ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βουλευτές πενόμενοι...

Παρακολουθώντας πρόσφατα τη διαδήλωση των συνταξιούχων συναδέλφων μου (εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω) και ακούγοντας για άλλη μια φορά τα αιτήματά τους, για αύξηση των συντάξεων, σκέφτηκα ότι μόνο τον εαυτούλη τους σκέπτονται οι αγαπητοί μου συνάδελφοι. Και αυτό το λέω, γιατί σε τηλεοπτική εκπομπή που παρακολούθησα, άκουσα το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μπένο να απαριθμεί τα πολλά έξοδα που έχει, όντας βουλευτής, που πραγματικά τον λυπήθηκα. Αμέσως δε, έκανα τη σκέψη ότι εμπρός σ' αυτή την «τραγική» κατάσταση που βρίσκονται οι βουλευτές μας, οι συνταξιούχοι με τις 120 χιλ. που παίρνουνε, πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι και όχι να κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια, γέροι άνθρωποι!

Ο κ. Μπένος, λοιπόν, έλεγε ότι ξοδεύει περίπου ένα εκατομμύριο το μήνα για νοίκι και διάφορα άλλα μικροέξοδα, οπότε δεν του μένει ούτε μισό εκατομμύριο, για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, όπως είπε. Οπότε κάνω τη σκέψη αγαπητοί συνάδελφοι συνταξιούχοι, ότι εάν κάποιοι δυστυχούν σ' αυτή τη χώρα και πρέπει το κράτος να βοηθήσει, αυτοί είναι οι «πατέρες του έθνους μας», οι κύριοι βουλευτές. Οσο για όλους αυτούς τους κυρίους συναδέλφους του κ. Μπένου, που κάνουν τον ίδιο μ' αυτόν λογιστικό ισοσκελισμό των εσόδων - εξόδων τους και βρίσκουν ότι «δεν τα βγάζουν πέρα», θα τους πρότεινα να βρουν καμιά δουλιά πιο προσοδοφόρα, ώστε να μπορούν να ζουν «αξιοπρεπώς». Οσο για τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, ας μη στεναχωρηθούν, κάποιοι άλλοι επιλαχόντες θα βρεθούν να καθίσουν στα έδρανά τους και να σηκώνουν πάντα το χέρι τους σε κυβερνητικές αποφάσεις, σε βάρος του λαού.

ΝΙΚΟΣ ΛΟΤΣΙΟΣ
Περιστέρι, Αθήνα
Ολέθριος ρόλος ΝΑΤΟ - Κυβέρνησης

Το αποτρόπαιο αμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα, με τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, δε σταμάτησε πρόπερσι, αλλά είχε και συνέχεια. Εννοώ, βέβαια, τη γνωστή πια σ' όλους μας αποκάλυψη για τη χρησιμοποίηση ουρανίου, στα αμερικανοΝΑΤΟικά όπλα.

Με όπλο τους, λοιπόν, το «ουράνιο» και άλλα βλαβερά για τη ζωή και το περιβάλλον στοιχεία και στόχο τους το γιουγκοσλαβικό λαό σήμερα, τον ιρακινό χτες και τον βιετναμέζικο παλαιότερα, οι ιμπεριαλιστές δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Από τα κυβερνητικά χείλη της χώρας μας ακούστηκε ότι, «το ΝΑΤΟ, είναι φορέας ειρήνης»! Ακόμη δήλωσαν ότι δε γνώριζαν τίποτα για τις βόμβες ουρανίου. Ομως αυτές οι φτηνές δικαιολογίες, που ούτε από μικρά παιδιά γίνονται πιστευτές, δε δίνουν στους κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ «συγχωροχάρτι». Είναι για όλα συνυπεύθυνοι, γιατί τα γνώριζαν όλα. Ηταν ενήμεροι από τα αφεντικά τους για το τι επρόκειτο να συμβεί. Και όμως αυτοί δέχτηκαν να παίξουν αυτόν τον ολέθριο ρόλο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, χωρίς αναστολές, δέχτηκε να αγοράσει, με τον ιδρώτα βέβαια του ελληνικού λαού, πολεμικό υλικό πολύ επικίνδυνο για την υγεία και να το σπέρνει στο Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος. Θυμάμαι τον κ. Τσοχατζόπουλο να λέει με τον γνωστό του στόμφο, ότι τα ποσά που διατίθενται για την άμυνα της χώρας είναι δυσβάσταχτα για την οικονομία, αλλά από την άλλη, ο λαός πρέπει να κοιμάται ήσυχος, γιατί τα σύνορα τα φυλάνε άγρυπνοι φρουροί άρτια εξοπλισμένοι.

Σοβαρές ευθύνες φέρουν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που με τον ένα ή άλλο τρόπο συναίνεσαν για τα όσα συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία. Εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ και αυτό είναι προς τιμή του γιατί από την πρώτη στιγμή βροντοφώναξε: «Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία». Επίσης, πήρε αρνητική θέση για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. «Εξω για πάντα από το ΝΑΤΟ», είναι σύνθημα του ΚΚΕ, πάντα επίκαιρο και πραγματοποιήσιμο.

Τώρα η κυβέρνηση δημιουργεί καλοπληρωμένο μισθοφορικό στρατό και τον στέλνει σε άλλες χώρες, να κάνει τι; Να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα; Ο ρόλος της κυβέρνησης Σημίτη τελικά είναι ολέθριος για τη χώρα και το λαό της. Γι' αυτό και ο λαός θα πρέπει να συσπειρωθεί στις υγιείς δυνάμεις του τόπου και να παλέψει δυναμικά, ώστε να μπορέσει να βγει από το κυβερνητικό - ΝΑΤΟικό αδιέξοδο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
Περιστέρι - Αθήνα
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

«Ξύπνα Ευρώπη»

ΓIANNHΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ανάπηρος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Σας στέλνω ποίημά του με τίτλο «Ξύπνα Ευρώπη», πιστεύω αξίζει να το δημοσιεύσετε.

Ξύπνα Ευρώπη, κοίτα ψηλά/ πέφτουνε βόμβες, σκορπάνε φωτιά/καίγεται ο τόπος, πόλεις, χωριά/οι ρουκέτες σφυρίζουν πιο δυνατά. Ειδοποιούν οι σειρήνες: «ξυπνάτε παιδιά/ξύπνα παππού και συ γιαγιά»... Οι Αμερικάνοι που πάτησαν την ξένη γη/τους πιάσαν οι Σέρβοι και τους στρίψαν τ' αυτί/ «Εδώ Γιουγκοσλαβία και όχι Αμερική». Οι μάνες οι Αμερικάνες κλαίνε και ζητούνε/τα τρία παιδιά τους να ελευθερωθούνε. Ρωτήσανε τη μάνα τη Γιουγκοσλάβα/αν έχει ψυχή, αν έχει καρδιά/ αν αγαπάει τα δικά της παιδιά; Κλίντον και ΝΑΤΟ καίν' τα Βαλκάνια/αχώριστοι φίλοι μέσ' την παράνοια... Χήρεψαν γυναίκες ορφάνεψαν παιδιά/ απ' τα «ειρηνικά» τους όπλα τα νατοϊκά/. Ρίχνουνε βόμβες για την «ειρήνη»/το περιβάλλον μας έχουν μολύνει./ Σήμερα Βαλκάνια αύριο αλλού/θέλουν να ελέγχουν εδώ και παντού/. Ξύπνα Ευρώπη, ενωθείτε στην πάλη/να γυρίσουν στα σπίτια τους οι Αμερικάνοι/. Να ζούμε στην Ευρώπη ειρηνικά/χωρίς επεμβάσεις και πυρηνικά.

Η απάτη της Νέας Τάξης

Κ.Ρ., Πατήσια, Αθήνα. Από τότε που η ΕΣΣΔ έπαψε να υπάρχει και την πρωτοκαθεδρία ως υπερδύναμη στη Γη πήραν οι ΗΠΑ αναγορεύοντας τον Πρόεδρό τους σε «Πλανητάρχη», τα προβλήματα των λαών έγιναν πολύ χειρότερα. Κινδυνεύει η ειρήνη ανά πάσα στιγμή, ενώ η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητας κ.ά. έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Σήμερα πλέον, με τη νέα τάξη πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση, που τόσο διαφήμισαν οι εμπνευστές της, ο απλός εργαζόμενος άνθρωπος, αισθάνεται παγιδευμένος και τελείως ανυπεράσπιστος. Η Σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση, το αντίπαλο δέος, δεν υπάρχει πια. Οι Αμερικανοί καπιταλιστές πολεμοκάπηλοι, έχουν τώρα την πρωτοκαθεδρία και όπως είναι γνωστό, οι μονοκρατορίες είναι τόσο επικίνδυνες που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αιματοκυλήσουν την ανθρωπότητα, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν. Δεν μπορούν πλέον να μας ξεγελούν, αυτοί που έχουν αναλάβει τη διαφήμιση του σημερινού τρόπου ζωής, διακηρύσσοντας ότι όλα είναι θέμα εξέλιξης της κοινωνίας και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Οι άνθρωποι του μόχθου όλου του κόσμου που επιζητούν και επιδιώκουν κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή, θα παλέψουν οπωσδήποτε για να τα αποκτήσουν.

Δεν υπάρχει έλεγχος;

ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ, Πολύγωνο Αθήνα. Διαμαρτύρομαι έντονα, για την αντιμετώπιση που είχα και έχω μέχρι σήμερα που γράφω(13-2-01) από την Eurobank (πιστωτική κάρτα αρ. 4792 7602 002), συγκεκριμένα: Τον Απρίλιο του 2000, έκανα διακοπή της κάρτας μου στο υπ/μα της εν λόγω Τράπεζας στην οδό Βουλιαγμένης, όμως αυτοί συνέχιζαν να μου στέλνουν μηδενικούς λογαριασμούς. Ωσπου έφτασε και η ώρα της συνδρομής, τους πήρα τηλέφωνο, μου έκαναν διακοπή (υποτίθεται πριν 2 μήνες) και αφού με κράτησαν 40΄ λεπτά στο ακουστικό, τελικά δε μίλησα με τον υπεύθυνο όπως τους ζήτησα. Σήμερα ξανάρθε λογαριασμός και με τόκους υπερημερίας!! Ξανά εγώ τηλέφωνο, απουσία του υπεύθυνου και η ιστορία συνεχίζεται... Επειδή έχω και άλλες - ίδιες με τη δική μου - περιπτώσεις γνωστών μου, ρωτώ αγανακτισμένος, με ποιο δικαίωμα αυτοί οι κύριοι συμπεριφέρονται έτσι. Τελικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην Eurobank; Αίσχος.

ΗΛΙΑΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, ανάπηρος, Αθήνα. Είμαι κάτοχος του υπ' αριθ. 1001553 Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας και ερωτώ τους αρμόδιους, γιατί δε συνεχίζουν να δίνουν την επιδότηση που έδιναν στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις εφευρέσεις, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνές τους; Πολλοί που ασχολούμαστε με το αντικείμενο αυτό, αναγκαζόμαστε να δαπανούμε από τη μικρή μας σύνταξη για το σκοπό αυτό. Διαμαρτυρόμαστε γι' αυτή την αδικία που μας γίνεται και καλούμε τους αρμόδιους να ασχοληθούνε με το θέμα.

«Η ελπίδα πάει με τον αγώνα»

Την αγωνία του ανθρώπου για τη μελλοντική αβέβαιη πορεία του μέσα στο χρόνο, μεταφέρει στο κείμενο που μας έστειλε ο Ιωάννης Π. Χατζηϊωάννου, συνταξιούχος δικηγόρος, μέλος της ΠΕΑΕΑ. Μαζί με τα καλά του λόγια και τις ευχές του, για τον «Ριζοσπάστη», γράφει:

«Η ανθρωπότητα περιμένει από τον 21ο αιώνα, επιτέλους, καλύτερες μέρες για τον απανταχού της Γης "Ανθρωπο" και κοινωνίες. Δικαιότερη, αν μη δίκαιη κατανομή του συσσωρευμένου πλούτου του Πλανήτη μας, που παράγεται από τον κόπο, την εργασία και τις θυσίες των λαών. Αφανισμό της παγκοσμιοποίησης του εγκλήματος, των ναρκωτικών, της πορνείας, της φτώχειας των πολλών και του πλούτου των ολίγων, κατάργηση της παντοκρατορίας της οικονομίας της Αγοράς, των Χρηματιστηρίων, των ΜΜΕ. Μετριασμό αν μη κατάργηση του τέρατος της ανεργίας, ιδίως των νέων, ανδρών και γυναικών.

Περιμένει ακόμα η ανθρωπότητα, την προστασία από την καταστροφή της μητέρας γης, από την άφρονα και καταχρηστική της εκμετάλλευση από ανθρώπους και "ισχυρά" κράτη, που αρνούνται να περιορίσουν, τουλάχιστον, το φθοροποιό τους έργο. Εξοστρακισμό - προπαντός - της μάχαιρας του ισχυρού πλανητάρχη και των άμεσα κι έμμεσα συνεργών του, που επιβάλλει δι' αυτής(της μάχαιρας), κυβερνήσεις της αρεσκείας και των άγριων οικονομικών και στρατηγικών του συμφερόντων.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, σε καλύτερο μέλλον, γιατί όπως διακηρύσσει και ο σοφός λαός μας: "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία". Ομως, όπως γνωρίζουμε, δε φτάνει από μόνη της η ελπίδα, χρειάζεται και αγώνας. Αγώνας μάλιστα σκληρός και συνεχής όλων των λαών, δηλαδή: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Κάποτε, επιτέλους, πρέπει να κυριαρχήσει το καλό επί του κακού, το δίκαιο επί του αδίκου, η αρμονία επί της αναρχίας, η ηθική επί της ανηθικότητας κτλ. κτλ.

Εκείνο που επιβάλλεται σήμερα, για μας τους Ελληνες και τους υπόλοιπους Βαλκάνιους γείτονές μας, είναι να εδραιωθεί η ειρήνη στο χώρο αυτό, διότι έρπει επικίνδυνα ο άνομος κι ανήθικος πόλεμος τον οποίο επιβάλλει ο αδίστακτος, απάνθρωπος και βάρβαρος καπιταλισμός, κατ' εντολή των πολυεθνικών εταιριών».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org