο της νοθείας που έγινε στην Ομοσπονδία του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ), η οποία δεν προσκόμισε πρακτικά αρχαιρεσιών 33 Τοπικών Εκλογικών Τμημάτων, με 1.646 ψηφίσαντες, και ταυτόχρονα επέτρεψε να υπάρχουν εκατοντάδες διπλοψηφίες, στα Ενιαία Σωματεία των διαφόρων περιοχών και στα Σωματεία των ειδικοτήτων.

(...) Εφτασαν στο σημείο να έχουν ως αντιπρόσωπο (και να τον εκλέγουν και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων! Ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ/"Πρωτοπορία".

Ταυτόχρονα έγραψαν στα "παλιά τους τα παπούτσια" το ν. 1264/82 και ό,τι αυτός ορίζει για την κατανομή των εδρών και δεν έδωσαν μία έδρα στη ΔΑΣ με την τρίτη κατανομή στο Ενιαίο Σωματείο Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία κ.λπ.).

2οπαράδειγμα (...) αποτελεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος δεν έχει προσαρμόσει το καταστατικό του στο ν. 1264/1982 και συνεχίζει να κάνει εκλογές με επιστολική ψήφο (...) Φέτος ψήφισαν 229 με αλληλογραφία και μάλιστα ομαδική, μέσω της ΑCS! (...)

3ο παράδειγμα αποτελεί η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΠΟΕ ΥΕΘΑ) (...) Εργαζόμενοι σε Σωματεία της, που έχουν λιγότερα από 40 μέλη και δεν πιάνουν το μέτρο της εκπροσώπησης, μπορούν να ψηφίζουν για αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία σε άλλο, "διπλανό" Σωματείο του νομού ή της Περιφέρειας!

4ο παράδειγμα αποτελεί η ανοχή στην απρόσκοπτη συνέχιση από την ΠΟΣΕ - ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει μέλη της Σωματεία με εργαζόμενους, που ανήκουν σε άλλους φορείς (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες)! (...) Από τα 11 Σωματεία που έχει στη δύναμή της τα 8 έχουν εργαζόμενους από άλλους φορείς του Δημοσίου.

5ο παράδειγμα αποτελεί η ΟΣΥΑΠΕ, από την οποία αφαιρούν 1 αντιπρόσωπο με το "έτσι θέλω"... Αρνούνται να κάνουν την πρόσθεση των ψηφισάντων όσων μένουν μετά την αφαίρεση 3 Συλλόγων (Δ. Μακεδονίας, Φθιώτιδας και Κιλκίς) και προβάλλουν αστεία επιχειρήματα, αλλά και απειλές... (καθίστε καλά γιατί θα σας αφαιρέσουμε και άλλον αντιπρόσωπο! κ.λπ.). Και φτάνουν στο σημείο ενώ βγάζουν εκτός το Σωματείο της Δ. Μακεδονίας, να αφαιρούν αντιπρόσωπο από τη ΔΑΣ και όχι τον αντιπρόσωπο από τη Δ. Μακεδονία..!».

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ κάλεσαν τους αντιπροσώπους του 36ου Συνεδρίου να μη δεχθούν να επικυρώσουν αυτές τις σκοπιμότητες και τις νοθείες. Να μη δεχθούν να αλλοιώνονται οι συσχετισμοί, έτσι όπως εκφράστηκαν από τους εργαζόμενους στα πρωτοβάθμια σωματεία, να βάλουν ένα τέρμα στη, για χρόνια, παραγωγή νόθων αντιπροσώπων.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με τη συζήτηση για αλλαγές στο καταστατικό της ΑΔΕΔΥ.

Απεργούν σήμερα στη ΛΑΡΚΟ

Σε απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας άμεση κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η απεργία αποτελεί ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο επιχειρησιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποίησε γενική συνέλευση με τη συμμετοχή εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, η οποία, όπως το ίδιο αναφέρει, «ήταν ακόμη πιο μαζική. Για πρώτη φορά, ήρθαν συναδέλφισσες καθαρίστριες και συνάδελφοι από τους σεκιούριτι στο λιμάνι, καθώς και από την εργολαβία Καρατσιώλη (καθαρισμοί)».

Από τη συζήτηση «προέκυψε η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων απέναντι στην αδιαλλαξία της Διοίκησης στο δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική συνέλευση αποφάσισε: Την πραγματοποίηση σήμερα 24ωρης απεργίας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας των μελών του Συνδικάτου, εργαζομένων στις εργολαβίες, στις 7/12, τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 8/12.

Το Συνδικάτο, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, σημειώνει: «Το μπόι μας είναι μεγαλύτερο από το δικό τους όταν είμαστε μαζικοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τους πονάει που το Συνδικάτο μας συντονίζεται με το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ επάνω στο δίκαιο αίτημα για την κατάργηση των εργολαβιών, παρά τις διαφορές που υπάρχουν».

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς

MotionTeam

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έξω από τη Δ' ΔΟΥ της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) και άλλων επιχειρήσεων του Εμπορίου, άνεργοι, αλλά και η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Ανω Πόλης.

Με μια φωνή διαδήλωσαν «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και απαίτησαν προστασία των λαϊκών κατοικιών, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, την κρίση να πληρώσουν τραπεζίτες, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατήγγειλαν πως ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι, αποτελεί κοροϊδία προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση.

Διαμήνυσαν ότι με αλληλεγγύη και αγώνα, με τη δράση τους, μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από τα σωματεία τους, στις γειτονιές μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, θα υψώσουν τείχος προστασίας των λαϊκών οικογενειών απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Ο

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»: Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου». Συνεχίζουν με στάσεις εργασίας αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή και κλιμακώνουν με νέα απεργία το Σάββατο, απαιτώντας την ανάκληση απολύσεων, την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων, τη μονιμοποίησή τους κ.ά.

«CYTA»: Σε 4ωρη στάση εργασίας (12.00 - 16.00) προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στη «Cyta», απαιτώντας μεταξύ άλλων την ανάκληση απολύσεων, την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.

ΙΓΜΕ: 3ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του και διεκδικώντας λύση στα ζητήματα της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, για προσλήψεις προσωπικού και αποφυγή κατασχέσεων από εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Παρέμβαση για μια ακόμα φορά έκανε τη Δευτέρα στη διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενάντια στην απόλυση έξι εργαζομένων με τρίμηνες συμβάσεις. Το συνδικάτο αναφέρει ότι μετά την παρέμβαση η δήμαρχος δήλωσε ότι «αποδέχεται το αίτημά μας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψή τους». Καταγγέλλει επίσης την πλειοψηφία του σωματείου στο δήμο, «που αντί να αντιδράσει στις απολύσεις των συναδέλφων έλαμψε διά της απουσίας της».

ΗΣΑΠ: Συνεχίζει τις στάσεις εργασίας το Σωματείο Ηλεκτροδηγών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, σήμερα (12.00 - 16.00) και την Παρασκευή (21.00 έως τη λήξη της βάρδιας).

ΟΜΙΛΟΣ «ALDEMAR»: Παρέμβαση στα τρία ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» στο Ηράκλειο με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το αίτημα τέθηκε στους διευθυντές των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η Επιτροπή κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε συμπόρευση μαζί της.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Στάση εργασίας, την Παρασκευή 2/12, από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, κήρυξε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας, αντιδρώντας στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, του Δήμου Λαμίας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, να κρατήσουν τη μέρα εκείνη τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, εφαρμόζοντας την αποκαλούμενη «λευκή νύχτα». Παράλληλα, το Σωματείο καλεί τους εργαζομένους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/12, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο για το συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.

ΛΑΡΙΣΑ: Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με παρέμβασή της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας τη Δευτέρα 28/11, έθεσε για συζήτηση υπόμνημα που αναφέρεται στα αιτήματά του για το πρόβλημα της ανεργίας, ζητώντας στήριξη σε όσα απ' αυτά εμπλέκεται και η Περιφέρεια, αλλά και για τα γενικότερα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Κινητοποίηση αύριο για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης

Σε κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ελάχιστο όριο τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009, προχωρά αύριο, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), στις 5 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, αλλά και να προετοιμάσουν τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία στις 8/12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ