ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέα τραγωδία με 6 νεκρά παιδιά

Τουλάχιστον έξι παιδιά έχασαν χτες τη ζωή τους και άλλοι οκτώ άνθρωποι διασώθηκαν, όταν ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες και είχε προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας κοντά στη Σμύρνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι αλλοδαποί είχαν αναχωρήσει στη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Τσεσμέ για τη Χίο, όταν η λαστιχένια βάρκα τους ανατράπηκε. Η τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε οκτώ Αφγανούς επιβάτες και ανέσυρε τις σορούς έξι παιδιών, ανάμεσά τους και ενός βρέφους. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνολικά βρίσκονταν πάνω στο σκάφος.

Τη λήψη κοινής επιστολής από τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα τη διεύρυνση της εντολής του Frontex, επιβεβαίωσε χτες η Επιτροπή με την αρμόδια εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτό. Σύμφωνα με αυτήν, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν, «ώστε ο Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από τον ίδιο, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει ο Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική του ευθύνη». Εως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος - μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη - μέλη συμφωνούσαν. Με αυτόν τον τρόπο, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων θα ανατεθεί στους ευρωενωσιακούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως η επιστολή που απευθυνόταν στον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και εστάλη πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, αναφερόταν στη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Οπως είπε η Ν. Μπερτό, η πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση της Επιτροπής, που θα είναι έτοιμη στις 15 Δεκέμβρη. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προωθεί τη διακοπή του νερού σε λαϊκά νοικοκυριά!

Διακοπές νερού σε λαϊκά νοικοκυριά προωθεί η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ), επιμένοντας στην απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ) να κόβεται το νερό σε όσους δεν έχουν πληρώσει τρεις λογαριασμούς. Οπως φάνηκε και από την εισήγηση που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, η δημοτική αρχή βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη λαϊκή οικογένεια που χρωστάει λίγα ευρώ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οφείλουν πολλά χρήματα.

Αυτό το «τσουβάλιασμα» έχει σκοπό να κρύψει τη βαθιά ταξική πολιτική που ακολουθείται από τη δημοτική αρχή Λάρισας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του λαού της πόλης. Γεγονός που ενισχύεται και από την άρνησή της να δώσει στον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τις καταστάσεις με τους μεγαλοοφειλέτες - επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λάρισας, αφού επισημαίνει ότι αυτές οι μεθοδεύσεις φανερώνουν τον πραγματικό αντιλαϊκό προσανατολισμό της δημοτικής αρχής και στον τομέα του νερού, που το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για:

-- Λήψη μέτρων άμεσης είσπραξης οφειλών μεγαλοοφειλετών (π.χ. επιχειρηματικοί όμιλοι, εταιρείες ΑΕ).

-- Αμεση κατάργηση του ειδικού τέλους 80%, που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού.

-- Να καταργηθεί το τέλος επανασύνδεσης των 10 ευρώ για όσους καταναλωτές τούς έγινε διακοπή λογαριασμού.

-- Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβλήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ σε κάθε σπίτι στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης για την αποχέτευση.

-- Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.

-- Το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Πανελλαδική αποχή από σήμερα 9 Δεκέμβρη και μέχρι τις 15 Δεκέμβρη αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ενάντια στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τίθεται σε ισχύ από την 1η Γενάρη.

Ο νέος αντιλαϊκός ΚΠΔ, όπως τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», «δε θίγει και δεν αφορά μόνο τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές διαδικασίες του. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που τα σπίτια και η περιουσία τους θα γίνουν εύκολη λεία για τις τράπεζες με τις νέες διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, που ανοίγουν το δρόμο για κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών. Που θα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να διεκδικήσουν το δίκιο τους, με την κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στα ακροατήρια των δικαστηρίων».

Να επισημανθεί, επίσης, ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε πριν από λίγες μέρες ανταπόκριση των «θεσμών» στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Οπως είπε, εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.

Σχετικά με τα παραπάνω, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει για τις επιζήμιες για τα συμφέροντα των δικηγόρων και μακριά από τα προβλήματά τους ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων: «Αφού δεν έκαναν ούτε μια υποτυπώδη έστω κινητοποίηση κατά την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το καλοκαίρι, τώρα έχουν αναλάβει "πρωτοβουλία" να ενημερώσουν οι ίδιοι και να πείσουν τους "θεσμούς", δηλαδή τους δανειστές, να δεχτούν να αλλάξουν τον Κώδικα με άλλα "ισοδύναμα" μέτρα ή έστω να δεχτούν την αναστολή του για ένα εξάμηνο! Διοργανώνουν σεμινάρια ενημέρωσης των δικηγόρων για την εφαρμογή του νέου Κώδικα, καθ' υπόδειξη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό - τεχνικό, είναι η δυσκολία εφαρμογής του νέου Κώδικα και όχι ουσιαστικό - πολιτικό, δηλαδή η αντιλαϊκότητα των διατάξεών του. Γι' αυτό και υποβαθμίζουν τις διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση. Επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη μας τη μαζική καταδίκη του αντιλαϊκού Κώδικα και το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι δικηγόροι, ακόμη και μέσω του δημοψηφίσματος που οι ίδιοι διοργάνωσαν τον περασμένο Δεκέμβρη!».

Ποινή φυλάκισης 3 χρόνια με αναστολή σε 23χρονο

Ποινή φυλάκισης 3 χρόνια με τριετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο χτες, στον 23χρονο που συνελήφθη με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες και μπουλόνια με σφεντόνα κατά των αστυνομικών στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας, για τη μνήμη της δολοφονίας από ειδικό φρουρό του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο 23χρονος εκτός από την επίθεση κατά των αστυνομικών κατηγορείται και για αντίσταση κατά της αρχής και δικάστηκε χωρίς συνήγορο. Υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν είχε σχέση με τους υπόλοιπους συλληφθέντες και επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και οικογενειακά ζητήματα. Η εισαγγελέας στην πρότασή της ανέφερε πως βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για το εάν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Τελικά, ζήτησε την ενοχή του. Οι άλλοι 8 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια, μεταξύ των οποίων και 4 ανήλικοι, έχουν παραπεμφθεί στη 14η τακτική ανακρίτρια και θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες για κακουργήματα, ενώ ακόμα 2 ανήλικοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Επίθεση στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ

Επίθεση στα νέα γραφεία του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν άγνωστοι, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Εγραψαν με σπρέι στα τζάμια και τους τοίχους των γραφείων «Φρουροί της Θράκης», έσπασαν ένα τζάμι και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Η εγκατάσταση του κόμματος στα νέα γραφεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Είχαν μεταφερθεί κάποια προσωπικά αντικείμενα του Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του ΚΙΕΦ κατά τη δεκαετία του '90, χρημάτισε βουλευτής από το 1989 έως το 1993 και έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1995. Οι άγνωστοι δράστες, επίσης, έκλεψαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τότε ο πρώην βουλευτής και η οικογένειά του και είχε μεταφερθεί πρόσφατα στο χώρο των νέων γραφείων του ΚΙΕΦ.

Ερχονται νέες ταυτότητες

Ερχονται νέες ταυτότητες με μικροτσίπ και την ίριδα του ματιού, αφού είναι ζήτημα χρόνου να αλλάξουν, επειδή η αλλαγή τους αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε πως ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Ολα θα γίνουν σχετικά άμεσα, αφού η αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη του Γενάρη. Οι ταυτότητες νέας γενιάς, όπως τις αποκαλούν, εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα, είναι πιθανόν να έχουν και μικροτσίπ με τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Οσο για το κόστος της αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων με νέες εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εκδήλωση για πρόσφυγες - μετανάστες και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού και ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού διοργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, εκδήλωση με θέμα: «Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους - Ενοχοι οι ευρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές», στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες»).

Την ώρα της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται και είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες (γάλατα σε κονσέρβα, παιδικές κρέμες, σερβιέτες, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, κουβέρτες, κρουασάν, παιδικές τροφές σε βαζάκια, μπισκότα, χυμούς και νερά). Τέτοια είδη θα συγκεντρώνονται έως τις 15 Δεκέμβρη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Κορυδαλλού (Κουντουριώτου 25), 6 με 8 το απόγευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ