ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Χρήμα και σχέδιο για παραπέρα καπιταλιστικοποίηση

Σε διεθνές συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, μέσω της χρηματοδότησης και πολύμορφης στήριξης παλιών και νέων επιχειρήσεων που θα καλλιεργούν, θα μεταποιούν και θα εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα, βρίσκεται στην προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα σε άλλα, ανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου για το «συνεργατισμό», δηλαδή «την οργάνωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε ισχυρές ομάδες παραγωγών», όπως εξήγησε, αλλά και τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν αυτά τα σχήματα σαν καθετοποιημένες επιχειρήσεις, που θα διεκδικούν θέση και ρόλο στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός, μέσα από συνέργειες που προωθούνται, «δημιουργούνται εκείνα τα εργαλεία που θα προσδώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Για να το πετύχουν αυτό, κυβέρνηση και ΕΕ δε λυπούνται κόπο και χρήμα. Ετσι, προβλέπεται η δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα (125 εκατ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης), ώστε ένα μέρος των αγροτών να μετεξελιχθούν σε επιχειρηματίες και να πρωταγωνιστήσουν «στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας», όπως είπε ο Β. Αποστόλου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι προβλέπεται η διάθεση 95 εκατ. ευρώ «για την προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης στον πρωτογενή τομέα μέσω επιχειρησιακών ομάδων», ενώ ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί για την οργάνωση των παραγωγών, με κάλυψη στο 100% των λειτουργικών τους εξόδων. Πέραν όλων των άλλων, τέτοιες στοχευμένες παρεμβάσεις έχουν σκοπό και να απομακρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες από το συνεπές αγροτικό κίνημα, που παλεύει για να εμποδίσει τα μέτρα αφανισμού χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών.

Στρώνοντας το έδαφος για αναδιανομή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων υπέρ των ισχυρότερων, όπως προβλέπεται από την ΚΑΠ, είπε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλητής στην κακή διαχείριση των μεγάλων ενισχύσεων και πως «ήρθε ο καιρός να διαχειριζόμαστε σωστά τις επιδοτήσεις». Τέλος, είπε ότι την τρέχουσα περίοδο «πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια» και στην προσπάθεια αυτή, «εργαλείο» θα είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι κοινοτικοί πόροι των 4,7 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στον αγροτικό τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρθηκε στο στόχο σύνδεσης παραγωγής, μεταποίησης και έρευνας - καινοτομίας και επίσης στην προώθηση των «συνεργιών».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδος, ο οποίος συνέδεσε την παραγωγή στο χωράφι με τη μεταποίηση και την αξιοποίηση της έρευνας για τη δημιουργία «καινοτόμων προϊόντων».

Οπως είπε, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει με τη σύνδεση αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής, με την αξιοποίηση της «γεωργίας ακριβείας» (καλλιέργεια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύνθετου δικτύου πληροφόρησης για παραμέτρους της παραγωγής) και της συμβολαιακής, επίσης, με την ανάπτυξη των agrologistics (διακίνηση αγροτικών προϊόντων), με την παραγωγή ειδικών κατηγοριών τροφίμων, με διεθνή προβολή των ελληνικών προϊόντων και με οριζόντια μέτρα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και σύνδεσής της με κλάδους που εμπορικά προωθούν τα προϊόντα, όπως είναι η βιομηχανία συσκευασίας.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κουτσουρεμένη ξεκίνησε να δίνεται η «ενιαία ενίσχυση»

Σε εφαρμογή οι μειώσεις και οι άλλες παρακρατήσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Αγρια κουτσουρεμένη είναι η ενιαία ενίσχυση («χρονιάτικο τσεκ») που παίρνουν φέτος οι αγρότες, όπως φαίνεται από τις καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων που αναρτήθηκαν προχτές στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό γιατί, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020, έχει επιβληθεί περικοπή 15% για το 2015, ενώ το σύνολο των περικοπών μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να αγγίξει το 60%!

Από αυτό το κουτσουρεμένο «τσεκ» οι αγρότες μπορούν να εισπράξουν ως προκαταβολή το 90% και το υπόλοιπο 10% θα τους δοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Ομως, δεν θα πληρωθούν όλοι ολόκληρη την προκαταβολή, καθώς από πάρα πολλούς παρακρατείται ακόμα ένα 30% για το λεγόμενο «πρασίνισμα» (κατευθύνεται σε διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα τους δοθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη), ενώ υπάρχουν καταγγελίες δικαιούχων ότι τους γίνεται και παρακράτηση για το σύνολο των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ!

Το πετσόκομμα των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, τον τριπλασιασμό των εισφορών για τον ΟΓΑ, θα οδηγήσει σε νέα μείωση του ισχνού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτό το ισχνό αγροτικό εισόδημα, που δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού, έρχεται η κυβέρνηση να φορολογήσει από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή φόρου 100%, φορτώνοντας επιπλέον στον αγρότη ΕΝΦΙΑ για σπίτι, αποθήκη, στάβλο, οικόπεδο, χωράφι και πολλά χαράτσια, όπως για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Ολα αυτά τα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης στόχο έχουν να σπρώξουν πιο γρήγορα τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να παραδώσουν για ένα κομμάτι ψωμί χωράφια και ζώα, ώστε πιο γρήγορα να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Να ανέβη ο πήχης των αγώνων

Αυτήν την προοπτική του ξεκληρίσματος αντιπαλεύει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τις κινητοποιήσεις που οργανώνει και οι οποίες θα κλιμακωθούν το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα, όπως αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, την περασμένη Κυριακή, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργάνωσε, προχτές, Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, για την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια και τα χωράφια των αγροτικών - λαϊκών οικογενειών. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και τη Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στη συνάντηση που είχαν με υπευθύνους της ΔΕΗ, τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ρεύμα κανένα αγροτικό σπίτι, καμιά λαϊκή οικογένεια, καμία μικρομεσαία αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και ότι διεκδικούν μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης.

Απεργία στις Περιφέρειες

Σε απεργία προχωρούν την Παρασκευή, 11 Δεκέμβρη, οι υπάλληλοι των Περιφερειών. Στο πλαίσιο της απεργίας θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση τώρα για μισθοδοσία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες), τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «έτσι απαντάμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να μεταφέρει την πληρωμή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (...) Γνωρίζουμε καλά πως αυτό θα σημάνει τη σύνδεση των μισθών μας με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών και την εξάρτησή τους από τους φόρους (Φόρο Εισοδήματος και ΦΠΑ) και τα τέλη που επιβάλλονται στο λαό».

Διαδηλώνουν για τις απολύσεις στην «Ανακύκλωση»

Νέο συλλαλητήριο στήριξης των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο θα γίνει αύριο, Πέμπτη, από το ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Οι 40 εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» συνεχίζουν για περισσότερο από ένα μήνα το δίκαιο αγώνα τους για δουλειά, με τα ίδια μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν πριν από την απόλυσή τους, όταν άλλαξε ο εργολάβος. Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί το Δήμο Ηρακλείου να παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος, όπως και την εταιρεία («Waste Solutions») να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ