Καταλαμβάνουν επί χρόνια πολύτιμες θέσεις επισκευών, προκειμένου οι εφοπλιστές να γλιτώσουν από το κόστος άλλων επιλογών για τα πλοία τους
Παροπλισμένα πλοία στο μόλο Δραπετσώνας |
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Μόλο της ΔΕΗ στη Δραπετσώνα τα παροπλισμένα, τα κατασχεμένα και άλλα πλοία που δήθεν εκτελούν επισκευές, καταλαμβάνουν τις 13 από τις 26 θέσεις που υπάρχουν εκεί! Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα και από κλιμάκιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά που περιόδευσε στο χώρο κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων και των σωματείων του χώρου. Κερδισμένοι φαίνεται ότι βγαίνουν οι εφοπλιστές, καθώς τα πλοία τους αρκετές φορές ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης.
Οπως καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές, διάφοροι εφοπλιστές έχουν καταθέσει συμβόλαια για την πραγματοποίηση επισκευαστικών εργασιών, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε κάποιες από αυτές έχουν γίνει και τα πλοία παραμένουν στο χώρο. Αλλοι πάλι εφοπλιστές προχώρησαν στην έκδοση αδειών εργασίας για μικροεπισκευές για να παραπλανήσουν και να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στους χώρους της Ζώνης. Προηγούμενες άδειες εφοπλιστών για επισκευές, από την έκτασή τους και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν, δε δικαιολογούσαν το χρονικό διάστημα που έμειναν τα πλοία δεμένα. Το πλοίο «Αγία Τριάς» είναι χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς καταλαμβάνει χώρο για πάνω από τέσσερα χρόνια και το εξοργιστικό είναι ότι το πλοίο αυτό είναι κατασχεμένο από τον ίδιο τον ΟΛΠ!
Εργαζόμενοι της Ζώνης μας είπαν χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Μόλο της Δραπετσώνας, αλλά και στο Πέραμα και στο Κερατσίνι. Η κατάσταση αυτή, πέρα από τις πολιτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει, είναι επικίνδυνη και για τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων. Αυτό γιατί πλοία αναγκάζονται να δένουν σε θέσεις που η πρόσβαση σ' αυτά είναι αρκετά δύσκολη, ενώ παράλληλα ανεβαίνει και το κόστος εκτέλεσης των εργασιών, αφού χρειάζεται να γίνονται μεταφορές υλικών κ.ά.
Το ζήτημα των παροπλισμένων σε συνδυασμό και με το κλείσιμο της δεξαμενής στο Πέραμα από τον ΟΛΠ, για πάνω από τρεις μήνες, με το πρόσχημα της επισκευής της, αφού οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, υπονομεύει ανοιχτά τη λειτουργία της Ζώνης.
Η υπονόμευση της Ζώνης φαίνεται ότι αποτελεί πάγιο πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της, κατά διαστήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να μην πηγαίνουν δουλιές στη Ζώνη, ενώ δε δίνει χρήματα για απαραίτητα έργα υποδομής, παρέχει θέσεις σε παροπλισμένα ή κατασχεμένα πλοία, και δεν παίρνει κανένα μέτρο για τους άνεργους που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τα απαραίτητα 50 ένσημα για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Τα μεγάλα συμφέροντα, οι οδηγίες εκ Βρυξελλών και η πολιτική του ιδιωτικού πλέον Οργανισμού Λιμένος Πειραιά δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης.
Ωστόσο, σε σχέση με την απαράδεκτη και χρόνια κατάσταση των παροπλισμένων πλοίων, οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν μια πρώτη δυναμική και μαχητική κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι «άδειασαν» την πρώτη θέση στο Μόλο της ΔΕΗ στη Δραπετσώνα, όπου δένουν πλοία για επισκευαστικές εργασίες, κόβοντας τους κάβους του παροπλισμένου πλοίου, για πάνω από τέσσερα χρόνια, «Αγία Τριάς»! Οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα ότι η κινητοποίηση της Δευτέρας αποτελεί μόνο την αρχή.
Την ίδια ώρα που τα παροπλισμένα αχρηστεύουν χώρους επισκευής στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα, στη Σαλαμίνα επικρατεί το αίσχος
Σημάδια εγκατάλειψης στην Κυνοσούρα, στο φόντο του καιόμενου «SLOPS» |
Είναι πρόσφατο ακόμα στις μνήμες των εργαζομένων και γενικότερα στους κατοίκους του Περάματος, η φοβερή έκρηξη που έγινε τον περασμένο Ιούνη στο «SLOPS» (πλοίο μεταφοράς καταλοίπων πετρελαίων) το οποίο βρισκόταν στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας και στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο. Παρ' όλα αυτά, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κυβέρνηση κλείνουν «μάτια και αυτιά» χωρίς να νιώθουν καμία ευθύνη για το νεκρό εργάτη!
Την εγκατάλειψη μπορεί να διακρίνει κανείς με το που θα φτάσει στη Σαλαμίνα. Η εικόνα περιέχει αγκυροβολημένα πλοία στα ανοιχτά ή δεμένα στα βράχια. Δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή και κανένα μέτρο ώστε να δένουν με ασφάλεια τα πλοία προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς να βάζουν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ντόκοι για να δένουν τα πλοία δεν υπάρχουν, αντ' αυτού τα πλοία δένουν πάνω σε άλλα μισοβυθισμένα πλοία ή στα βράχια!
Με τη λήξη του χουντικού διατάγματος που φτιάχτηκε μετά από εντολή του Νιάρχου να μην υπάρχει δεξαμενή σε απόσταση 30 μιλίων από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βγήκε ένα νέο διάταγμα που χαρακτηρίζει την Κυνοσούρα αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτιαχτεί εκεί η υποδομή. Εργασίες όμως επιτρέπεται να γίνονται, αφού τους εφοπλιστές η κυβέρνηση «οφείλει» να τους εξυπηρετήσει, αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο με ένα επιχείρημα να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα των εργαζομένων, έστω για τα «μάτια του κόσμου».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με το σοβαρό θέμα των παροπλισμένων πλοίων που «αράζουν» για χρόνια στη Ζώνη, τα εξής:
«Οταν ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υποσχέθηκε ότι ήταν στις πρώτες προτεραιότητές του για λύση και το θέμα των παροπλισμένων πλοίων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που διαιωνίζεται και φωτογραφίζει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα στο χώρο της ακτοπλοΐας. Είναι γνωστή η μέθοδος που ακολουθούν οι εφοπλιστές να δένουν τα καράβια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα που μειώνεται η τουριστική κίνηση και να απολύουν τα πληρώματα για να μην πληρώνουν. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σύνδεσης η νησιώτικη με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν και εγκαταλειμμένα πλοία ή κατασχεμένα που βρίσκονται στο χώρο της Ζώνης, με αποτέλεσμα αυτά τα πλοία που πιάνουν συγκεκριμένες θέσεις να αποτελούν ουσιαστικά τροχοπέδη μαζί με όλα τα άλλα και να οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση της όποιας δυνατότητας λειτουργίας της Ζώνης. Πολλές φορές στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι επισήμαναν την αναγκαιότητα αυτά τα πλοία που παροπλίζονται ή τελούν υπό κατάσχεση ή για άλλους λόγους, να δένουν σε άλλα σημεία.
Δε νομιμοποιείται κανένας να μετατρέπει σε «νεκροταφείο πλοίων» την ευρύτερη περιοχή της Ζώνης. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα επιβάλλουμε τελικά με τον αγώνα μας την απομάκρυνση αυτών των πλοίων, αλλά και γενικότερα τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ζώνη».