Τέσσερις τροπολογίες - προσθήκες στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση» κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι τροπολογίες τις οποίες κατέθεσαν οι βουλευτές Μαν. Συντυχάκης, Ελ. Γερασιμίδου, Στ. Τάσσος και Ν. Καραθανασόπουλος αφορούν:
-- Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 (που κυρώθηκε με το νόμο 2811/2000), η οποία ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και σέρνει μαθητές στα δικαστήρια, αλλά και των συνεπειών της, όπως και των διατάξεων που με τιμωρητικό τρόπο επιχειρούν αναπλήρωση των ωρών λειτουργίας των σχολείων. Επισημαίνουν επίσης ότι: «Επιπλέον, στοχεύουμε στο να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που φέρεται να έχει τελεστεί σε εφαρμογή της πιο πάνω ΠΝΠ και του κυρωτικού αυτής ν.2811/2000 και να τεθούν οι σχετικές υποθέσεις στο αρχείο, αλλά και να αρθούν οι συνέπειες τυχών καταδικών μαθητών για τις πιο πάνω πράξεις», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.
-- Να δοθεί φέτος η δυνατότητα στους υποψηφίους της Ομάδας Α' των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε σχολές Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθώς με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο κανένας απόφοιτος ΕΠΑΛ δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους καταργημένους τομείς. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος αυτών των αποφοίτων» και να τους δοθεί η δυνατότητα, εκτός των αντίστοιχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων τμημάτων των ΤΕΙ, να δηλώσουν - έστω και αναδρομικά - και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.
-- Να δίνεται η δυνατότητα, κατά την περίπτωση που ο φοιτητής χάνει τον έναν ή και τους δύο γονείς κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, ανεξάρτητα από το έτος φοίτησής του, να αιτηθεί τη μετεγγραφή του κοντά στην εναπομείνασα οικογένειά του, καθώς αλλάζει άρδην η ψυχολογική ή και η οικονομική του κατάσταση.
-- Να επεκταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια το μέτρο της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ποσόστωση στους υποψηφίους για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Ειδικότερα προτείνεται, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός, για τα ακαδημαϊκά έτη 2015 - 2016 και 2016 - 2017 να προβλεφθούν για τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ποσοστό 0,5%, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
Καταψήφισαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Καταψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλοντας ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στον οικονομικό στραγγαλισμό Περιφερειών, Δήμων και άλλων δημόσιων οργανισμών, με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της αποπληρωμής του κρατικού χρέους στα λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν καμιά ευθύνη γι' αυτό, με τίμημα την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή έργων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα - με ευθύνη της Διοίκησης δεν μπήκε σε συζήτηση και ψήφιση - με το οποίο κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει: Να μην εφαρμόσει την ΠΝΠ και να μην καταθέσει τα χρήματα. Να στηρίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του Ν. (ΦΕΚ 43Α/27-4-2015). Να απαιτήσει να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστη τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI, των περικοπών από παρακρατηθέντες πόρους και μείωση της χρηματοδότησής τους στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Οι άλλες παρατάξεις που ψήφισαν τη σχετική εισήγηση της διοίκησης, στοιχήθηκαν πίσω από παραπλανητικά, κινδυνολογικά και υποκριτικά επιχειρήματα περί «εθνικής ευθύνης» και «πατριωτικού καθήκοντος».
Ετσι π.χ., ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και «είναι ευθύνη όλων να βοηθήσουμε». Και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Ιωαννίδης, ψήφισε υπέρ, αν και αμφισβήτησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι έκτακτο και προσωρινό.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεοδωρόπουλος, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου υπερασπίστηκε την ΠΝΠ και μίλησε για ανάγκη να «υποστηριχθεί η εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Μ. Μπόλαρης, υπερψήφισε, προβάλλοντας ως επιχείρημα τόσο τη δεσμευτικότητα της ΠΝΠ εφόσον επικυρώθηκε από τη Βουλή όσο και την «υποχρέωση να συνδράμουμε την προσπάθεια».
Στο ίδιο πνεύμα και η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Ν. Παυλίδου, που συντάχθηκε με τη διοίκηση της Περιφέρειας και την κυβέρνηση, με πρόσχημα ότι «δεν είναι όμως ώρα για στείρα αντιπολίτευση».
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας», είπε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μ. Τρεμόπουλος.
Eurokinissi |
Μιλώντας χτες στο 3ο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ξεκαθάρισε πως η πολιτική της κυβέρνησης εφαρμόζει όλες τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, προσθέτοντας πως «δε χρειάστηκε να νομοθετήσει, αφού υπήρχε στη χώρα μας ο ν. 3907/11 που ενσωμάτωσε όλες τις οδηγίες της ΕΕ. Αυτόν το νόμο θα ενεργοποιήσουμε». Αυτή θα είναι και η νέα στρατηγική της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον αντιμεταναστευτικό νόμο που ενσωμάτωσε τις οδηγίες της ντροπής της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ενας νόμος που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, και εναλλακτικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας για τους μετανάστες, όπως εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, καταβολή χρηματικής εγγύησης, κατακράτηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Πρόκειται για μέτρα ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων που θα έχουν πάνω από το κεφάλι τους τη δαμόκλειο σπάθη μιας «ελευθερίας» υπό αίρεση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αναφέρθηκαν στο συνέδριο, το 2010 47.088 αλλοδαποί πέρασαν από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα (σ.σ.: 6.204 από τα θαλάσσια), το 2011 54.974 και 1.030 αντίστοιχα, το 2012 ήταν 30.433 και 3.651, το 2013 ήταν 1.222 και 11.447, το 2014 ήταν 1.903 και 43.518 και το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 317 και 12.960. Επίσης, φέτος τον Απρίλη σημειώθηκαν 11.280 αφίξεις. Οσον αφορά τους πνιγμούς στη Μεσόγειο, το 2014 σημειώθηκαν 3.279 πνιγμοί και το πρώτο τρίμηνο του 2015 1.654. Εξάλλου, χτες πιάστηκαν 92 αλλοδαποί στην Κω, 73 στη Χίο, 100 στη Λέσβο, 98 στη Σάμο, 82 στις Οινούσσες, 29 στο Αγαθονήσι, 16 στο Φαρμακονήσι.
Το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δήμοι από 325 που είναι σήμερα σε 380 άφησε ανοιχτό χτες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ακόμα, έθεσε θέμα επαναχορήγησης από την κυβέρνηση των εξόδων κίνησης και παράστασης προς δημοτικούς συμβούλους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το μέτρο θα επανέλθει.
Στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων Θεσσαλονίκης δικάζονται σήμερα 15 ανήλικοι μαθητές, που διώκονται για τη διήμερη κατάληψη που έγινε στο σχολείο τους το 2011. Οι μαθητές τότε ήταν μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 2ου Γυμνασίου Μίκρας και σήμερα είναι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μίκρας. Οι μαθητές του Γυμνασίου, τότε, με τη διήμερη κατάληψη, απαιτούσαν: Την οριστικοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τη δημιουργία προαύλιου χώρου του σχολείου τους, την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης θέρμανσης και της μεταφοράς τους από τα 2 χωριά προέλευσής τους (Σχολάρι και Πλαγιάρι) στο χώρο του σχολείου που λειτουργεί στον Τρίλοφο.
Ο Δήμος Πετρούπολης, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), διοργανώνει την Κυριακή, 10 Μάη, εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο και οι αιτίες που το αναπαράγουν». Η συζήτηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Με αφορμή τις δηλώσεις σε τηλεοπτικά κανάλια της Μαρίας Καλογεροπούλου, η οποία ισχυριζόταν ότι ως ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ παρακολουθούσε τους γονείς της μικρής Αννυ Μπορισόβα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι:
«Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΚΑΝΑ δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ εργαζόμενη οποιασδήποτε ειδικότητας με το όνομα Μαρία Καλογεροπούλου. Από τον ΟΚΑΝΑ τηλεφωνικά αναζητήθηκε, αλλά δεν βρέθηκε να υπάρχει το όνομα της κας Μαρίας Καλογεροπούλου ούτε στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας ή Πειραιά. Από τα αρχεία του θεραπευτικού προγράμματος υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δεν βρέθηκε να είναι μέλη ούτε ο πατέρας Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ ούτε η μητέρα Ντιμιτρίνα Μπορισόβα. Ούτε βρέθηκαν αιτήσεις τους σε αναμονή για ένταξη στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν, επίσης, σε κανένα αρχείο κάποιας άλλης δομής ή υπηρεσίας του Οργανισμού».