ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενέργεια φτηνή για το λαό - όχι στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

MotionTeam

Σε ένταση της πάλης και οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά - κυβερνητικά σχέδια της ΕΕ και των μονοπωλίων για τη ΔΕΗ, καλεί η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή και τη διαδικασία πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη υποταγή του αγαθού της ηλεκτρικής Ενέργειας στις ανάγκες κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θυμίζει ότι οι υπηρέτες της ανταγωνιστικότητας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμφώνησαν στη στρατηγική που συνέβαλε να περάσει η ως τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία με τις λιγότερες αντιδράσεις, καλλιέργησαν αυταπάτες.

Πολλαπλές οι συνέπειες για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα είδαν μέσα από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση να αυξάνουν συνεχώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να γίνονται αβάστακτες, μετατρέποντάς το από είδος πρώτης ανάγκης σε πανάκριβο είδος πολυτελείας. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται, τα ατυχήματα να αυξάνουν, να εντατικοποιείται η εργασία, να αυξάνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες υπολογίζονται στο 50%), οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες να βιώνουν ένα εργασιακό «Νταχάου». Επιπλέον, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, βίωσαν και βιώνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της υπερεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση πληττόμενων οικισμών. Ολα τα παραπάνω θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί απτό παράδειγμα για το πλούτο που είναι διαθέσιμος για την ικανοποίηση της ανάγκης για ηλεκτρική Ενέργεια και προτείνει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τη μόνη επιστημονική, ρεαλιστική πρόταση διεξόδου προς όφελος του λαού. «Την κοινωνικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας , στον οποίο θα είναι ενταγμένη και η ΔΕΗ. Ο ενιαίος αυτός φορέας θα εντάσσεται στον Πανεθνικό Επιστημονικό Κεντρικό Σχεδιασμό, που στόχο θα έχει την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση ικανοποίησης των διευρυμένων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Αυτήν την πολιτική μόνο μια εξουσία μπορεί να την επιβάλει, η Εργατική - Λαϊκή Εξουσία, η εξουσία της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της, με την κλαδική της οργάνωση, με τους άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους της, χωρίς κανένα προνόμιο γι' αυτόν που ασκεί την εξουσία».

Η πρεμούρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το νομοσχέδιο γύρω από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, εν μέσω των οξυμένων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της «τραπεζικής ενοποίησης». Η διαμόρφωση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRM) είναι στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα. Ο «καβγάς» που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στον επιμερισμό, αφ' ενός της χασούρας δηλαδή στο ποιας χώρας η οικονομία θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από το κόστος της διάσωσης των τραπεζών με χρήμα, (ανακεφαλαιοποίηση), αφ' ετέρου ποιας χώρας η οικονομία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με έναν ενιαίο μηχανισμό και ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στα μέσα Απρίλη. Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), αλλά και του δημοσιονομικού συμβολαίου της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας πρωτόδικη απόφαση του 2012. Οι «κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμαστούν. Θα πρέπει να μπει λουκέτο στις προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις τράπεζες ζόμπι», δήλωσε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η επικεφαλής του συμβουλίου εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ), Ντ. Νουί.

Εξάλλου, ομολογιακό δάνειο από τις αγορές ύψους 500 εκατ. ευρώ και 3ετούς διάρκειας άντλησε χτες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5%, ενώ οι προσφορές που υπέβαλαν διάφοροι ξένοι επενδυτές έφτασαν σε 3 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό του προέδρου του Αλ. Τσίπρα, βάζει ζήτημα, επειδή παραιτείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την αύξηση κεφαλαίων των «υφιστάμενων μετόχων των Τραπεζών». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι η «εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής συνεπάγεται την απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες». Είναι απόλυτα φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βάζει πλάτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του πακτωλού των διακρατικών ενισχύσεων, από τα δάνεια της τρόικας που διαχειρίζεται ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το ΤΧΣ, το οποίο καλούν να βάλει πλάτες και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και μέσω αυτού να προβάλει την άποψη ότι ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών θα λειτουργήσει τάχα και φιλολαϊκά! Σ' αυτό αποσκοπεί η Ερώτηση, στο να τονώσει τη δική του ψευδή προπαγάνδα, αφού οι τράπεζες ακόμη και με κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία, σε όφελος του κεφαλαίου δρουν.

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Απειλή «λουκέτου» για τις μισές ΜΜΕ

Μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου στο επόμενο διάστημα, συνολικά 65.000 επιχειρήσεις σε απόλυτο νούμερο επιβιώνουν σήμερα οριακά λόγω πτώσης τζίρου και χρεών περίπου 27.000-30.000 και κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης, από τις οποίες οι 30.000 αφορούν μισθωτή εργασία. Οι παραπάνω εκτιμήσεις προέρχονται από έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη σε πανελλαδικό δείγμα 1204 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Η έρευνα καταγράφει μεσοσταθμική πτώση του τζίρου απ' την αρχή της κρίσης κατά 65%, περίπου το 40% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη, ιδίως προς τον ΟΑΕΕ και ακολουθούν οι οφειλές προς ΔΕΚΟ, εφορία και τράπεζες.

Η κίνηση των λιμανιών της ΕΕ

To λιμάνι του Ρότερνταμ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εμπορευματική κίνηση το 2012, καθώς διακινήθηκαν μέσω αυτού 396 δισ. τόνοι αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες η Εurostat. Ακολουθεί το λιμάνι του Αντβερμπ με 165 εκατ. τόνους (μείωσης κατά 2% σε σχέση με το 2011), του Αμβούργου με 114 εκατ. τόνους (-1%) και της Μασσαλίας με 82 εκατ. τόνους (-3%).

Από άποψη επιβατικής κίνησης πρώτο αναδείχθηκε το λιμάνι του Ντόβερ με 12 εκατ. επιβάτες (-7% σε σχέση με το 2011) και ακολουθείται από τα Παλούκια της Σαλαμίνας και το Πέραμα με 11 εκατ. επιβάτες (-2%), το Ελσίνκι επίσης με 11 εκατ. (+3%) και του Καλαί με 9 εκατ. επιβάτες (-7%). Ο Πειραιάς το 2012 ήταν το δέκατο μεγαλύτερο λιμάνι επιβατικής κίνησης στην Ευρώπη, αφού κινήθηκαν μέσω αυτού 7,924 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας ωστόσο μείωση στις επιδόσεις του κατά 13,7%, σε σχέση με το 2011.

EUROSTAT
Στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου

Μείωση των εισαγωγών Ενέργειας και αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων το 2013, συγκριτικά με το 2012, καταγράφουν τα στοιχεία της Εurostat που δημοσιεύθηκαν χτες. Πιο συγκεκριμένα, το ενεργειακό έλλειμμα της ΕΕ το 2013 μειώθηκε στα 381,6 δισ. ευρώ από 422,7 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το πλεόνασμα στα βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκε στα 390,5 δισ. από 356,5 δισ. το προηγούμενο έτος. Μείωση των εξαγωγών τους στην Ευρώπη καταγράφουν όλοι οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ, με εξαίρεση την Τουρκία, όπου κατέγραψε αύξηση κατά 4%.

Αντίθετα μείωση καταγράφουν οι εισαγωγές από την Ιαπωνία (-13%), τη Βραζιλία (-12%), την Ελβετία και τη Νορβηγία (-11%). Τα μεγαλύτερα ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ καταγράφονται στη σχέση εξαγωγών - εισαγωγών με την Κίνα (-131,8 δισ. από -147,6 δισ.) τη Ρωσία (-86,8 δισ. από -91,7 δισ. ) τη Νορβηγία (-39,8 δισ. από -51,1 δισ.) και την Ιαπωνία (-2,4 δισ. από -9,2 δισ.).

Τέλος, τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα καταγράφονται στη Γερμανία (+199,6 δισ.), την Ολλανδία (+55,2 δισ.) και την Ιρλανδία (+36,8 δισ.), ενώ τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα στο Ην. Βασίλειο (-84,7 δισ.), τη Γαλλία (-76 δισ.) και την Ελλάδα (-19,3 δισ.).

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Μακεδονία για τη ΔΕΗ

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, με κοινή ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία θέση σε συσκέψεις φιέστες, που σχεδιάζονται, δήθεν, για να καθορίσουν τη στάση τους οι υποψήφιοι και εν ενεργεία περιφερειάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές και μαζικοί φορείς της Περιφέρειας, ενόψει της πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ».

Πρόσκληση για μια τέτοια σύσκεψη απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, που, με τις θέσεις του και τις προτάσεις του τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, αποδεικνύει ότι κινείται στην ίδια λογική της υπεράσπισης της κερδοφορίας των μονοπωλίων ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλούν το λαό, με την ψήφο του στις εκλογές να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ