ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή. Οι δράσεις των ταξικών συνδικάτων για τα ζητήματα ανέργων και απλήρωτων.

-- Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Αλ. Περάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε.

-- Αρθρο: Η δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο της Ενέργειας.

-- Εκθεση στο Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη «Χαρίλαος Φλωράκης» με ντοκουμέντα και έντυπα για την ισοτιμία της γυναίκας, αφιερωμένη στην 8η Μάρτη.

-- Ιστορικό: Η απεργία των εργαζομένων της «ΠΙΤΣΟΣ» το Δεκέμβρη του 1975.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Συντονισμός και δράσεις για άνεργους και απλήρωτους

Η σύσκεψη της περασμένης βδομάδας κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που ξεκινάει σήμερα με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Οριακή χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον κλάδο οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγική Βιομηχανία. Σήμερα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Εργαζόμενοι και άνεργοι διεκδικούν: Καταβολή τώρα σε όλους τους εργαζόμενους της Ν/Ε Βιομηχανίας του εποχικού επιδόματος σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 3041/21-10-2014 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση, αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο κ.ά.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην κοινή σύσκεψη που έκαναν τα παραπάνω σωματεία την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εγκαινιάζοντας μια σειρά πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν: Τη γενικευμένη και παρατεταμένη σε διάρκεια «απληρωσιά», την ανεργία που τσακίζει κόκαλα, συνολικά την απαξίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Τη συρρίκνωση που έχει υποστεί το εργατικό δυναμικό στον κλάδο συνόψισε, μιλώντας στη σύσκεψη ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως ανέφερε, το σύνολο των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία σήμερα δεν φτάνει τους 4.500, ακόμα και αν συνυπολογιστούν όσοι δουλεύουν σε εργολάβους. Αντίστοιχα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τους 6.000 και πλέον εργαζόμενους τη δεκαετία του '80, σήμερα ο αριθμός τους φτάνει περίπου τους 800.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οφείλονται στους εργαζόμενους μισθοί πολλών μηνών και η εξόφλησή τους είναι «στον αέρα». Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον του ναυπηγείου. «Μέχρι τον Ιούνη και βλέπουμε», λέει η ίδια η διοίκηση, πυροδοτώντας την ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου τους επόμενους μήνες. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εντατικοποίηση και πολυειδικότητα, τάση «όλοι να τα κάνουν όλα».

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την ανάληψή τους από το Πολεμικό Ναυτικό, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, μειωμένες κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη επιχειρησιακή Σύμβαση. Και γι' αυτούς υπάρχει ο φόβος των ομαδικών απολύσεων μετά τον Ιούνη, αφού το πρόγραμμα των υποβρυχίων τελειώνει. Αλυτο, εδώ και 2 χρόνια, παραμένει το πρόβλημα με τα ένσημά τους, καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος να ασφαλίζονται.

Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ η έλλειψη τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει ρίξει κατά πολύ το μεροκάματο και έχει φέρει αλλαγές σε μια σειρά κατακτήσεις, με πιο σοβαρή την καταστρατήγηση του ωραρίου.

«Το καράβι βουλιάζει αύτανδρο», ήταν η κοινή διαπίστωση όσων πήραν μέρος στη σύσκεψη. Για το λόγο αυτό τα σωματεία υπογραμμίζουν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια διάσπασής τους, ανάλογα με το ναυπηγείο στο οποίο δουλεύουν, κάθε απόπειρα να καλλιεργηθούν απόψεις πως ο θάνατος του ενός μπορεί να γίνει η επιβίωση του άλλου.

Ακόμα, επισημαίνουν την ανάγκη για συμμαχία με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, με τα σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και τους μαζικούς φορείς της περιοχής του Πειραιά, όπου τα προβλήματα δεν είναι μόνο γνωστά, αλλά και παρόντα σε κάθε σπίτι και γειτονιά.

Να κόψουν το λαιμό τους να πληρώσουν τους ναυτεργάτες!

Η χτεσινή συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία
Η χτεσινή συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία
Κινητοποίηση έξω από τον Οίκο Ναύτου και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διοργάνωσαν χτες το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, διεκδικώντας να πληρωθούν άμεσα οι εκατοντάδες απλήρωτοι ναυτεργάτες.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν εργαζόμενοι από τα 12 πλοία της ΝΕΛ που παραμένουν δεμένα σε διάφορα λιμάνια της χώρας, καθώς η εταιρεία χρωστάει σε 500 περίπου ναυτεργάτες τα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Συνάδελφοί τους από το Λαύριο ήρθαν στη συγκέντρωση με πούλμαν που ναύλωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών δήλωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, η Επιτροπή Ανέργων Πειραιά και ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Και οι δύο ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός και να πετάξουν οι εργαζόμενοι έξω από το κίνημα «τη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμη και σήμερα καλούσε τους ναυτεργάτες να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση». «Να κόψουν το λαιμό τους να πληρώσουν τους ναυτεργάτες», ήταν το τελεσίγραφο προς τους εφοπλιστές.

Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων και των απλήρωτων ναυτεργατών στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε σε αδιέξοδο», στηρίζοντας ουσιαστικά τους εφοπλιστές. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που καλύπτει τη ΝΕΛ και τις άλλες εταιρείες, καθώς διατηρεί και ενισχύει τις συνθήκες που ζουν απλήρωτοι οι ναυτεργάτες, ενώ παραμένουν αποκομμένοι χιλιάδες νησιώτες.

Με πορεία, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΝΕΛ, τα οποία ήταν κλειστά και κλειδωμένα, ενώ έλειπαν και όλα τα διευθυντικά στελέχη, με το πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απεργία! Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αλλες πρωτοβουλίες από συνδικάτα
  • Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου.
  • Κινητοποίηση για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών της ΝΕΛ, διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στην πλατεία Καρλοβάσου.
  • Σε μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας (κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα) μετατρέπουν το Σάββατο 14 Μάρτη, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.
  • Μαζική παρέμβαση για το ζήτημα της ανεργίας διοργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, την Πέμπτη 19 Μάρτη, 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
  • Την ίδια μέρα, Πέμπτη 19 Μάρτη, συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας των ανέργων και για άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα δώσουν η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων της Αττικής και τα προεδρεία των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ιωάννινα και Ζάκυνθο. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).
  • Συγκέντρωση ανέργων και απλήρωτων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ και μετά διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ