ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Θα πέσει ξανά «τσεκούρι» με το νέο μισθολόγιο

Περιλαμβάνεται στο δεύτερο γύρο των προαπαιτούμενων, αλλά η ΑΔΕΔΥ αρνείται να κηρύξει απεργία τη μέρα ψήφισής τους στη Βουλή

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς, περιλαμβάνεται στη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων που έρχεται άμεσα στη Βουλή. Σημειώνουμε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο το μεσοπρόθεσμο του 2015 όσο και το 3ο μνημόνιο ρητά αναφέρονται σε παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο.

Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται, οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών, καθώς ένα από τα μέτρα που προβλέπονται, είναι η χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία χρόνια αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα, για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (6,67%) για παροχές Υγείας - Ασφάλιση, η κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (επίδομα 150 ευρώ), θα οδηγήσει επίσης απευθείας σε ονομαστική μείωση των μισθών.

Με βάση τα παραπάνω, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πρότειναν να αποφασιστεί 24ωρη απεργία τη μέρα που θα έρθουν τα προαπαιτούμενα και το νέο μισθολόγιο για ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ανάλογη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν «τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, να κλιμακώσουν την πάλη τους, να αποτρέψουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος τους».

Παγκινητοποίηση συνταξιούχων στα μέσα Δεκέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Θα συμμετάσχουν συνταξιούχοι από Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο ΙΚΑ Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν επίσης συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Ηπειρο. Η αναχώρηση από τη Λάρισα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 8.30 π.μ., μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο.
  • Την Τρίτη 15 Δεκέμβρη θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση συνταξιούχων στο Ρέθυμνο.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις προβάλλουν τα εξής αιτήματα: Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας, δώρων και επιδόματος άδειας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι. Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

Νεκρός οικοδόμος στα Μέγαρα

Στο μεροκάματο παραμόνευε ο θάνατος έναν 51χρονο οικοδόμο, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα, πέφτοντας από τα έξι μέτρα, την ώρα που εργαζόταν πάνω σε σκαλωσιά, σε σπίτι στην περιοχή Γλυφάδα Μεγάρων. Ο οικοδόμος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Μετά το θάνατο ενός οδηγού φορτηγού σε ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και ενός ακόμα εργαζόμενου σε έργα οδοποιίας στη Φλώρινα την προηγούμενη βδομάδα, ο προχτεσινός είναι ο τρίτος θάνατος εργάτη που γίνεται γνωστός μέσα σε λίγες μόνο μέρες, επαληθεύοντας τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων ασφάλειας και τις παγίδες θανάτου στους τόπους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Συγκέντρωση στο νοσοκομείο Σάμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου Σάμου ο Σύλλογος Εργαζομένων και καλεί τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του νησιού να συμμετέχουν μαζικά. Αντιδρούν στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, υγειονομικό υλικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (όπως κλίβανος αποστείρωσης, φορητά ακτινολογικά μηχανήματα κ.ά.). Ενδεικτικά, όλο το νησί καλύπτεται με ένα ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Το εξωτερικό ιατρείο του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου δεν λειτουργεί δυο φορές τη βδομάδα, η Αιμοδοσία δεν έχει νυκτερινή βάρδια και στο Ακτινολογικό Τμήμα οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, για να λειτουργεί το εργαστήριο όλο το 24ωρο. Ετσι, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 3 έως 5 μήνες για να εξετασθούν ή εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπου κανένα εργαστήριο, διαγνωστικό κέντρο, γιατρός κ.λπ. δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας

Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας έκαναν πρόσφατα εργαζόμενοι από το «Αμαλία Φλέμιγκ», που βγήκαν σε διαθεσιμότητα πριν από δυο χρόνια και σήμερα δουλεύουν σε άλλα νοσοκομεία. Στο πλευρό τους βρέθηκε, ανάμεσα σε άλλους, το σωματείο του «Ευαγγελισμού». Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην καταβάλουν τα χρήματα που τους επέστρεψε η διοίκηση του «Σισμανόγλειου» κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας και τώρα τα ζητά πίσω και μάλιστα αυξημένα. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, δεσμεύτηκε πως το υπουργείο θα στείλει άμεσα εντολή στη διοίκηση του «Σισμανόγλειου», ζητώντας να παγώσει τη διαδικασία και να ελεγχθούν τα ποσά. Αφησε να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν κάποια χρήματα, αλλά θα γίνει μείωση του ποσού. Οπως είπε, το θέμα θα λυθεί είτε με τροπολογία, είτε με υπουργική απόφαση.

Εκδήλωση στον Κορυδαλλό

Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους - Ενοχοι οι ΕυρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές», σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης). Παράλληλα, συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ενας στους τρεις πάσχοντες δεν έχει διαγνωστεί

Ο ένας στους τρεις πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας δεν το γνωρίζει, καθώς δεν έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Από αυτούς που το γνωρίζουν, μόλις οι μισοί παίρνουν θεραπεία και από αυτούς μόλις οι μισοί είναι «ρυθμισμένοι». Αντίστοιχα στην Ευρώπη, 52 εκατ. άνθρωποι ζουν με διαβήτη, από τους οποίους το 33,1% είναι μη διαγνωσμένοι.

Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνέντευξη Τύπου για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), μια ασθένεια που «εξαπλώνεται» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς: Στην Ελλάδα οι ασθενείς ανέρχονται σε 585.000 και αναμένεται να εκτιναχθούν στις 714.000 στην επόμενη 20ετία (αύξηση 22%).

Για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε πως η απουσία δημόσιων δωρεάν δομών Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ΣΔ υπάρχει στον ασθενή 5 - 10 χρόνια πριν τη διάγνωση. Επίσης, πολλοί ασθενείς έχουν ήδη προχωρημένα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα κι έτσι ανακαλύπτουν πως πάσχουν από ΣΔ. Τέλος, ένας στους πέντε, όταν διαγιγνώσκεται με ΣΔ, έχει ήδη πρόβλημα στα μάτια και ένας στους 10 έχει εκδηλώσει κάποια νευροπάθεια.

«Οι μισοί τυφλοί και ακρωτηριασμένοι που κυκλοφορούν στο δρόμο είναι από προχωρημένο διαβήτη που δε διαγνώστηκε έγκαιρα ή επειδή δε λάμβαναν θεραπεία», σημειώθηκε στη συνέντευξη και τονίστηκε ότι «στους φτωχούς πληθυσμούς συναντάμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ΣΔ. Επιβαρύνεται η υγεία τους από την κακή διατροφή, τις άσχημες συνθήκες ζωής, κόβουν φάρμακα, κόβουν θεραπείες, δεν πάνε σε γιατρό».

Σε πρόσφατη ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη, αναφέρθηκε πως το 30% των πασχόντων στη χώρα μας «αποφεύγουν» την επίσκεψη στο διαβητολόγο λόγω κόστους. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των πιο φτωχών στρωμάτων δεν αθλείται, έχει αντικαταστήσει το κρέας και το ψάρι με υδατάνθρακες και λίπη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, αφού το 80% περίπου των διαβητικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Προβλήματα στη Νεφρολογική της Φλώρινας

Σε κίνδυνο βρίσκεται η Νεφρολογική Κλινική Φλώρινας, αφού «λειτουργεί με μία γιατρό για 45 ασθενείς, η οποία έχει υπερβεί τα ψυχικά και σωματικά της όρια και κινδυνεύει από υπερκόπωση», σύμφωνα με καταγγελία του τοπικού Συλλόγου Νεφροπαθών. «Οι 45 ασθενείς, άλλοι σε μεγάλη ηλικία και όλοι με οικονομικά προβλήματα, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον φόβο της μετακίνησης σε γειτονικούς νομούς για αιμοκάθαρση μέσα στο χειμώνα και με όλους τους κινδύνους για την υγεία μας από τις μετακινήσεις», σημειώνει. Ο Σύλλογος αναφέρει πως έχει γνωστοποιήσει το θέμα εδώ και καιρό στο υπουργείο Υγείας, στη διοίκηση του νοσοκομείου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, τονίζει πως «η στελέχωση της κλινικής με νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, θεωρούμε πως είναι στάχτη στα μάτια μας, επειδή όλα δείχνουν πως ελλείψει ιατρικού προσωπικού η μονάδα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ