ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ»
Επικυρώθηκε από τη Βουλή ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός

Εντάσσεται στο πλαίσιο του γνωστού αντιδραστικού «Χώρου Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» της ΕΕ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων, επικυρώθηκε την περασμένη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Τουρκία, με την οποία ενισχύονται και επεκτείνονται οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ σε βάρος των λαών, όπως αυτοί κωδικοποιούνται στη συνθήκη Σένγκεν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή τάχθηκε κατά, με τον ειδικό αγορητή της Β. Καρακώστα να ισχυρίζεται ότι συμφωνίες «τέτοιου είδους, γίνονται για λόγους τυπικούς»...

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία». Η συμφωνία είναι ενταγμένη στην οικοδόμηση του λεγόμενου «Χώρου Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» της ΕΕ και όπως αναφέρεται έχει σκοπό την «ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της συνεργασίας» ανάμεσα στις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των συμβαλλόμενων χωρών, για τις περιπτώσεις, που, σύμφωνα με το άρθρο 5, αφορούν απειλές για τη «δημόσια τάξη», «ασφάλεια», έκτακτες καταστάσεις και σοβαρά συμβάντα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πρόσφυγες και μετανάστες... Προβλέπεται, επίσης, η ανταλλαγή σε αμοιβαία βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η παροχή τους ακόμα και σε τρίτα κράτη. Το Κοινό Κέντρο προβλέπεται ότι θα έχει έδρα στη θέση Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα της συμφωνίας, επισήμανε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού "Χώρου ασφάλειας ελευθερίας και δικαιοσύνης" της ΕΕ, ο οποίος με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την πάταξη της τρομοκρατίας υπηρετεί τη στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και την παραπέρα ανάπτυξη του μηχανισμού καταστολής της Συνθήκης Σένγκεν».

Επισήμανε ότι με βάση το «αντιτρομοκρατικό δόγμα» της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τέτοιες συμφωνίες «στο παρελθόν, αξιοποιήθηκαν για προληπτικούς πολέμους, για το χτύπημα λαϊκών κινημάτων». Εξάλλου, όπως σημείωσε, από τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 στοχοποιούνται «κοινωνικές διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, καθώς και πολιτικές δραστηριότητες». Ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόκληση να θεωρείται η προσφυγιά και η μετανάστευση κάτι παρεμφερές με το «οργανωμένο έγκλημα».

Τον αντιδραστικό της χαρακτήρα επιβεβαιώνει, πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, ότι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η Τουρκία, «ένα κράτος που καταπατά δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα», έχει στείλει σε φυλακές και δικαστήρια «δημοκράτες αγωνιστές, κομμουνιστές», ενώ η αστική της τάξη «μαζί με το ΝΑΤΟ αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ν. Τόσκας, απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ ότι «κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιείται αυτό το Κέντρο για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων». Ωστόσο, ο Μ. Συντυχάκης κατέθεσε στα πρακτικά τα όσα είχε αναφέρει ο Ν. Τόσκας, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, ότι οι κλεισμένοι δρόμοι στον Προμαχώνα, «από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο του Κοινού Κέντρου Επαφής»...

ΑΙΓΑΙΟ
Νέες τουρκικές προκλήσεις υπό τα βλέμματα του ΝΑΤΟ...

Κλιμακώνει η Αγκυρα την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, υπό τα βλέμματα μάλιστα των ΝΑΤΟικών που κάλεσε εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς διαχείριση τάχα του Προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, χτες, στο πλαίσιο άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) που κάνουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ των νήσων Λέσβος, Χίος, Οινούσσες, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος και Ψαρά, 3 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών, άλλα 4 μεμονωμένα συν 9 ελικόπτερα, συνολικά 23 αεροσκάφη, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών (π.χ. δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης), πρακτικά σε όλο το Αιγαίο, βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό. Καταγράφηκαν και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14.28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της ν. Ρόδου και στις 14.44 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Ρω, στα 27.500 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14.45 ανατολικά ν. Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Πέρα απ' αυτό καθαυτό το γεγονός της υπέρπτησης, άλλο ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως - κατά πληροφορίες - έγινε την ώρα που στο νησί βρισκόταν ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Απ. Αποστολάκης, και έδινε ευχές για το Πάσχα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί εκεί. Επιπλέον, μπορεί να έγινε σε μεγάλο ύψος, στα λίγο λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το έδαφος, και να μην έγινε αντιληπτή απ' όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο νησί, αλλά και πάλι δίνει ένα στίγμα των τουρκικών προθέσεων, όπως αναγνωρίζουν στρατιωτικές πηγές.

Επιπλέον, όπως γράφαμε χτες στον «Ριζοσπάστη», η τουρκική άσκηση, πέρα από τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις και την υπέρπτηση, έρχεται σε έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή και ως προς άλλο ένα κομβικής σημασίας σημείο: Διεκδικεί το δικαίωμα συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή δεξιά του 25ου μεσημβρινού - διαπερνά το Αιγαίο στη μέση από βορρά προς νότο - διχοτομώντας επιχειρησιακά το πέλαγος.

Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη άσκηση λήγει σήμερα, αλλά στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αναμένουν «περιστατικά» και την επόμενη βδομάδα, οπότε ξεκινά η ετήσια διακλαδική αποβατική άσκηση μεγάλης κλίμακας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, «EFES - 2016», η οποία θα κορυφωθεί την πρώτη βδομάδα του Ιούνη στην περιοχή του κόλπου Ντογκάνμπεϊ, απέναντι από τις νήσους Σάμο και Χίο.

Σημειωτέον, όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ στο Αιγαίο έχει αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2, υπό τα βλέμματα της οποίας κλιμακώνεται και παραπέρα η τουρκική προκλητικότητα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το ΝΑΤΟ επ' ουδενί εγγυάται την ασφάλεια των λαών και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα...

Περιοδείες σε αμαξοστάσια

-- Σήμερα, Πέμπτη στις 7.30 π.μ., ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Κόκκινο Μύλο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε περιοχές της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ στο Γράμμο και Βίτσι (Φλώρινα - Πρέσπες - Καστοριά - Νεστόριο - Κόνιτσα - Δυτικό Γράμμο - Μαστοροχώρια - Γρεβενά), αλλά και σε περιοχές της Αλβανίας όπου, προσωρινά, νοσηλεύτηκαν, πέρασαν και φιλοξενήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ (Ελμπασάν, Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνας, Αγιοι Σαράντα).

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 έως 6 Ιούλη (5 διανυκτερεύσεις σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά και Τίρανα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία).

Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες να δηλώσουν συμμετοχή στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως - τηλέφωνο: 210.8222.952).

ΕΕΔΥΕ
Στις 15 Μάη η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 15/5 θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., που θα γίνει ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πορευόμαστε και παλεύουμε για: Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Αιγαίο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

  • Επίσης την Κυριακή 15/5, θα πραγματοποιηθεί η 32η Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη, όπως αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ